EXCLUSIV. România, amenințată cu suspendarea banilor de la UE. Comisia Europeană BLOCHEAZĂ două programe de 7 MLD EURO. UPDATE Ce spune premierul

EXCLUSIV. România, amenințată cu suspendarea banilor de la UE. Comisia Europeană BLOCHEAZĂ două programe de 7 MLD EURO. UPDATE Ce spune premierul
Publicat: 22/10/2012, 12:36
Actualizat: 05/07/2016, 19:51

Comisia Europeană(CE) va declanșa procedura de presuspendare a fondurilor pentru alte două Programe Operaționale Sectoriale(POS) – Transport și Competitivitate – urmând ca o înștiințare oficială a Bucureștiului în acest sens să fie făcută de comisarul pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în perioada următoare, au declarat, pentru gândul, surse diplomatice. Motivul acestei decizii, asupra căreia autoritățile române au fost avertizate la începutul lui septembrie, sunt deficiențele constatate în urma auditului, în special fraudele, au precizat aceleași surse.

Citește și: CE SPUNE PONTA: „Nu am fost informat OFICIAL”

În afară de cele două programe, procedura de presuspendare a fost declanșată de Comisia Europeană și în cazul POSDRU, la începutul lunii august. Plățile pentru POS Transport și Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas. Odată pus în mișcare acest mecanism, autoritățile de la București sunt obligate ca în termen de două luni să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene în privința remedierii deficiențelor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, fondurile sunt suspendate.

Declanșarea procedurii de presuspendare vine cu doar o lună înainte de Consiliul European în care se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020 și pune România într-o situație dificilă în condițiile în care marii contributori cer ca banii europeni să fie alocați în funcție de eficiența cu care aceștia sunt cheltuiți de statele membre.

Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fondurilor structurale și de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbție a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro.
Pentru POS Transport, în perioada 2007-2013, UE a alocat României 4,56 miliarde de euro, a căror rată de absorbție, la data de 30 septembrie a fost de 6,46%, însemnând 295 de milioane de euro. Pentru Competitivitate, alocările sunt 2,55 miliarde de euro, iar rata de absorbție este de 6,76%, respectiv 172 de milioane de euro.

Posibilitatea reluării plăților, aproape imposibilă

Demersul Comisiei Europene vine în contextul în care, în urmă cu câteva zile, președintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a transmis premierului Victor Ponta că planul de îmbunătățire a absorbției fondurilor europene, guvernului, trimis Bruxellesului în urmă cu o lună, este ineficient în măsura în care oferă doar soluții pe termen scurt și punctuală fără a fi de natură să rezolve deficiențele sistemice pe termen lung. Mai mult, s-a condiționat reluarea plăților de rezolvarea problemelor legate de fraude.
„Deși implementarea acestor idei poate ajuta la creșterea gradului de absorbție pe termen scurt, ele rămân totuși niște măsuri punctuale care nu rezolvă deficiențele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea îmbunătăți absorbția pe termen lung” se arată, potrivit Mediafax, în documentul transmis Guvernului, în numele lui Barosso, chiar de comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn.

În acest context, potrivit surselor diplomatice citate, posibilitatea reluării plăților este aproape nulă în acest moment, precum și în viitorul apropiat. Aceleași surse susțin că nemulțumirea Bruxelles-ului față de București vizează o perioadă mai mare de timp, ceea ce i se reproșează premierului Victor Ponta este lipsa totală de acțiune în cele aproape șase luni de la instalare.

De altfel, în avertismentul scris al Comisiei se arată că „În cei doi ani de când președintele Barroso a scris Guvernului României cu privire la necesitatea de a fi luate măsuri concrete și de corectare substanțială a problemelor pentru a se putea crește gradul de absorbție a fondurilor s-a observat că progresul a fost lent”.

România trebuie să facă în continuare eforturi considerabile și extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de întărire a capacității pentru implementarea programelor. În acest scop, sunt transmise încurajări către premier să revitalizeze reforma administrației în privința fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea și legalitatea cheltuielilor, astfel încât fondurile să ajute România, iar cetățenii români să poată beneficia de pe urma calității de membru al UE”, se mai arată în document.

„Poziția României este șubredă”

De asemenea, decizia de declanșare a procedurii de presuspendare a fondurilor în cazul POS Tranport și Competitivitate vine în contextul în care negocierile pentru următoarea perspectivă bugetară a UE, 2014-2020, au loc la Bruxelles unde la sfârșitul lunii noiembrie va avea loc o reuniune extraordinară a Consiliului European pe această temă. Chiar dacă premierul Victor Ponta a cerut menținerea acelorași alocări financiare pentru România, ca în perioada 2007-2013, acest lucru este greu de obținut, dacă nu poate imposibil, în contextul în care, susțin aceleași surse diplomatice, nu a fost un cadru organizat și eficient de negociere cu Bruxelles-ul, o mare parte a acestei responsabilități având-o ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Nu în ultimul rând este de remarcat tensiunea pe axa Cotroceni-Palatul Victoria. Premierul Victor Ponta insistă să meargă la Consiliul European din noiembrie, același lucru dorindu-l și președintele Traian Băsescu legitimat ca reprezentant oficial al României la astfel de reuniuni de Curtea Constituțională. Chiar dacă decizia care se prefigurează a nu fi una favorabilă României, cele două tabere nu renunță la propriile poziții. Șeful guvernului a anunțat, de altfel, că vrea să aibă o discuție în acest sens cu președintele. „Îl aștept cu nerăbdare”, i-a răspuns vineri Traian Băsescu, după încheierea lucrărilor Consiliului European de toamnă, pentru agenda căruia premierul nu i-a transmis nicio observație, chiar dacă de la Cotroceni i s-a cerut o poziție în acest sens.
Mai mult, șeful statului nu a dat semne că este dispus să negocieze participarea la Consiliul din noiembrie. „Eu nu pot să-mi abandonez mandatul”, a spus Băsescu, precizând că s-a aflat într-o deloc confortabilă față de liderii UE care în urmă cu două zile „erau flueirați” pe stadion la mitingul USL.

„Poziția noastră e șubredă. În România orice poate fi compromis. În ultimele luni avem o hotărâre extraordinară de a ne compromite”, a spus Băsescu, comentând ironic că îl poate delega pe Ponta să participe poate la decernarea premiului Nobel pentru pace, la care liderii UE au fost invitați de președintele Consiliului European.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii