Fenechiu a fost oficial demis de la Transporturi. Băsescu l-a desemnat interimar pe Ponta

Fenechiu a fost oficial demis de la Transporturi. Băsescu l-a desemnat interimar pe Ponta
Publicat: 12/07/2013, 21:13
Actualizat: 12/07/2013, 21:13

Decretul de revocare din funcție a ministrului Relu Fenechiu a fost semnat de președintele Traian Băsescu imediat ce propunerea din partea premierului Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni. Practic, fostul ministru liberal al Transporturilor a fost înlocuit din funcție prin demitere și nu printr-o demisie semnată de acesta. Revocarea este justificată „având în vedere propunerea primului-ministru”.

Documentele de revocare au fost avansate de la Guvern chiar dacă, așa cum a explicat Relu Fenechiu pentru gândul, nu își oficializase până în acel moment demisia în scris, intenția sa fiind aceea de a o semna după o întâlnire cu Victor Ponta. „Am promis că dacă voi fi condamnat îmi voi da demisia. Mâine o am o discuție cu premierul, nu pot să îmi dau demisia până nu am o discuție cu premierul să îi spun situația de la minister”, a explicat el.

În locul lui Fenechiu, Băsescu l-a numit interimar pe Ponta pentru o perioadă de maximum 45 de zile în care PNL ar urma sîă vină cu varianta unui alt titular. „Imediat ce PNL îmi va face propunerea pentru un ministru plin și vom discuta despre ea, o voi trimite și pe aceea”, a explicat Ponta calendarul înlocuirii lui Fenechiu. Potrivit unor surse politice, cele mai multe șanse la nominalizare la are senatorul PNL Ovidiu Silaghi, fost ministru atât în guvernul Tăriceanu, cât și în cabinetul Ponta I.

Cât timp documentele s-au plimbat între Palate, Ponta a clarificat cu Fenechiu situația, anunțându-i ulterior „demisia la telefon”.

„Poate să-și dea demisia spunându-mi mie la telefon”

De la recepția de Ziua Națională a Franței, premierul Victor Ponta a confirmat că a transmis la Cotroceni propunerea de revocare în absența unei demisii scrise.”Cu domnul Fenechiu și acum două minute am vorbit. A fost interpretată greșit o declarație a dânsului. Dânsul e obișnuit să fie interpretat greșit. Mi-a spus încă o dată că își dă demisia”, a spus Ponta, cu aluzie la precizările lui Fenechiu că nu și-a oficializat încă demisia, dar că intenționează să o facă imediat ce se va întâlni față în față cu premierul.

Cu demisia verbală a lui Relu Fenechiu, Victor Ponta s-a declarat gata să trimită actele la Cotroceni. La momentul ieșirii sale, propunerea de revocare fusese trimisă însă la Administrația Prezidențială, cu poșta militară, în timp ce premierul se afla la Ambasada Franței, iar decretul revocare era deja semnat. „Voi trimite documentele la Cotroceni. Cum, a venit decretul? Așa de repede?” s-a arătat surprins Victor Ponta.

Explicația sa pentru absența demisiei: „Domnul Fenechiu, nefiind în București, nu putea să scrie efectiv documentul, ci a vorbit cu mine. Dacă a vorbit cu mine la telefon n-aveți încredere? Poate să-și dea demisia spunându-mi mie la telefon”.

Așa cum a reluat ulterior premierul firul evenimentelor, propunerea de revocare a plecat de la Guvern spre Cotroceni imediat după o discuție telefonică, în jurul orei 16.00, cu Relu Fenechiu. Ulterior, fostul ministru a explicat pentru gândul că intenționează să demisioneze, așa cum a promis, dar într-o întâlnire față în față în care să îi prezinte lui Ponta, interimar la transporturi, și situația din Minister. La ora 18.00 președintele Traian Băsescu a primit prtopunerile și a semnat revocarea lui Fenechiu și numirea temporară a lui Ponta. Imediat, Ponta a relatat pe larg situația „demisiei telefonice”.

Relu Fenechiu a fost condamnat de un complet de trei judecători ai Curții Supreme la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Transformatorul”. Decizia nefiind definitivă, DNA a formulat recurs considerând pedeapsa prea mică. Condamnarea lui Fenechiu marchează o premieră în Justiție, fiind primul caz de ministru condamnat în timpul exercitării funcției în Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât