Funeriu: Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea școlii

Funeriu: Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea școlii
Publicat: 10/10/2012, 11:24
Actualizat: 01/02/2019, 13:33

Consilierul prezidențial Daniel Funeriu a declarat, la RFI, că este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea școlii și că ministrul Educației, Ecaterina Andrnescu, trebuie „să decidă în sfârșit să fie contemporană cu anul 2012”.

„Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea școlii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportună și incorectă, pentru că dă naștere unui Bacalaureat second-hand. Să nu vindem iluzii copiilor!”, afirmă consilierul prezidențial pentru Educație, Daniel Funeriu, citat de RFI.

Daniel Funeriu declară că „acceptarea modificării modului de desfășurare a Bacalaureatului la o lună după începerea anului școlar doar pentru că avem campanie electorală în acest an nu putea să fie sustenabilă”.

„Dacă dvs. cunoașteți vreo țară din Europa, care a modificat modul de desfășurare a Bacalaureatului la o lună după ce a început anul școlar, vă rog să-mi spuneți, pentru că eu nu știu să se fi întâmplat așa ceva în ultimii 40 de ani în Europa”, afirmă Funeriu.

Potrivit acestuia, un lucru „și mai grav” este că „chiar această lege prevedea faptul că modul de desfășurare a Bacalaureatului și conținutul materiei care se dă se face public la începutul anului școlar”.

„Am început școala de o lună. Deci ministerul ar fi trebuit să încalce legea, pentru că ar fi trebuit la o lună după ce începe anul școlar să spună care este modul în care se desfășoară Bacalaureatul. Inacceptabil! Multă, multă instabilitate!”, declară Funeriu.

Fostul ministru precizează că „elevii care termină liceul și care nu au Bacalaureatul, elevii de la liceele industriale care termină liceul și nu au Bacalaureatul, ei au cu toții o diplomă de certificare a calificării profesionale”.

„Toți acești elevi au la această oră certificatul de calificare profesională, lucru puțin știut. Altfel spus, un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu și așa mai departe. Or nu poți să certifici prin Bacalaureat o calificare profesională, de exemplu Bacalaureat de frizerie, tot așa cum nu poți să ai un doctorat de tinichigerie, poți să ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poți să ai un doctorat de tinichigerie!”, afirmă Funeriu.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, declara marți seară la RFI că „președintele a fost dezinformat de consilierul domniei sale pe educație, care-și imaginează că legea pe care Guvernul Boc și-a asumat răspunderea nu este deloc perfectibilă”.

În replică, Daniel Funeriu afirmă că și-ar dori foarte mult ca Andronescu „să decidă în sfârșit să fie contemporană cu anul 2012”.

„Să ne înțelegem: nu cred că cineva în România te mai angajează astăzi doar pentru că ai o diplomă fără valoare. Dacă urmezi logica doamnei Andronescu, înțelegi așa: avem 120-130 de mii de copii care n-au luat BAC-ul pentru că n-au învățat, toți acești copii au un certificat de competență profesională, pentru că au învățat ceva la liceu și acum, pentru că n-au învățat, să le dăm Bacalaureatul. Dacă asta este logica, atunci vă spun următorul lucru: în data de 9 decembrie, românii vor avea de ales între cineva care vrea să dea diplome fără valoare la tot poporul și cineva care vrea să dea formare profesională, o meserie corectă fiecăruia”, afirmă fostul ministru.

În opinia lui Funeriu, „nu este nici un motiv pentru care să existe un astfel de tip de Bacalaureat second-hand”.

Daniel Funeriu precizează că l-a sfătuit pe președintele Traian Băsescu în acest sens: „Bineînțeles că am susținut această poziție, nu mă ascund, dar cred că este decizia corectă. Dacă cineva vrea să dea diplome fără nici o valoare, sigur, poate să o facă, însă eu nu o să-mi asum niciodată să vindem iluzii copiilor, să le dăm o diplomă de Bacalaureat care nu înseamnă nimic!”.

Președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, susținând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

„Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului școlar, precum și insuficienta reglementarea a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului școlar, a unei legi care modifică modul de susținere a bacalaureatului din acel an școlar este de natură să genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înțelegere amănunțită și aprofundată a opțiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului școlar. Mai mult, chiar legea în discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare și de desfășurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicității înainte de începerea anului școlar”, se arată în cererea de reexaminare.

Președintele afirmă că pentru competitivitatea educațională a României este nevoie de stabilitate și predictibilitate în arhitectura sistemului educațional și, concomitent, de intervenție pe proces educațional – calitatea cadrelor didactice, relația cu angajatorii – și pe conținuturi – programa școlară, practica.

„Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât și extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obținută extrem de ușor și cu o relevanță scăzută”, susține președintele.

Potrivit șefului statului, având în vedere dispozițiile Legii educației naționale, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă și fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerența sistemului de educație.

„De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competențelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor și nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul «profesional». Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate țările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universități. Așadar, actuala formă a legii ar duce la situația în care s-ar obține o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică și cea profesională, în sistemul educațional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii și a relevanței sistemului național de învățământ și în diplomele acordate de acesta”, se arată în cererea președintelui.

Traian Băsescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare în sensul eliminării dispozițiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...