„Gândurile lui Cristoiu”, textul integral: PSD are nevoie de un lider, de talia lui Dragnea. Trebuie să fie unul dintre puciști – VIDEO

„Gândurile lui Cristoiu, textul integral: PSD are nevoie de un lider, de talia lui Dragnea. Trebuie să fie unul dintre puciști - VIDEO
Publicat: 07/06/2019, 12:19
Actualizat: 10/01/2020, 08:56

Jurnalistul a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că Viorica Dăncilă este și ea responsabilă de ceea ce s-a întâmplat în PSD în epoca Dragnea deoarece era președinte executiv, numărul doi în PSD. „Viorica Dăncilă a fost al doilea om, poate ea să-mi răspundă de ce a acceptat să fie premier, poate ea să-mi răspundă de ce a fost de partea lui Dragnea în bătălia cu puciștii, poate ea să-mi spună de ce ședea la dreapta iubitei lui Dragnea la congres? Nu!”, a afirmat Ion Cristoiu.

În opinia sa, una dintre problemele pe care trebuie să le rezolve ComitetulExecutiv al PSD este legitimizarea unui nou lider, deoarece președintele interimar Viorica Dăncilă nu poate avea această calitate. „Bun, trebuie neapărat un lider, care să fie marca partidului, doamna Dăncilă nu poate fi, adică icoana partidului, cum a fost Năstase, cum a fost Geoană, cum a fost Ponta, da? din punctul acesta de vedere și cu atât mai mult trebuie cu cât Pro România tot de sorginte PSD-istă are totuși un președinte bun carismatic pe Ponta”, a afirmat jurnalistul.

De asemenea, Ion Cristoiu a susținut că este o datorie patriotică ca PSD să fie înlăturat de la guvernare. Unul dintre motive este scorul slab obținut la alegerile europarlamentare din 26 mai. Ca argument, analistul politic a invocat un sondaj secret realizat în rândurile electoratului de dreapta și încheiat la 3 iunie. „E un sondaj realizat de dreapta în rândurile dreptei, deci ce vrea acest electorat care a ieșit la vot împotriva PSD ce vrea el acum. (…) vrea așa 34,4% vor schimbarea Guvernului pentru a se ajunge la un guvern de uniune națională. 11,7% vor să forțeze schimbarea guvernului pentru a forma un guvern minoritar al dreptei, deci pentru plecarea actualului guvern sunt 45,7%, dintre care foarte mulți sunt pentru guvern de uniune națională”, a susținut Ion Cristoiu.

Despre consultările de la Cotroceni, jurnalistul a afirmat că președintele Iohannis a primit „o lovitură în moalele capului” când USR a propus ca la revizuirea Constittuției să fie inclusă și initiativa „Fără penali în funcții publice”. „Dacă ați observat cu atenție dânsul nu a mai anunțat nimic de referendum, numai că acest pact este o hârtie fără nicio valoare, pactul ăsta nu are nicio valoare, dar trebuie să înțelegem că de duminică seara el este disperat, pentru că nici nu vă imaginați ce efecte înfricoșătoare poate să aibă dezamăgirea acestui electorat”, a avertizat jurnalistul.

Despre conflictul din PNL dintre Ludovic Orban și Rareș Bogdan, Ion Cristoiu a spus că acesta pornește de la postul premier pe care ar dori să-l ocupe liderul PNL. Jurnalistul spune însă că Rareș Bogdan are mai multe șanse, fiind creditat deja în sondaje pentru acest post și având susținerea președintelui Iohannis.

În cazul dosarului lui Traian Băsescu privind colaborarea cu Securitatea înaintat de CNSAS la Curtea de apel București, Ion Cristoiu insistă pentru declanșarea unei anchete penale care să stabilească cine e vinovatul că aceeași instituție, care acum a scos de la sertar noi documente, a dat patru adeverințe fostului președinte că nu a fost colaborator al Securității. „În urma acestor adeverințe istoria României a arătat altfel, am avut un președinte în urma acelei adeverințe și am avut un PMP în Parlament, da? Aceeași instituție”, a subliniat Ion Cristoiu.

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”, o emisie în direct, alături de mine se află analistul politic și jurnalistul Ion Cristoiu, bine v-am găsit, tot în direct!

Ion Cristoiu: Adică nu indirect, ci în direct.

Monica Mihai: În direct, nu indirect. A fost o săptămână agitată, pe plan intern președintele Klaus Iohannis a convocat partidele în această săptămână, la consultări la Palatul Cotroceni, aceștia s-au prezentat rând pe rând după care fiecare și-a spus punctul de vedere referitor la ceea ce s-a stabilit împreună cu președintele Iohannis, sunt mișcări interesante în Partidul Național Liberal despre care va trebuie să discutăm. Partidul Social Democrat a rămas sub cârmuirea Vioricăi Dăncilă trebuie să vedem exact care sunt polii de putere și este o întrebare interesantă dacă Traian Băsescu mai ajunge în Parlamentul European, având în vedere ultimele informații care au apărut cu privire la CNSAS. Avem bineînțeles editorialul săptămânii dar și Top 5 politicieni ai săptămânii rubrica noastră permanentă din emisiune. Haideți să începem cu primul subiect consultările care au avut loc în această săptămână la Palatul Cotroceni, consultări convocate și anunțate încă de săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis în zilele de marți și de miercuri partidele din România s-au prezentat la discuții cu președintele Klaus Iohannis, acesta inițial a spus că vor discuta despre cum să aplice votul românilor de la referendum în legislație, până la urmă la finalul discuțiilor se pare că președintele Klaus Iohannis s-a răzgândit cu privire la referendum și ne-a vorbit despre un acord.

Iohannis gândește întâi în germană și traduce limpede în germană deoarece cuvântul imediat are alt sens în germană decât sensul mai arogant în română

Ion Cristoiu: Un acord național. Noi nu putem analiza ce s-a întâmplat zilele acestea la nivelul președintelui fără a ține cont de ce a fost duminică 26 mai și mai ales înainte de duminică 26 mai. Domnul Klaus Iohannis pe 25 aprilie, în Joia Mare, că țin minte mesajul public care însoțea decretul de convocare al referendumului a susținut noi am mai discutat aici cu subiect și predicat, că dacă românii vin la vot și dacă românii votează sigur anti-PSD atunci de a doua zi sau imediat cum îi place dânsului să traducă din germană în română în direct. Dânsul gândește întâi în germană și traduce limpede în germană deoarece cuvântul imediat are alt sens în germană decât sensul mai arogant în română. Imediat se schimbă ceva prin acest angajament tipic electoral de păcălire a fost dublat de declarațiile lui Ludovic Orban potrivit cărora imediat cum se anunță rezultatul votului Guvernul pleacă, ba chiar Ludovic Orban spunea că pleacă duminică seara.

Monica Mihai: Lucru care nu s-a întâmplat.

Ion Cristoiu: Dar noi ținem minte că noi am discutat aici despre anumite legături care pricep numai propozițiile simple. Ei în urma acestor propoziții simple sau a unor slogane cum ar fi „Ciuma roșie”, ei netrecând dincolo de…

Monica Mihai: Ceea ce înseamnă…

Ion Cristoiu: Ceea ce înseamnă s-au dus la vot, s-au dus la vot și în consecință referendumul a trecut cu un scor însemnat, unii spun uriaș, PSD-ul a pierdut cu cel mai mic scor din istoria post-decembristă și a fost o mare, o mare surpriză, USR, care până la urmă a întruchipat formațiunea pentru care au ieșit tinerii la vot. Dar ei s-au dus…

Monica Mihai: Așteptând să se întâmple ceva după vot.

Ion Cristoiu: Așteptând, dar repet lăsându-se păcăliți, dacă erau atenți și la rațiune, adică la ce le spunea unii…

Monica Mihai: Își dădeau seama că din punct de vedere al procedurilor nu putea să se întâmple imediat.

Ion Cristoiu: Niște oameni, iertați-mă, care repetă sloganul cu „Ciuma roșie”, spunându-le că după 30 de ani nu mai există nicio ciumă roșie în România și cu atât mai mult baronii îmbogățiți și oameni cu averi nu pot fi comuniști nu reușeai să le spui pentru că ei repetau întruna „Ciuma roșie”, „Dragnea dictator”, ei acum au repetat și acest slogan „Hai să ieșim la vot”, ieșim la vot…

Monica Mihai: Guvernul o să pice.

Ion Cristoiu: De a doua zi. Au ieșit la vot și nu s-a întâmplat absolut nimic. Nici imediat, nici la o săptămână și ceva după, adică guvernul nu a picat, moțiunea de cenzură este așa un fel de…

Monica Mihai: A fost anunțată pentru săptămâna viitoare că o vor depune.

Ion Cristoiu: Nu imediat, că o s-o depună, că lucrează la ea, corectează, e complicat că o să vedem și ce încearcă cu această moțiune de cenzură și lucru și mai grav din cauza unei precipitări a doamnei Raluca Turcan care trebuia să și demisioneze după acest eșec.

Monica Mihai: Care și-a dorit să preia șefia Camerei Deputaților.

Ion Cristoiu: Să preia șefia, ei nici nu au negociat și sigur că șefia a fost preluată de PSD, mă rog că e o coaliție SIE-SRI, dar nu pot să spun că dumneavoastră sunteți un jurnalist independent și o să spuneți că nu am dovezi. Nu am nicio dovadă.

Monica Mihai: Dar presupuneți.

Ion Cristoiu: Presupun, îl știu bine pe domnul Ciolacu. Și ajungem la asta s-a creat prima mare deziluzie, a doua deziluzie era inevitabilă deoarece domnul Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că a doua zi după ce se răspunde „Da” întrebările, răspunsurile, intră direct în Constituție.

Monica Mihai: Lucru care nu se poate.

Ion Cristoiu: Or, articolele 150-151 din Constituție spun foarte clar că trebuie să fie un referendum pentru revizuirea Constituției, un referendum foarte greu de pus în practică deoarece este nevoie cam de două treimi din fiecare Cameră să accepte, deci trebuie să ai o majoritate, trebuie să-l depui după 30 de zile.

Monica Mihai: După decizia Curții Constituționale.

Ion Cristoiu: Nu, din momentul în care votează cele două Camere. Este foarte dificil, de această dificultate s-a lovit și Traian Băsescu după referendumul ăla din 2009, mai înțelept Traian Băsescu nu a mai riscat. Domnul Klaus Iohannis a încercat o păcăleală, adică și-a dat seama că trebuie să pună acest referendum, s-a gândit să-l pună undeva…

Monica Mihai: Anul viitor.

Ion Cristoiu: Sau acum cu prezidențialele și s-a confruntat cu două manevre.

Monica Mihai: Vă întrerup o secundă să vedem ce a zis președintele Klaus Iohannis chiar în momentul în care au început negocierile de la Cotroceni, dar și după, pentru că discursul său s-a schimbat în cele două zile, haideți să vedem ce a zis președintele. Președintele Klaus Iohannis care a doua zi după consultări a ieșit și a spus că e nevoie de un pact sau de un acord național care să traseze linia europeană a României e puțin diferit de ideea de referendum.

„Referendumul pentru revizuirea Constituției, pentru implementarea a ce s-a votat acum, trebuie organizat când se poate și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pe de altă parte, având în vedere că avem patru alegeri – primele le-am avut, avem încă trei – ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori, plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an” , Klaus Iohannis, 4 iunie 2019

„Românii au votat, politicienii acum trebuie să implementeze rezultatul votului și este clar că rezultatele referendumului trebuie transformate în legislație. Adică trebuie creată legislația care efectiv interzice amnistia și grațierea pentru corupți, cum trebuie creată legislație pentru interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și a politicii penale, precum și extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea unor ordonanțe de urgență. (…) În consecință, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau, dacă vreți altfel, un pact politic pentru România Europeană” – Klaus Iohannis, 5 iunie 2019

Ion Cristoiu: Nu, este în primul rând o diferență de la cer la pământ. Ne întoarcem: domnul Klaus Iohannis a anunțat în conferință de presă și a făcut o conferință de presă special înainte de consultări, că face aceste consultări pentru a fixa ziua referendumului. Domnia sa a ținut să precizeze de mai multe ori că vrea un referendum numai pentru transpunerea în practică a…

Monica Mihai: A ceea ce s-a votat pe 26 mai.

Ion Cristoiu: Transpunerea în practică înseamnă modificarea unui singur articol din Constituție.

Monica Mihai: Și aici este problema dânsului.

Ion Cristoiu: Și aici avem o problemă uriașă de consum de energie, deci domnul președinte probabil că nu știe ce vorbește, nu pot să convoc un referendum care înseamnă bani, efort, etc. să modific un singur articol și atunci s-a confruntat cu mai multe probleme pentru a ajunge să explicăm de ce a dat înapoi. 1. PSD-ul a făcut o manevră deșteaptă pentru prima dată și prin domnul Ciolacu a zis gata, facem imediat referendum. Adică să-l facă înainte de prezidențiale în timpul verii, în timpul verii ar fi fost un dezastru pentru că cine ar mai fi venit. PMP-ul pe drept cuvânt a venit și a spus bine dacă tot modificăm…

Monica Mihai: Haide să punem și referendumul din 2009.

Inițiativa fără penali în funcții piublice, lovitura în moalele capului pentru Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: Da. UDMR-ul și aici avem o explicație de ce nu s-a modificat până acum Constituția, pentru că de fiecare dată când s-a pus problema și a modificării unei virgule a venit UDMR-ul care vrea modificarea articolului 2, de stat național unitar, asta a fost în 91. Dar cel mai grav pentru președinte a venit USR-ul, cel mai îndreptățit dintre toți pentru că USR-ul a zis așa „noi am avut o inițiativă civică”…

Monica Mihai: Fără penali.

Ion Cristoiu: Am strâns chiar semnăturile, Curtea Constituțională le-a validat și ar fi urmat ca în Parlament…

Monica Mihai: Următorul pas să fie transpus…

Ion Cristoiu: Nu, urma să fie supus Parlamentului proiectul de revizuire și atunci a zis ce rost are să mai facem încă unul că asta înseamnă încă o revizuire.

Monica Mihai: Dacă tot facem acum, să facem o revizuire pe toate articolele.

Ion Cristoiu: Da, dar pentru Klaus Iohannis asta a fost lovitura în moalele capului.

Monica Mihai: Dar eu vă întreb el nu a prevăzut acest lucru? Nu a prevăzut că s-ar putea ca și USR să ceară să se modifice Constituția pe partea pe care au lucrat ei?

Ion Cristoiu: Presupuneți prea multă prevedere, nu a prevăzut, adică nu a prevăzut insistența USR-ului și vă spun care era riscul. În momentul în care el accepta după consultări această convocare a unui referendum, dacă nu punea prevederea USR, USR-ul boicota referendumul și USR-ul înseamnă trei sferturi din partea dreaptă din electoratul lui.

Monica Mihai: Reprezenta un eșec probabil pentru președinte.

Ion Cristoiu: Îl boicota electoratul lui, nu mai spun de ăla PSD și mult mai grav dacă punea această întrebare, de fapt câștiga enorm USR-ul, candidatul USR la prezidențiale și nu el pentru că de fapt după părerea mea de o sută de ori mai concretă și mai puternică e propunerea USR, pentru că înseamnă fără penali, pe când la el, cum am discutat noi, răspunsul la întrebarea aia însemna „Sunteți de acord ca marțienii să nu mai vină pe Pământ”, pentru că nimeni nu o să facă amnistie și grațiere.

Monica Mihai: Deci președintele și-a dat seama să convoace un referendum.

Ion Cristoiu: Și atunci a apelat la un truc ieftin.

Monica Mihai: Care ce face de fapt acest acord?

Ion Cristoiu: Nu înseamnă nimic.

A face un pact național înseamnă a da un semnal în străinătate insultător la adresa României potrivit căruia că noi nu ne-am afla pe acest parcurs

Monica Mihai: Adică votul celor care au ieșit la referendum pe 26 mai nu se va transpune nimic concret acum.

Ion Cristoiu: Nu se transpune, dar e mult mai grav și păcat că, mă rog PSD-ul este un partid mort, a face un pact național, acord național privind consolidarea parcursului european, păi și România nu e pe un parcurs european, de ce trebuia acord național? 1. Nu există partid în România care să nege parcursul nostru european. A face un pact național înseamnă a da un semnal în străinătate insultător la adresa României potrivit căruia că noi nu ne-am afla pe acest parcurs. De ce, adică noi deținem președinția și să consolidăm parcursul, asta poate să fie Republica Moldova, Macedonia în țări care nu sunt membre ale Uniunii.

Monica Mihai: Și se semnează, se va semna cel mai probabil acest acord, care este următorul pas v-a mai convoca președintele un referendum?

Ion Cristoiu: Nu, dacă ați observat cu atenție dânsul nu a mai anunțat nimic de referendum, numai că acest pact este o hârtie fără nicio valoare, pactul ăsta nu are nicio valoare, dar trebuie să înțelegem că de duminică seara el este disperat, pentru că nici nu vă imaginați ce efecte înfricoșătoare poate să aibă dezamăgirea acestui electorat.

Monica Mihai: Să nu iasă să-l voteze la prezidențiale.

Ion Cristoiu: Dacă ar fi fost parlamentare acest electorat schimba aritmetica parlamentară, dacă ar fi fost prezidențiale acest electorat constată, tras pe sfoară că a fost păcălit. El s-a dus la vot crezând că se schimbă a doua zi, nu se schimbă nimic, acest electorat nu mai iese la prezidențiale în veci.

Monica Mihai: Sau nu mai iese și votează cu președintele ???

Ion Cristoiu: Nu, nu mai iese. Electoratul acesta de duminică și fac încă o dată paranteza, este inadmisibil ca cele două case de sondaje, Curs și Avangarde, să nu fi prezentat și concluziile sociologice. Deci ei când au făcut sondajul ăla, pentru care au luat bani, când au făcut sondajul ăla ei nu au întrebat numai cu cine ai votat. Au întrebat sunteți pensionar, ce vârstă aveți și ei trebuiau să prezinte neapărat românilor concluziile, cei care au ieșit erau tineri sau nu erau tineri, de ce au ieșit la vot.

Monica Mihai: De ce au ieșit acum și nu au ieșit cu altă ocazie.

Ion Cristoiu: E foarte important de ce au ieșit la vot, poate că unii au ieșit pentru că a fost „cool”, poate a fost o modă, asta înseamnă că s-a terminat la următorul, poate că unii au ieșit din ură față de Dragnea, Dragnea a fost arestat s-a terminat. Deci acest procentaj de 10% trebuie neapărat analizat, trebuie analizat de ce nu au ieșit PSD-iștii, pentru că atunci când o să ajungem la PSD o să vedeți că cea mai mare minciună din istoria post-decembristă este aceasta potrivită căreia PSD-ul a pierdut pentru că nu a ieșit lumea la vot, nu e adevărat. În 2000 au fost 63% prezenți, la parlamentarele din 2000 au fost 63% și PSD-ul a câștigat cu 37%, deci nu are legătură cu prezența la vot, înseamnă că nu au mai ieșit PSD-iștii.

Monica Mihai: Și au ieșit alții mai mult.

Ion Cristoiu: Pentru că nu există nicăieri în lume sociologii să iasă 10% și să voteze toți numai împotrivă. Dacă ies 10% teoretic sunt împărțiți, măcar doi la mai multe partide.

Monica Mihai: Că tot vorbim de alegerile prezidențiale și de electoratul care s-ar putea să nu mai iasă la vot Partidul Național Liberal are o misiune foarte grea în aceste câteva luni cumva să păstreze acest electorat de altfel noi am văzut în ultimele săptămâni că au existat anumite tensiuni între liderii PNL, liderii aleși și liderii care au devenit în ultima perioadă lideri prin ieșirile publice pe care le-au avut, cine credeți că este îndreptățit în acest moment să conducă Partidul Național Liberal, vorbim de Rareș Bogdan care a preluat cumva șefia partidului Ludovic Orban?

Sondaj: 34,4% vor schimbarea Guvernului pentru a se ajunge la un guvern de uniune națională. Pentru plecarea actualului guvern sunt 45,7%

Ion Cristoiu: Înainte de a răspunde la întrebarea asta, e foarte important ce spuneam mai înainte. Deci eu am un sondaj, îl dau în premieră, un sondaj secret în care a fost sondat și publicul anti-PSD, pe 3 iunie s-a încheiat. Ce spuneau cei care au votat anti-PSD ce vor în perioada următoare, e foarte important că dacă nu ții cont de ce vor ei te-a luat dracu.

Monica Mihai: Deci e un sondaj realizat de dreapta?

Ion Cristoiu: E un sondaj realizat de dreapta în rândurile dreptei, deci ce vrea acest electorat care a ieșit la vot împotriva PSD ce vrea el acum.

Monica Mihai: Ce vrea?

Ion Cristoiu: Să vedem, vrea la guvernare și vrea așa 34,4% vor schimbarea Guvernului pentru a se ajunge la un guvern de uniune națională.

Monica Mihai: Adică vor să primească ceea ce li s-a promis.

Ion Cristoiu: 11,7% vor să forțeze schimbarea guvernului pentru a forma un guvern minoritar al dreptei, deci pentru plecarea actualului guvern sunt 45,7%, dintre care foarte mulți sunt pentru guvern de uniune națională. Este un raport de 36,4% care vor ca opoziția să se întărească și să aștepte, între noi fie vorba să aștepte până la sfântul așteaptă, până vin prezidențialele guvernează PSD-ul. Deci starea de spirit este pentru schimbarea puterii, că e guvern de uniune națională, că e numai guvern al…

Monica Mihai: Și va transpune PNL care e principalul motor al dreptei în realitate sau în fapte ceea ce au regăsit în acest sondaj, pentru că am mai discutat noi în alte ediții ale emisiunii că este și o capcană dacă va veni un guvern de uniune s-ar putea să se erodeze acest guvern și să aibă de pierdut în viitoarele alegeri.

Ion Cristoiu: Care alegeri?

Monica Mihai: Prezidențiale, locale de anul viitor.

Ion Cristoiu: Asta este o prostie, iertați-mă, nu a dumneavoastră, a lor. Care este mai rău decât guvernarea PSD de acum decât altă guvernare? Adică care este problema lor, avem la un moment dat o problemă de inconștiență, de iresponsabilitate națională.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi dacă conduci un Boeing și ăla e beat…

Monica Mihai: Îl dai jos de la manșă.

Ion Cristoiu: Nu, deci teza lor e asta noi trebuie să așteptăm acum ca să se erodeze și mai mult, și mai mult. Adică până la prezidențiale sunt totuși câteva luni.

Monica Mihai: Și totuși nu astea sunt semnalele din partea dreptei că ar dori să facă?

Ion Cristoiu: Păi nu ați văzut că nu, dacă patruzeci și ceva la sută.

Monica Mihai: Electoratul, dar partidul?

Ion Cristoiu: Păi ei trebuie să țină cont, au fost păcăliți și au venit la vot, nu li s-a spus, că dacă li se spunea veniți la vot că noi vrem să facem un concurs de frumusețe, vrem să facem așa un fel de meci amical, să vedem și noi cine e mai bine, nu, ei în frunte cu Klaus Iohannis le-a spus că imediat. A trecut o săptămână, unde este „imediat”?

Monica Mihai: A trecut mai mult de o săptămână.

Oamenii au venit acum la vot păcăliți că sunt parlamentare.

Ion Cristoiu: Păi oamenii de aia s-au dus la vot și a veni acum a le spune oamenilor care au venit animați de emoție, de o voință de a dărâma PSD, de a scoate PSD de la putere nu de altceva.

Monica Mihai: S-ar putea ca electoratul de dreapta să fie cumva satisfăcut prin faptul că liderul PSD a mers la pușcărie, cumva poate să le mai fi oprit din setea asta de schimbare.

Ion Cristoiu: Astea-s minorități inconștiente, nu e adevărat, din ce știu eu din democrație din perioada post-decembristă oamenii au venit acum la vot păcăliți că sunt parlamentare.

Monica Mihai: Ceea ce spuneți dumneavoastră acum este foarte logic ar trebui să se țină cont de electorat. Dar cum să țină cont de electorat vă întreb eu în contextul în care deja în PNL există probleme între ei adică toate semnalele care vin dinspre PNL ne arată că există un conflict care nu este făcut public, dar în culise se știe de el, între Ludovic Orban și Rareș Bogdan, care să preia șefia partidului și care să ducă partidul spre alegerile prezidențiale?

Conflictul Orban-Bogdan se vede în gradul de lingușire al lui Iohannis. Rareș Bogdan care este clar omul lui Klaus Iohannis

Ion Cristoiu: Da, acest conflict se vede deși e mai puțin sesizabil în gradul de lingușire al lui Iohannis, în timp ce Rareș Bogdan care este clar omul lui Klaus Iohannis, dar dacă ați observat nu lingușește, eu nu l-am auzit, el nu lingușește pentru că el știe că e flebețea lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban este dezgustător. Când eram la Antenă și făceam și cu Gâdea și venea și Octavian Paler, Octavian Paler introdusese un termen „Bocu” un termen de lingușeală pentru președinte. Mai țineți minte Emil Boc era cu să trăiți domnule președinte, dar nu era la nivelul lui ăsta, adică este ceva dezgustător.

Monica Mihai: Se teme pentru poziția pe care ar putea să o piardă?

Ion Cristoiu: Da, și atunci el în disperarea lui nu a înțeles nimic, nu a înțeles că ăla de la Cotroceni îl vrea pe Rareș și tot încearcă și devine și mai penibil din punctul ăsta de vedere.

Monica Mihai: Este justificat având în vedere că totuși scorul bun pe care l-a obținut cu PNL sau scorul destul de ridicat l-a obținut sub cârmuirea lui Ludovic Orban.

Ion Cristoiu: Nu a obținut niciun scor bun, altă șmecherie a lor propagandistică e…

Monica Mihai: A obținut cel mai bun scor din toată țara.

Ion Cristoiu: Stați să ne lămurim. Ei au folosit câteva șmecherii.

Monica Mihai: Care sunt acelea?

Ion Cristoiu: 1. Au spus că este cel mai bun scor al PNL, lasă o parte din istorie că sunt analfabeți, nu e adevărat, și atunci PNL-ul lui Ionel Brătianu ce scoruri obținea, au zis că hai că e cel mai bun scor post-decembrist, noi nu ne raportăm la PNL-ul ăla, e PNL plus PDL.

Monica Mihai: PNL a obținut un scor mic în aceste condiții:

Ion Cristoiu: Da, și în condițiile în care e după doi ani de dezastru de guvernare PSD, pe un val anti-PSD atât de tare trebuie să obții 40%, ei au obținut același scor pe care l-au obținut la europarlamentarele din 2014 PNL și PDL, nu au obținut nimic. Ei se îmbată cu apă rece, în anumite zone Clujul unde era primar Emil Boc, USR-ul i-a destrămat.

Monica Mihai: Ca și în Capitală de altfel.

Ion Cristoiu: Noi trebuie să raportăm scorul lor nu la PSD, ci la principalul competitor, păi dacă principalul competitor care nu a avut structuri, care nu a avut primari, care nu a avut pomeni, sondajele de opinie de după, inclusiv acesta, că el a fost votat de oameni fără studii superioare, iar un mare lucru. Este limpede că a luat de la PSD tot electoratul ăla, electoratul sofisticat, citit, cultivat a mers spre USR-PLUS. Și cum să nu se supere domnul Ludovic Orban, uitați aici sondajul cine ar fi cel mai bun premier de la dreapta.

Sondaj, cel mai bun premier: Cu 35,4% este Dacian Cioloș, pe locul doi este Rareș Bogdan cu 22,7%

Monica Mihai: Cine ar fi?

Ion Cristoiu: Cu 35,4%, repet e în premieră și exclusivitate acest sondaj, este Dacian Cioloș, pe locul doi este Rareș Bogdan cu 22,7% și domnul Ludovic Orban are 10% și domnul Barna are 5,4%.

Monica Mihai: Adică domnul Cioloș ar fi cel mai bun. Electoratul este amestecat, este electoratul de dreapta și…

Ion Cristoiu: Electoratul de dreapta, anti-PSD, dar dacă ne gândim la electoratul PNL, Rareș este pe primul loc.

Monica Mihai: Și asta să fie problema lui Ludovic Orban?

Ion Cristoiu: Da, dacă mă întrebați pe mine cu toată onestitatea eu pledez ca PNL-ul să fie luat de Rareș Bogdan, domnul Ludovic Orban și Raluca Turcan, nu mai pot. Nu numai că Rareș Bogdan a venit și le-a ridicat scorul, dar sunt morți, gata. Deci domnul Klaus Iohannis dacă vrea să piardă alegerile merge cu Orban, totuși până la urmă Rareș Bogdan este o schimbare, trebuie să se schimbe și acolo măcar până s-o consuma și Rareș, dar Rareș Bogdan nu e consumat.

Monica Mihai: Și vă întreb eu nu este ironic că liderii consacrați ai Partidului Național Liberal care lucrează în partid și care au trecut prin toate etapele să se dea la o parte și să vină un Klaus Iohannis care a intrat în linia întâi de curând cu puțin înainte de prezidențiale și Rareș Bogdan care tocmai ce a intrat în partid și a venit din presă?

Ion Cristoiu: Păi și asta e politica, ce să-i fac, dacă sunt epuizați, sunt epuizați asta e în politică, că sunt bătrâni, că sunt tineri, că sunt de acolo, că sunt cu experiență, dumneavoastră sunteți moderatoare și eu sunt invitat, nu invers. Păi gata sunt oameni vechi, să vină alții.

PSD-ul sub Viorica Dăncilă e o glumă proastă

Monica Mihai: La fel s-a întâmplat și în Partidul Social Democrat, cel puțin președintele partidului Liviu Dragnea a plecat, Viorica Dăncilă este cea care a preluat șefia partidului, de altfel săptămâna aceasta au avut loc primele discuții sub noua conducere a Partidului Social Democrat mai exact Biroul Permanent Național, urmează CEX-ul care va avea loc mâine în care urmează să se decidă lucruri importante, inclusiv au fost zvonuri legate de o posibilă remaniere, cum vedeți PSD-ul sub șefia Vioricăi Dăncilă?

Ion Cristoiu: O glumă proastă. Hai să discutăm cel puțin cinci motive pentru care este o datorie națională ca PSD să plece, indiferent cine ar veni. Primul acest sondaj spune un lucru tulburător, ceea ce bănuiam. Foarte interesant au fost întrebați din tot spectrul politic cu cine au votat, deci la 3 iunie.

Monica Mihai: La scurt timp după alegerile europarlamentare.

Ion Cristoiu: Oamenii au fost întrebați cu cine au votat și cei care au votat cu USR au zis cu USR, dar la PSD cât are scorul partidul 22%, au spus că au votat 4,7%, deci 18% din cei care au votat le e rușine că au votat cu PSD.

Monica Mihai: Dar întrebarea este dacă sondajul a fost făcut pe electoratul de dreapta?

Ion Cristoiu: Nu, e făcut pe tot, păi nu care au votat cu PSD, partea cu anti-PSD a fost o altă parte a sondajului.

Monica Mihai: Deci acesta e important de menționat că a fost făcut pe întreg electoratul.

Ion Cristoiu: Deci primul motiv și cel mai important nu au fost alegeri parlamentare, într-adevăr, dar au fost alegeri, nu sondaje. Aceste alegeri arată o prăbușire a partidului de guvernământ în doi ani de la 40% la 22% ceea ce înseamnă că chiar dacă aritmetica parlamentară majoritatea e în favoarea lor, țara este împotriva lor. Nu poți să guvernezi și dacă ai majoritate absolută împotriva țării.

Monica Mihai: Acest sondaj arată că țara nu mai vrea Partidul Social Democrat.

Ion Cristoiu: Da, poți să continui dar dacă continui tu ai nevoie la guvernare de un anumit suport popular, ei nu-l mai au.

Monica Mihai: Și de ce nu pleacă?

Ion Cristoiu: Primul motiv este o datorie patriotică ca ei să fie dați jos, pentru că o putem duce, al doilea motiv Partidul Social Democrat a obținut în 1996, cred 23-26%, un pic mai mult decât acum, au intrat în opoziție și în 2000 la 63% au obținut 37%, Partidul Social Democrat trebuia să plece el de la guvernare.

Monica Mihai: Dacă era inteligent.

Ion Cristoiu: Da, pentru că unu are nevoie să se refacă. Ion C. Brătianu, bătrânul, din când în când retrăgea PNL-ul de la guvernare dinadins.

Monica Mihai: Tocmai pentru acest lucru.

Ion Cristoiu: Da, pentru că se eroda și atunci dacă ești în opoziție poți să faci reforme, nu poți să faci reforme în timp ce ești la putere, din punctul ăsta de vedere. Trei în momentul în care PSD-ul ar trece în opoziție tot ceea ce ar spune partidul ăsta despre guvernare, despre Cotroceni, despre Europa, despre justiție nu ar mai fi văzut ca un partid de la putere.

Monica Mihai: Ar fi un partid de opoziție și ar avea un plus de credibilitate spuneți dumneavoastră.

Continuă în pagina 2…

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”