Geoană, despre „privatizarea stil Elodia”: În chip total nefericit, bâlbăielile de OPSPI s-au întâlnit cu exotismul ofertei

Geoană, despre privatizarea stil Elodia: În chip total nefericit, bâlbăielile de OPSPI s-au întâlnit cu exotismul ofertei
Publicat: 23/09/2012, 20:17
Actualizat: 23/09/2012, 20:17

Senatorul Mircea Geoană susține, pe blog, că în cazul Oltchim „bâlbăielile de OPSPI s-au întâlnit cu exotismul ofertei”, el afirmând că este „o privatizare în stil Elodia” și că guvernările PDL au tot băgat problema „sub preș”, iar acum Adriean Videanu și PDL ar trebui să tacă pe acest subiect.

Geoană afirmă că nu este de acord cu „bâlbăielile OPSPI” legate de privatizare. „Nu poți niciodată trata privatizarea Oltchim ca pe o geambașie de cai. Procesul de privatizare a Oltchim a fost plin de greșeli și, ca într-o problemă de matematică, rezultatul nu avea cum să fie decât greșit. D-l Vulpescu nu a intuit decât prea târziu dimensiunea problemelor de la Oltchim și a lipsit cu desăvârșirea o abordare a privatizării menită să ofere perspective atât unor investitori serioși, cât și zecilor de mii de familii care depind de acest loc de muncă”, scrie fostul președinte PSD.

Potrivit acestuia, „cu migală, guvernările succesive ale PDL au tot băgat această problemă sub preș”. „Niciodată situația la Oltchim n-ar fi ajuns atât de dramatică dacă Ministerul Economiei al d-lui Videanu și al epigonilor săi democrat-liberali ar fi avut curajul să trateze direct subiectul, să propună o abordare, să caute să facă o strategie de privatizare atunci când situația era calmă, nu când nu mai era nimic de făcut. În timp ce tăia pensii și salarii, guvernarea PDL a preferat să-și cumpere liniștea la Oltchim cu împrumuturi de sute de milioane de euro, deși știa că nu face decât să prelungească agonia. În locul unei operații grele care să pună pe picioare pacientul, PDL a preferat la Oltchim să ofere cu generozitate calmante și somnifere”, scrie Geoană.

Fostul președinte al Senatului afirmă că „decât să vorbească acum de Oltchim după ce au avut atâția ani la dispoziție, mai bine PDL, începând cu talentatul Ministru Videanu, tată al băieților deștepți și naș al dezastrului din economie, să tacă”.

Fostul candidat la Președinție arată că „în chip total nefericit, bâlbăielile de OPSPI s-au întâlnit cu exotismul ofertei. Precaritatea procesului de privatizare a fost egalată doar de calitatea ofertei”. „Acum ne întrebăm cine e în spatele ofertei lui Dan Diaconescu, câștigătorul unui proces de licitație care nu poate trezi decât imaginația regizorilor de tip Kusturica”, scrie senatorul.

Fostul președinte al Senatului declară că „este prea mult exotism în privatizarea Oltchim, prea multe întrebări și prea puține răspunsuri”.

„Este o privatizare în stil Elodia, iar ceea ce pare că va dispărea este șansa unui loc de muncă pentru mii de vâlceni”, se mai arată în postarea lui Geoană.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, presei, la Târgu Mureș, că așteaptă ca persoana care a câștigat licitația pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracțiune.

Victor Ponta a afirmat că privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea implică mii de oameni care lucrează acolo și o societate comercială „extrem de importantă pentru români”.

Întrebat dacă, în opinia sa, câștigătorul licitației, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a răspuns că nu are dreptul să se pronunțe „pe nimic de acest gen”, adăugând că, dacă acesta se achită de obligațiile pe care și le-a asumat o dată cu depunerea ofertei, „va fi felicitat”.

„Să aducă banii și să salveze locurile de muncă ale oamenilor și îl vom felicita cu toții. Dacă cumva n-o face, va răspunde conform legii. E infracțiune. Este infracțiune să participi la o licitație, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii”, a declarat premierul.

Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

La licitația pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni și creanțele Electrica și AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest și Chimcomplex, firme deținute de omul de afaceri Ștefan Vuza, și PCC, firmă înregistrată în Germania.

OPSPI a organizat o licitație pentru vânzarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, și a creanțelor deținute asupra companiei de AVAS și Electrica, însumând circa 400 milioane euro.

Diaconescu a depus ofertă doar pentru pachetul de acțiuni deținut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei și 202 milioane de lei iar pentru creanța Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru acțiuni. Compania PCC a oferit în total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru acțiuni și creanțele Electrica și AVAS.

Creanțele AVAS și Electrica nu au fost adjudecate.

„Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiție și vrem să convingem autoritățile ca acești bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii și pentru capitalul de lucru”, a spus Diaconescu.

Șeful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat că se bazează pe „veridicitatea” ofertei pentru achiziția acțiunilor Oltchim.

„Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acțiunilor deținute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun”, a afirmat Vulpescu.

Contractul dintre OPSPI și Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10.00.

Guvernul a decis în luna august schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acțiuni deținut de stat, respectiv 54,8% din capitalul social, și a creanțelor AVAS și Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari.

Oltchim are în prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?