George Friedman, mesaj pentru politicienii români: Trebuie să luați în considerare o politică independentă

George Friedman, mesaj pentru politicienii români: Trebuie să luați în considerare o politică independentă
Publicat: 03/06/2018, 23:56

„România este acum într-o poziție în care trebuie să ia în considerare ceea ce mulți de aici nu prea vor să înțeleagă: O POLITICĂ INDEPENDENTĂa României. Știu că nu așa ați fost obișnuiți să gândiți, ci în termeni de structuri de alianțe, dar vă pot asigura că nu există niciuna”, a spus Friedman.

El a mai subliniat că România trebuie să aibă o „armată pe măsură” pentru a fi parte a unei alianțe militare pe care să se bazeze, iar dacă vrea să conteze pe alianțe politice, să își trimită politicienii „SĂ LUPTE PE FRONT„.

Vorbind în contextul asigurării unui mediu de securitate în zona Mării Negre, președintele Geopolitical Futures a spus că ne aflăm în situația în care, pentru a descifra zona, trebuie înțeles că „nu există NICIO SOLUȚIE DEFINITIVĂ„, pentru că nici problema „nu e foarte clară”, existând doar „probleme potențiale”. Evaluând regiunea Mării Negre, George Friedman nu a dorit să vorbească despre politică, ci mai degrabă să încerce să înțeleagă realitatea acestui areal, pornind de la „considerațiile generale”, dar și de la cele care țin de actorii -state implicate, ca Rusia, Statele Unite, Turcia.

„Mental, înțeleg motivațiile lor, dar nu înțelegem ce se întâmplă și pentru aceasta trebuie să înțelegem FORȚELE care conduc aceste țări și să înțelegem procesul general din sistemul global, care se află în plină desfășurare”, a argumentat Friedman.

El a evocat perioada august-septembrie 2008, respectiv invadarea Georgiei de către Federația Rusă :”Rusia a invadat Georgia și a demonstrat că: în primul rând, că Rusia AR PUTEA sa invadeze pe cineva și în al doilea rând, că dacă ar invada pe cineva care este aliat cu Statele Unite, Statele Unite NU ar putea răspunde„.

„Pe 15 septembrie, Lehman Brothers s-a prăbușit și a apărut o CRIZĂ care continuă să transforme lumea în fiecare zi .După aceea, Uniunea Europeană nu a mai fost niciodată ca înainte (…) Astăzi, în China, dictatura se lupta cu o anumită criză financiara ce nu poate fi tinuta sub control. Rusia este ceea ce s-a întâmplat în august 2008, dar și victima crizei economice care (…) a creat o CRIZĂ INTERNĂ mult mai semnificativă decât ce s-a întâmplat (…) Criza a creat o diviziune socială în SUA, care a împărțit țara într-un mod atat de profund încât persoana care a fost aleasă a fost foarte diferită. Cine a cauzat invadarea Georgiei de către Rusia? Cine a declansat criza financiara din 2008?”, a continuat Friedman.

Despre Federația Rusă, președintele fondator al Geopolitical Futures a mai spus, într-un interviu acordat pentru Monitorul Apărării și Securității, că face parte dintr-O NOUĂ REALITATE, unde este „un anume tip de putere”.

Revenind la România, care reprezintă „o națiune puternică, localizată într-o zonă foarte strategică”, Friedman a remarcat faptul că țara noastră își dorește ca Statele Unite să aibă o politică foarte bine pusă la punct pentru Marea Neagră.

Centrul de Studii Globale al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat în perioada 1-2 iunie 2018, conferința internațională „Emerging Importance of Wider Black Sea Area Security”.Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, cu sprijinul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase