Greu de ales: jumătate dintre candidații la parlamentare, penali sau incompatibili

Greu de ales: jumătate dintre candidații la parlamentare, penali sau incompatibili
Mișcarea civică Inițiativa România a lansat duminică site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro, un ghid al alegătorului, potrivit căruia în rândul celor 746 de candidați cu șanse de a intra în Parlament se află 352 de persoane penale, incompatibile, inamici ai statului de drept.

Site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro le permite cetățenilor români să evalueze candidații în funcție de nivelurile de risc privind integritatea, respectul față de statul de drept și traseismul politic.

Pentru fiecare dintre candidați s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor) și traseismul politic.

Statistica dată publicității arată că 72 de candidați dintre cei 101 candidați eligibili ai ALDE sunt în cel puțin una dintre aceste situații: penali, incompatibili, în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide, au întreprins acțiuni / declarații împotriva statului de drept sau alte fapte grave – 71,3%.

Procentele în cazul celorlalte partide sunt: 67,7% PMP, 52,2% PSD, 43,2% UDMR, 38,8% PNL și 10,6% USR.

Inițiativa România este o platformă civică născută în zilele revoltei care a urmat tragediei din Colectiv.

Inchide