Gruparea anti-Antonescu are „INIȚIATIVĂ”. Ce asemănare există între cele două imagini de mai jos

Publicat: 21/04/2013, 20:12
Actualizat: 06/07/2016, 11:25

După Mișcarea Populară, înființată de Traian Băsescu după ce s-a supărat pe PDL-ul lui Blaga, luni apare Inițiativa România LIberală înființată de liberalii care s-au supărat pe PNL-ul lui Crin Antonescu. Ambele sunt mișcări „civice” înființate de oameni politici. Între ele nu există încă vreo intenție de colaborare, însă unul dintre liberalii fondatori ai IRL a declarat pentru gândul că formațiunea nou lansată la apă va colabora cu Mihai Răzvan Ungureanu, care, de altfel, a și fost invitat la lansare.

Cine lansează IRL

Disidenții din PNL, Andrei Chiliman și Vlad Moisescu, susținuți de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, vor lansa mâine la hotelul Hilton din Capitală Inițiativa România Liberală (IRL). La eveniment a fost invitat și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, iar printre fondatorii Inițiativei se numără Dan Cristian Popescu și Iulian Crăciun, membri ai partidului condus de Ungureanu – Forța Civică. Crin Antonescu a caracterizat apariția Inițiativei drept „politică de tomberon”.

Apariția Inițiativei România Liberală a fost precedată de postările de pe site-ul România Liberală, asumat de o serie de bloggeri și intelectuali din zona liberală. Surse din PNL susțin că, din cauza conflictului intern din PNL între gruparea Chiliman-Moisescu și Crin Antonescu, primii au luat decizia să lanseze Inițiativa România Liberală. De altfel, Chiliman a evitat să facă parte din echipa de conducere a PNL, deși avea acest drept datorită calității de primar. Fondatorii nu exclud ca această platformă să se transforme în viitor într-un partid politic.

sursa foto: Facebook – Călin Popescu-Tăriceanu, Vlad Moisescu și Andrei Chiliman la sediul din strada Finlanda

„Printre membrii-fondatori ai Inițiativei Liberale se numără Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tușa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu și Iulian Crăciun”, se arată în comunicatul privind lansarea Inițiativei. De asemenea, la evenimentul de la Hotelul Hilton, sunt invitați fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și democrat liberalul Sever Voinescu.

Mișcarea Populară lansată la restaurant de Traian Băsescu

O altă inițiativă politico-civică este Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu. La câteva ore după prezentarea rezultatelor de la Congresul PDL, președintele Traian Băsescu a anunțat, într-un filmuleț postat pe un site de socializare, că își ia „adio de la PDL” și se va implica într-o nouă construcție intitulată „Mișcarea Populară”.

După lansarea oficială a acestui ONG, președintele a fost la masă cu membrii Mișcării Populare, la un restaurant din Capitală, unde pe vremuri se duce cu Vasile Blaga și Adriean Videanu.

Președintele Băsescu a spus că va participa și la alte acțiuni ale Mișcării Populare.

„Ne dorim un dialog cu Mișcarea Populară”

Dan Cristian Popescu, vicepreședinte Forța Civică și unul dintre fondatorii IRL, a declarat pentru gândul că dacă va avea susținerea populară „probabil Inițiativa se va transforma în partid”.

El a precizat că Inițiativa România Liberală are deja nuclee în mai multe județe din țară.

Întrebat dacă nu există riscul ca acest ONG să fie văzut drept o platformă a disidenților din PNL, Popescu susține că „nu este un risc și că Inițativa reprezintă un loc în care disidenții din PNL pot să trăiască”.

Dan Cristian Popescu își dorește un dialog între Inițiativa România Liberală și Mișcarea Populară, sprijinită de președintele Traian Băsescu.

„Ne dorim un dialog. Eu îmi doresc să fim cu toții într-un partid mare de dreapta”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, Inițiativa România Liberală apare pe fondul unei lipse a dialogului pe partea dreaptă a eșicherului politic.

Ce își propun cei din „România Liberală”

Într-o postare din luna ianuarie pe site-ul România Liberală se aduc o serie de critici președintelui PNL Crin Antonescu, care este acuzat că a abandonat principiile și valorile liberalilor. De altfel, în mai multe comunicate semnate de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, Antonescu este acuzat că nu respectă instituțiile statutului de drept și are un comportament antieuropean.

„Inițiativa România Liberală promovează valorile liberalismului clasic: libertatea politică a individului, libertatea de inițiativă economică, proprietatea privată, responsabilitatea personală, conservatorismul moral și statul de drept. De asemenea, în contextul crizei pe care o traversează dreapta românească, Inițiativa România Liberală propune inițierea unui dialog între oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau încă neimplicați politic, în scopul identificării celor mai bune soluții de construire a unei oferte politice credibile pentru românii liberali”, se arată în comunicatul IRL.

Cum este privită Inițiativa din interiorul PNL

Surse din PNL au declarat pentru gândul că dacă fondatorii Inițiativei României Liberale vor folosi această platformă pentru atacarea PNL și a lui Crin Antonescu, aceștia riscă sancțiuni care pot merge până la excluderea din partid.

sursa foto: Facebook – Cristian Popescu și Vlad Moisescu la sediul de pe strada Finlanda

„Vor fi excluși din PNL dacă vor susține ceva împotriva partidului”, au declarat pentru gândul lideri din conducerea partidului. De altfel, vicepreședintele PNL Dan Radu Rușanu i-a cerut lui Crin Antonescu să-l excludă din partid pe Călin Popescu Tăriceanu, după ce fostul premier a cerut ca desemnarea candidatului PNL pentru prezidențiale să fie făcută de toți membrii partidului.

Președintele Crin Antonescu nu a ezitat să spună în mai multe rânduri că Andrei Chiliman și Vlad Moisescu au trădat PNL la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Întrebat dacă Andrei Chiliman va fi exclus din partid din cauza criticilor pe care le aduce actualei conduceri a PNL, Crin Antonescu s-a limitat să spună „povestea nu va fi una fără sfârșit”.

Ludovic Orban: Liberalismul este reprezentat de PNL, nu am legătură cu IRL

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat pentru gândul că nu are informații despre lansarea Inițiativei România Liberală și că nu are niciun fel de legătură cu apariția acesteia.

„Nu cunosc detalii despre lansarea Inițiativei România Liberală, liberalismul are un reprezentant pe scena politică, PNL, probabil orice inițiativă venită în sprijinul promovării ideilor liberale și a susținerii politice a PNL poate fi benefică. Nu am nicio legătură cu apariția Inițiativei România Liberală, nu am avut niciun fel de legătură cu această Inițiativă. Nu am fost invitat să particip mâine la lansarea IRL de la hotelul Hilton”, a afirmat pentru gândul Orban.

El a spus că membrii fondatori nu ar trebui sancționați de PNL, iar acest lucru se poate întâmpla în cazul în care activitatea ONG-ului va fi „adversă PNL”.

„Dacă această Inițiativă va contribui la creșterea curentului liberal în România și mai ales la creșterea reprezentării politice a PNL atunci sigur o voi privi cu ochi buni”, a precizat Orban.

LOTO – LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 21 aprilie. Jocul LOTO 6/49 îl poate face pe un român multimilionar în euro

LOTO 6/49, LOTO 5 DIN 40, JOKER și NOROC. Noi extrageri au loc astăzi la ora 19:00. Report de 5,8 milioane de euro la LOTO 6/49

LOTO. Numele ieșite la LOTO 6/49 în ultimele patru extrageri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York