Prima pagină » Știri politice » Guvernul a aprobat calendarul pentru alegerile PREZIDENȚIALE. Datele avute în vedere de autorități

Guvernul a aprobat calendarul pentru alegerile PREZIDENȚIALE. Datele avute în vedere de autorități

Guvernul a aprobat în ședința de marți, 28 ianuarie, programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025.

În anexa la proiectul de act normativ se precizează că cel mai târziu în data de 19 martie 2025 se va proceda la soluționarea contestațiilor privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz.

„Campania electorală va începe cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, respectiv la 04/04/2025, și se va încheia în data de 03/05/2025, ora 7:00. Votul pe teritoriul României va avea loc în data de 04/05/2025, va începe la ora 7:00 și se va încheia la ora 21:00, cu precizarea că alegătorii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare ori se află la rând pentru a vota își vor putea exercita dreptul electoral până cel târziu la ora 23:59”, a precizat Mihai Constantin.

Gândul a prezentat în exclusivitate calendarul prezidențialelor încă din 13 ianuarie:

VEZI AICI: Cum arată CALENDARUL prezidențialelor. Începe săptămâna în care Guvernul va oficializa datele pentru cele două tururi

Calendarul complet al alegerilor prezidențiale din mai 2025 – AICI

Când începe campania electorală

4 aprilie 2025 este data prevăzută pentru începerea campaniei electorale pentru o perioadă de 30 de zile. Campania electorală se încheie în data de 3 mai 2025 la ora 7.00, în preziua alegerilor.

Prima zi a votării în străinătate, programată să se desfășoare pe parcursul a 3 zile, va începe în data de 2 mai 2025, ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00 și se va încheia în data de 4 mai, ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).

Votul în țară pentru alegerile prezidențiale va începe în data de 4 mai 2025, ora 7.00, și se va încheia în aceeași zi la ora 21.00, putând fiind prelungit până cel mai târziu la ora 23:59 în cazul în care la ora 21.00 la sediul secției de votare și în afara secției de votare se mai află alegători care așteaptă să voteze.

Ce alte proiecte au fost pe masa Executivului

În ședința de Guvern va fi aprobat și un proiect de ordonanță pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Prin proiect se propune, între altele, „crearea premiselor legale în vederea acordării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România fără condiționarea deținerii unui permis de conducere internațional, în condiții de reciprocitate și pentru o perioadă determinată, persoanelor care sunt titulare ale unui permis de conducere național eliberat de autoritățile unui stat care nu este membru al Convenției asupra circulației rutiere și nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere auto”.

Astfel, proiectul de act normativ reglementează, în mod clar și coerent, faptul că prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite atât perioadele de conducere, cât și statele autorităților emitente ale permiselor de conducere, dintre următoarele:

  • cele cu care România are parteneriate strategice sau cele care sunt membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord sau cele care sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare;
  • acordarea, pe perioada acreditării în România, a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru membrii misiunilor diplomatice,oficiilor consulare și reprezentanțelor organizațiilor internaționale acreditate în România.

Ce este Programul „Masă sănătoasă”

Executivul a aprobat și un proiect de hotărâre privind instituirea Programului național „Masă sănătoasă” în anul 2025.

„Programul național «Masă sănătoasă» – PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba, prin memorandum, prognozele pentru anul 2025 cu privire la contribuția UE aferentă perioadei de programare financiară 2014-2020.

CITEȘTE ȘI:

Alianță Victor Ponta – Călin GEORGESCU la alegerile prezidențiale? „Sunt multe idei în care suntem de acord și gândim la fel”

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și