Guvernul a hotărât data alegerilor parlamentare. Când sunt așteptați românii la urne

Guvernul a hotărât data alegerilor parlamentare. Când sunt așteptați românii la urne
Publicat: 31/08/2016, 18:07

Guvernul a stabilit data alegerilor parlamentare la 11 decembrie. Premierul a avut discuții cu liderii partidelor politice înaintea stabilirii datei alegerilor. PSD a pledat pentru 27 noiembrie (dată care nu corespundea însă prevederilor constituționale legate de încheierea mandatului acutalei legislaturi) sau 4 decembrie. Social-democrații au susținut că organizarea alegerilor la 11 decembrie va împinge întreaga procedură de constituire a noului Parlament și de învestire a guvernului până spre Anul Nou. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat chiar pe premier că ar face jocul liberalilor care s-au pronunțat pentru data de 11 decembrie.

„Eu i-am spus-o și premierului, și nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL-ului. Este un joc prost, după părerea mea, pentru că PNL-ul nu așa câștigă sau pierde alegerile, în funcție de dată, dar este foarte greu să nu te gândești în condițiile în care am văzut declarații publice ale unor membri ai Guvernului tehnocrat, care au început să facă politică și să spună că vor să candideze sau vor candida pe listele PNL-ului”, declara recent Liviu Dragnea.

De partea cealaltă, liberalii au susținut că organizarea alegerilor pe 4 decembrie, așa cum cereau social-democrații, coincide cu mini-vacanța românilor prilejuită de Ziua Națională și Sf. Nicolae, ceea ce va determina o prezența slabă la urne.

„I-am spus foarte clar dlui prim-ministru și eu și doamna Gorghiu că 4 decembrie este o dată foarte nepotrivită din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, Parlamentul trebuie să fie reprezentativ, ori gândiți-vă va fi aproape o săptămână de zile libere — Sf Andrei liber, 1, 2 decembrie liber, iar luni este și ajun de Sf Nicolae — și oamenii își vor alege așa cum își vor dori de cuviință și atunci — cu toate că este târziu și eu sunt de acord, dar aceasta este Constituția—, cea mai potrivită dată ca să nu mergem foarte departe este 11 decembrie”, declara copreședintele PNL, Vasile Blaga.

Experiența a arătat că PSD este avantajat de o rată mare a absenteismului, în condițiile în care electoratul acestui partid este mai disciplinat. După o pauză de 8 ani, respectiv două legislaturi-se revine la alegerea deputaților și senatorilor pe lista de partid.

Pe ordinea de zi a Executivului s-a aflat și proiectul de ordonanță de urgență privind votul în diaspora, iar la finalul ședinței de Guvern, ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni a declarat că MAE va dispune suplimentarea numărului secțiilor de votare din străinătate, pe lângă cele organizate în ambasade și consulate, dar că nu poate avansa încă un număr total al secțiilor.

„Nu avem un număr orientativ în legătură cu propunerea (n.r – suplimentarea secțiilor de votare). Pornim de la ce am avut și anterior, numărul orientativ la alte alegeri e cam de 300 de secții, dar asta nu ne constrânge”, a spus Maria Ligor.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 9 decembrie 2012, prezența fiind de 41, 72%, însă scrutinul a fost organizat pe fondul crizelor politice din vara acelui an (referendumul pentru demiterea președintelui).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple