Guvernul a rămas cu o gaură de 500 de milioane de lei în bugetul pentru 2014. Ponta: „O să luăm din alte părți, nu mă întrebați de unde”

Redactor:
Anca Simina
Guvernul a rămas cu o gaură de 500 de milioane de lei în bugetul pentru 2014. Ponta: „O să luăm din alte părți, nu mă întrebați de unde”
Modul în care se va acoperi golul de 500 de milioane de lei în veniturile estimate pentru 2014, apărut prin amânarea accizei suplimentare la combustibili pentru trei luni, nu are, în acest moment, o explicație la vârful Guvernului. „Va fi o gaură în buget și o vom acoperi din altă parte", a spus premierul Victor Ponta după adoptarea în Guvern a ordonanței care amână accica până la 1 aprilie.

Modul în care se va acoperi golul de 500 de milioane de lei în veniturile estimate pentru 2014, apărut prin amânarea accizei suplimentare la combustibili pentru trei luni, nu are, în acest moment, o explicație la vârful Guvernului. „Va fi o gaură în buget și o vom acoperi din altă parte”, a spus premierul Victor Ponta după adoptarea în Guvern a ordonanței care amână acciza până la 1 aprilie.

Întrebat de unde va lua banii, Victor Ponta a arătat spre scenariile președintelui Traian Băsescu, pe care le respingea ferm până astăzi. „Președintele a spus că vom avea încasări mai mari. A spus: „Sigur din taxa pe construcții speciale luați dublu”. I-am spus: „Eu aș fi cel mai fericit”. Dacă vom aduna mai multe venituri decât s-a preconizat, voi spune că nu e nevoie să tăiem din altă parte”, a relatat premierul variantele discutate la Cotroceni după-amiază, când, împreună cu vicepremierul Daniel Chițoiu, a mers să negocieze cu președintele promulgarea bugetului, ca parte a aplanării scandalului din USL.

Un al doilea scenariu al Guvernului este disciplinarea actualilor contribuabili, ca cele 500 de milioane să apară din colectările peste așteptări ale actualelor taxe și impozite. „Să dea Dumnezeu să plătească lumea alte taxe și o să acoperim gaura”, a spus Ponta într-un interviu la RTV.

Decizia legată de eventuala creștere a altlor taxe sau de tăierea din dreptul unor ministere a sumei respective se va lua după 31 martie. „Dacă la 31 martie e așa (încasările sunt mai mari decât previziunile, n.red.), mă bucur. Dacă se va dovedi altfel, din calculele Ministerului Finanțelor, o să luăm din alte părți, nu mă întrebați de unde”, a adăugat Ponta.

La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada a explicat pentru gândul că miniștrii nu au avut astăzi vreo discuție despre recupereaarea acestei sume din altă parte, pentru luarea acestei decizii așteptându-se revenirea delegației FMI la București, în luna ianuarie.

Guvernul estima, pentru întregul an 2014, venituri de aproximaativ 2 miliarde din acciza suplimentară de 7 eurocenți la fiecare litru de carburant. Pentru a obține promulgarea bugetului astăzi și a nu risca un vot împotriva legii din partea PNL la reexaminare, Ponta a renunțat la acciză în primul semestru.

 

 

 

Inchide