Guvernul aprobă Programul „gROwth-Contul individual de economii Junior Centenar”. Ședință SOLEMNĂ la Alba Iulia.

Publicat: 29/11/2018, 16:04
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

„Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii,” a anunțat premierul Viorica Dăncilă în deschidere ședinței. „Toți copiii din România vor fi puși până la 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Statul va deschide un cont special de economisire. Statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual. Banii economisiți poți fi retrași după împlinirea vârstei de 18 ani. Banii economisiți nu se impozitează și primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, stimulativă.

Continuăm dezvoltarea unor instrumente de piață. Avem în vedere creșterea valorii adăugate, concomitent cu valorificarea produselor autohtone. Ne propunem crearea unei surse de locuri de muncă pentru populația din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migrația către mediul urban. Adoptăm azi un act normativ prin care instituim acest mecanism capabil să susțină fermierii și fermele românești pe piață internă și pe cele externe.”

„Tot azi vom aproba două memorandumuri în domeniiprioritatepentru România. Acordul în domeniul construcțiilor. Unsalariu minim brut lunarde 3.000 de lei pentru sectorul construcțiilor. Ne angajăm să luăm măsuri de sprijinire a educației. Avem în vedere creșterea sumelor în educație cu cel puțin15%anual față de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB. Devansarea creșterii salariale prevăzută. Acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice. Acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziția și modernizarea locuinței precum și pentru cumpărarea terenului pentru cei din mediul rural”, a mai amintit Dăncilă.

„Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei. În cazul în care, la finele anului calendaristic, suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, se arată în ordonanța aprobată la Alba Iulia.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei și poate fi orice copil care îndeplinește următoarele condiții: este cetățean român și nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți.

„În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat postal prin oficiile Poștei Române sau în numerar prin caseriile unităților Trezoreriei Statului. Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacții, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective”, se arată în ordonanță.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivel se stabilește la 3% pe an. Dobânda se calculează și se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepția unor cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces sau în cazul decesului minorului.

La împlinirea vârstei de 18 ani, titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

Prima de stat se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului și se suportă din bugetul anual aprobat potrivit legii pentru Comisia Națională de Strategie și Prognoză. În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, de punerea anuală minimă de 1200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern mai figurează o ordonanță de urgență și două proiecte de hotărâre, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului remis Mediafax.

Ordonanța modifică articolului 1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. „Invalizilor de război, veteranilor de război și văduvelor de război li se acordă o indemnizație după cum urmează:

a) invalizilor de război: – 1.500 de lei lunar, pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate; – 1.000 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate; – 900 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate;

b) veteranilor de război: – 600 de lei lunar.

c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: – 600 de lei lunar.

Primul proiect de hotărâre vizează aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfășurării și finanțării, în anul 2018, a paradei militare naționale prilejuite de data de 1 Decembrie-Ziua Națională a României.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre prevede înființarea Societății Naționale ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA ”S.A., completarea art.3 din Hotărârea de Guvern nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin.(6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și Creștere a Precipitațiilor și suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.

Vor mai fi adoptate și două memorandumuri, unul privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ, celălalt pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României și Federația Patronatelor Societăților din Construcții, completează sursa citată.

Înaintea ședinței, premierul a vizitat Monumentul Unirii din Alba Iulia și s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba-Iulia, la Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii din Alba Iulia.

Guvernul în Piața Cetății din Alba Iulia

La finalul ședinței Executivului, Viorica Dăncilă va participa la ceremonia de semnare a unor documente:

– Acordul între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ;

– Acordul între Guvernul României și Federația Patronatelor Societățiilor din Construcții.

Delegația guvernamentală aflată la Alba Iulia a fost huiduită de un grup de zece persoane. Oamenii au strigat „Demisia” și „Rușine să vă fie”.

Oamenii s-au așezat la 20 de metri distanță de delegația guvernamentală, în Piața Cetății, unde aveau loc depuneri de coroane la statuia lui Mihai Viteazul. Cele zece persoane au strigat la portavoce „Demisia” și „Rușine să vă fie”.

Șase protestatari au rămas în fața Sălii Unirii din Alba Iulia, unde se desfășura ședință solemnă a Guvernului. Oamenii au scandat la portavoce „Demisia” și „Guvern de hoți și de mafioți”.

„Dați-vă demisia sau ați semnat-o cumva acum, în Sala Unirii? Altă întrebare vă rog”, a strigat unul dintre protestatari. Grupul care scanda a fost păzit de jandarmi.

În drum către Piața Cetății, au mai existat câteva persoane care au apostrofat delegația guvernamentală sau au avut comentarii ironice. Niciunul dintre membrii Guvernului nu a reacționat la scandări.

Guvernul în Piața Cetății din Alba Iulia

Filmul de prezentare a României la sărbătorirea Centenarului:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani