Guvernul cere CEDO extinderea cu trei săptămâni a termenului pentru Legea despăgubirilor

Guvernul cere CEDO extinderea cu trei săptămâni a termenului pentru Legea despăgubirilor
Publicat: 20/03/2013, 13:24
Actualizat: 23/11/2016, 13:10

Guvernul va cere Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordul pentru prelungirea cu trei săptămâni a termenului în care trebuie adoptată noua Lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate, astfel încât prevederile actului normativ să poată fi discutate în detaliu, a anunțat premierul Victor Ponta.

El a amintit că Executivul ar trebui să adopte noua lege până cel târziu la 12 aprilie.

Premierul a precizat însă că reprezentanții Executivului vor merge la Strasbourg în luna aprilie pentru a discuta cu specialiștii Curții Europene despre acest proiect, înainte ca documentul să fie aprobat.

Conform calendarului anunțat anterior de primul-ministru, proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naționalizate urma să fie adoptat de Guvern în ședința de miercuri, 20 martie, și adoptat în Parlament, prin angajarea răspunderii Guvernului, la 26 martie. Amânarea dezbaterilor asupra proiectului presupune însă inclusiv amânarea adoptării și angajării răspunderii, pentru o dată ulterioară.

„Un subiect important, pentru România bineînțeles, îl reprezintă soluționarea cazurilor aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului privind restituirea propietăților confiscate de regimul comunist. După cum se știe foarte bine, exista un termen, 12 aprilie, până la care România trebuia să adopte o legislație adecvată privind regimul restituirii propietăților. Am apreciat poziția constructivă atât a Curții Europene, cât și a structurilor de specialitate a Consiliului Europei față de această problemă extrem de delicată a României, iar dacă anul trecut a fost un an cu foarte multe tulburări politice, anul acesta trebuie să aducă o soluție definitivă și conformă standardelor europene pentru această problemă. Din acest motiv, am avut o discuție cu secretarul general al Consiliului Europei, cu echipa care-l însoțește, referitoare la adoptarea unei soluții care să fie în conformitate cu standardele Curții Europene a Drepturilor Omului și am decis împreună că cea mai bună soluție este să avem o discuție detaliată asupra textului legii înainte ca această lege să fie adoptată, iar dacă vor exista observații pentru propunerea legislativă din partea departamentelor specializate, aceste observații trebuie și vor fi avute în vedere în textul legii. Din acest motiv, vom face o solicitare oficială pentru prelungirea termenului de 12 aprilie cu o perioadă de trei săptămâni, maximum o lună, până când avem finalizată această discuție tehnică”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că, în cursul lunii aprilie, persoanele responsabile pentru acest domeniu din Guvern vor merge la Strasbourg pentru a discuta cu specialiștii Curții Europene, astfel încât forma finală a legii să fie conformă cu standardele Curții.

Conform proiectului de lege pregătit de Guvern, foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017,în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima tranșă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de șapte ani, calculat din 2017.

Foștii proprietari de imobile naționalizate ale căror dosare au fost deja soluționate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă inițială, începând cu ianuarie 2014, în tranșe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Citește cele mai importante știri ale zilei pe gandul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...