Guvernul, fără doi miniștri la Bruxelles. Premierul VA SESIZA Curtea Constituțională

Redactor:
Ana Petrescu
Guvernul, fără doi miniștri la Bruxelles. Premierul VA SESIZA Curtea Constituțională
Premierul Viorica Dăncilă se va adresa Curții Constituționale, dacă președintele Klaus Iohannis mai întârzie finalizarea remanierii guvernului. Vezi de ce situația devine o vulnerabilitate pentru România.

Premierul Viorica Dăncilă va sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care președintele Klaus Iohannis va continua să întârzie cu numirea miniștrilor Dezvoltării Regionale și Transporturilor.

„După cele discutate cu președintele partidului, cu președintele ALDE, mai așteptăm câteva zile. Domnul președinte a spus că după 1 decembrie va veni cu nominalizarea sau va veni cu o explicație de ce se întârzie, iar dacă nu, trebuie să mergem la Curtea Constituțională, pentru a găsi acolo un rezultat la cele pe care le avem acum în fața noastră. În cazul în care respinge această numire, vom hotărî în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD. Singura noastră soluție – dacă nu se va veni cu nominalizarea sau cu o explicație din partea domnului președinte – este să mergem la Curtea Constituțională. Cred că este un caz unic în istoria Uniunii Europene. Acum, când se preia președinția, când în fața României se află acest proiect de țară, avem o situație atât de dificilă, în care președintele efectiv nu este interesat de modul în care preluăm Președinția Consiliului UE. Ne aflăm într-un impas în acest moment”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o intervenție telefonică, marți seară, la postul România TV.

Dăncilă consideră o vulnerabilitate faptul că Guvernul se află în vizita la Bruxelles fără doi miniștri importanți.

„Din partea României, la Transporturi participă ministrul Lucian Șova, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale nu participă nimeni, ceea ce consider că este o vulnerabilitate. Consider că este o vulnerabilitate dacă președintele României, domnul Klaus Iohannis, nu va nominaliza noii miniștri. Este o situație neplăcută nu pentru Guvernul României, o situație neplăcută pentru România, pentru că deja se preiau dosarele în lucru, pentru că se participă la întâlnirile de pregătire de către Secretariatul General și noi va trebui să facem această trecere de la un ministru la altul mult mai târziu decât este necesar”, a completat Dăncilă.

Marți seara, de la Bruxelles, ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că a finalizat draftul de sesizare a Curții Constituționale a României în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituțională, după refuzul președintelui Klaus Iohannis de numire a miniștrilor din Cabinetul Dăncilă.

Lia Olguța Vasilescu, propusă de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale, consideră că Parlamentul trebuia să prevadă termene clare pentru numirile de mniștri, mai ales după experiența cu Traian Băsescu președinte.

„Din păcate, nu am emis până acum o lege sau o ordonanță de urgență în care să spunem: „ok, la prima nominalizare ai termen de 10 zile să iei o decizie, dar a doua oară, când nici Curtea nu te mai lasă să faci numirile respective, nu poți ai mai mult de 3 zile„, cu atât mai mult cu cât este decizia totală a premierului. Este în mâinile primului-ministru să facă această nominalizare,” a declarat Lia Olguța Vasilescu la Antena 3. „Parlamentul României a trecut prin experiențe cu Traian Băsescu, care nu a fost un președinte deloc confortabil cu votul popular în sensul că atunci când se decidea o anumită majoritate, Traian Băsescu numea tot pe cine avea chef.”

Ea atrage atenția că situația de la Ministerul Transporturilor se înrăutățește.

„La Ministerul Transporturilor, situația este foarte dificilă pentru că, din câte știu, sindicatele CFR se pregătesc de grevă, cei de la metrou au sesizat și comisiile de la Uniunea Europeană, la fel, se pregătesc de grevă, Asociația Transportatorilor a atras atenția că nu avem ministru la Transporturi și în zilele acestea la Bruxelles se discută niște directive foarte importante pe Transporturi, unde ar fi trebuit să fie un ministru care să discute toate aceste lucruri, să reprezinte România”, a adăugat Lia Olguța Vasilescu.

Președintele Klaus Iohannis încă nu semnat decretele pentru revocarea din funcție a ministrului Transporturilor, Lucian Șova, și a ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, după ce cei doi au demisionat din Guvern. Șeful statului nu a luat nicio decizie nici în privința numirii Liei Olguța Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi. Iohannis promitea că va anunța decizia sa privind remanierea guvernamentală după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie.

 

Inchide