Guvernul modifică legea pentru alegerea președintelui prin OUG. Ponta desființează secțiile speciale și anunță data scrutinului

Guvernul modifică legea pentru alegerea președintelui prin OUG. Ponta desființează secțiile speciale și anunță data scrutinului
Publicat: 26/06/2014, 13:35
Actualizat: 18/03/2015, 22:49

Legea pentru alegerea președintelui României ar urma să fie modificată, cu șase luni înainte de scrutin, printr-un proiect de ordonanță de urgență aflat pe masa Guvernului. Ordonanța nu se află în mapa oficială, însă premierul Victor Ponta a confirmat la începutul ședinței de Guvern intenția de a schimba o serie de articole prin ordonanță.

La pachet va fi aprobată hotărârea pentru stabilirea datei scrutinului. Astfel, turul întâi ar urma să fie organizat pe 2 noiembrie, în timp ce turul al doilea se va desfășura pe 16 noiembrie. Datele intrate în ședința de Guvern au rămas aceleași negociate la finalul anului trecut în USL. Mandatul actualului președinte, Traian Băsescu, se va încheia însă pe 21 decembrie.

Textul ordonanței aflate în mapa neoficială a lui Ponta prevede, printre altele, modificarea termenului până la care Guvernul este obligat să anunțe data alegerilor, de la 45 la 60 de zile, obligativitatea ca toate candidaturile să fie depuse cu 45 de zile înaintea primului tur de scrutin, ca și redefinirea sintagmei partid parlamentar. Totodată, potrivit Notei de fundamentare funcționalii publici ar urma să poată fio numiți președinți ai secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora.

O modificare aflată în discuție se referă la desființarea secțiilor speciale cu posibilitatea exercitării dreptului de vot la orice secție de votare, în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraș sau municipiu decât cel de domiciliu.

În prezent, legea permite organizarea secțiilor speciale de regulă în gări, autogări și aerogări, precum și campusuri universitate.

„Din practica anterioară a organizării alegerilor s-a constatat că au fost situații în care câteva sute de secții de votare din localitățile mari și din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar în alte câteva mii de astfel de secții, constituite în localitățile mici, rurale, fluxul alegătorilor a fost deosebit de redus”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

Executivul justifică eliminarea din lege a secțiilor de votare speciale invocând imposibilitatea estimării numărului de alegători care se vor prezenta la vot, fapt care determină la rândul său dificultăți în estimarea corectă a numărului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecărei secții de votare speciale.

„Ce adoptăm azi (prin ordonanță de urgență, n.red.) sunt doar propuneri ale Autorității Electorale Permanente pentru buna organizare”, s-a justificat premierul Victor Ponta anunțând intenția de a modidica legea prin OUG după ce informația a fost publicată în cursul dimineții de Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari