Guvernul nu va renegocia memorandumul cu FMI. Ponta: „Acordul e suspendat. Următorul board va fi pe acest document, dacă președintele va semna”

Guvernul nu va renegocia memorandumul cu FMI. Ponta: Acordul e suspendat. Următorul board va fi pe acest document, dacă președintele va semna
Publicat: 03/12/2013, 12:14
Actualizat: 27/08/2015, 00:19

Odată anulat boardul FMI din decembrie pentru aprobarea memorandumului pe buget negociat cu Guvernul României, premierul Victor Ponta spune că nu va renegocia înțelegerea în ianuarie, în următoarea ședință de la Washington din februarie – martie urmând sa intre documentul în aceeași formă.

„Ce să mai renegociem? Se votează bugetul până atunci. Nu poate exista un alt document. Nu se mai poate schimba”, arată Ponta.

Cu o zi înainte, președintele a susținut că a vorbit la FMI, urmând că în ianuarie o nouă misiune a Fondului să vina la București pentru a renegocia acordul. „Există disponibilitatea FMI, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale de a relua această negociere. Nu rămâne decât să existe disponibilitatea Guvernului”, a precizat ulterior consilierul prezidențial Cristian Diaconescu pentru gândul.

„De ce să renegociem?”

Pentru moment, din punctul de vedere al lui Ponta acordul este suspendat. „Atâta timp cât președintele va refuza să semneze documentele, evident că acordul este suspendat. Din punctul de vedere FMI și al CE atâta timp cât nu avem memorandumul pe buget aprobat de toate instituțiile românești, acordul nu este operațional. Noi am discutat foarte serios cu cei de la FMI și CE, am discutat două săptămâni, rezultatul îl știți. De ce să renegociem?”, se declară Ponta de neclintit, explicând că nu va renunța nici la acciza de 7 eurocenți la litrul de carburanți, folosită „ca pretext” de Băsescu.

Întrebat ce va intra în următorul board al FMI, în aceste condiții, premierul a indicat aceeași formă a Memorandumului cu condiția semnăturii președintelui peste câteva luni. „Pe acest document, în măsura în care președintele va semna. Nu ține nici de FMI, nicidecum noi, ține doar de președinte”, a spus Ponta la Parlament, arătându-se dispus să negocieze cu Băsescu „orice vrea dânsul, numai să ne lase în pace”, cu excepția comisie parlamentare de anchetă.

„De dragul României, vorbesc și singur, nu doar cu domnul Băsescu”

Dacă oficial, atât președintele cât și premierul spun că sunt deschiși la discuții, niciunul dintre cel doi decidenți nu face primul pas. „De dragul României, vorbesc și singur, nu doar cu domnul Băsescu. Cum să nu?”, a răspuns premierul întrebat dacă va merge la o negociere politică.

Ponta s-a arătat însă nemulțumit că a aflat „de la televizor” despre refuzul lui Băsescu de a semna memorandumul, calificându-se atitudinea drept „abuz”. „Am aflat de la televizor că practic rămânem fără acord. Evident că aș fi vorbit cu președintele despre buget, cum sunt dispus să vorbesc și acum. N-am crezut că va fi atât de iresponsabil. E un nivel superior al iresponsabilității și de o lipsă de discernământ. Este, evident, un abuz. Acordul e suspendat până când domnia sa va semna”, a adăugat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului