Guvernul Ponta – FOC DE VOIE înaintea deciziei finale a CCR: renumărarea votanților, plângeri penale pentru PDL, mesaje către judecători

Guvernul Ponta - FOC DE VOIE înaintea deciziei finale a CCR: renumărarea votanților, plângeri penale pentru PDL, mesaje către judecători
Publicat: 20/08/2012, 13:38
Actualizat: 06/07/2016, 05:32

USL își face punctajul înainte de ședința de mâine a Curții Constituționale care ar trebui să decidă dacă Traian Băsescu se poate întoarce sau nu la Palatul Cotroceni. Operațiunea de periere a listelor electorale este aproape gata, datele centralizate de Ministerul Administrației și Internelor, dar și de cel de Externe ajungând astăzi pe masa guvernului. Documentele vor fi trimise tot astăzi către Curtea Constituțională, calculele USL vizând persoanele care nu ar trebui luate în calcul la stabilirea cvorumului de prezență pentru validatea referendumului. De altfel, până acum din datele preliminare sute de mii de persoane cu actele de identitate expirate sunt vizate pentru a fi șterse de pe listele permanente. Potrivit ministrului de Interne, Mircea Dușa, numărul acestora este în jurul a 500.000.

Dincolo de contabilizarea alegătorilor, USL se răfuiește cu PDL pe ai cărui lideri îi amenință cu mii de dosare penale, avertizându-i de asemenea pe magistrații care au reclamat presiuni asupra procurorilor care fac anchete privind eventualele fraude la referendum.

Avertisment la adresa CSM. „Danileț să nu mai amenințe oamenii”

Cel care a lansat mesajele a fost premierul Victor Ponta. Acțiunile procurorilor au fost calificate drept „o lovitură de stat”, iar Cristi Danileț, membru CSM care a sărit în apărarea magistraților, a fost avertizat „să nu mai facă politică”.

„Din punctul meu de vedere, ca lider al USL, cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem e să-i protejăm pe oamenii care sunt supuși în aceste zile unor abuzuri evidente de procurori și de către PDL pentru simplul fapt că și-au exercitat un drept constituțional, acela de a vota. Din punctul meu de vedere, asta este într-adevăr o lovitură de stat, adică să vrei să schimbi prin autoritățile de represiune ale statului rezultatul de la vot”, a declarat la prima oră a dimineții Ponta, pentru ca la finalul ședinței USL să iasă cu un avertisment la adresa CSM și a lui Cristi Danileț.

„Sper ca lucrurile să intre în normal și sper ca acei judecători – domnul Danileț sau altcineva din CSM – să înceteze cu a mai face politică, pentru că e împotriva statutului lor. Ei nu ar trebui să facă politică, iar opiniile lor ultrafavorabile sistemului stalinist promovat de doamna Macovei să și le păstreze în particular, nu în public. Domnul Danileț să înceteze să mai facă politică. Îl avertizez să nu mai amenințe oamenii, jurnaliștii, analiștii politici”, a spus premierul.

„Din păcate, după cum vedeți, CSM are un program de vacanță, până azi, după care are un program politic. Azi trebuia să avem ședința CSM. S-a amânat după decizia CC. Nu știu ce vor face dacă va decide cumva Curtea să amâne din nou o decizie, probabil că și CSM va amâna după. Nu știam că CSM are acest calendar politic, îl regret, cred că este în dezavantajul imaginii Justiției”, a adăugat Ponta.

Datele centralizate de MAI, trimise astăzi la CCR

Cât privește datele cerute de Curtea Constituțională, Victor Ponta a spus că acestea vor fi transmise magistraților în cursul zilei de astăzi, după o ședință la guvern cu miniștrii Administrației, Internelor și Externelor. Ele vor fi făcute publice de guvern după ce acestea ajung la CCR.

„Sunt cifre bazate strict pe documente, exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziție cifre bazate pe documente din intern și pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun”, a spus șeful guvernului.

Plângeri penale pe numele liderilor PDL

Până ca datele să fie transmise judecătorilor, USL se răfuiește cu liderii PDL pe numele cărora a anunțat că va depune plângeri penale pentru că ar fi împiedicat oamenii să meargă la vot la referendum.

„Vor fi mii de asemenea plângeri și vrem să vedem dacă zecile sau sutele de procurori care s-au dus să îi ancheteze pe oamenii care au votat îi vor cerceta și pe liderii PDL care au comis o faptă penală, prevazută de lege, și anume i-au împiedicat pe cetățenii români să voteze. Sunt cazuri flagrante, într-o comună din județul Bistrița primarul le-a luat toate buletinele de vot și nu a votat nimeni”, a anunțat Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Regimul drastic al lui Teo Trandafir să nu se îngrașe deloc: consumă aceleași alimente zilnic
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog