Guvernul Ponta II – Structura noului Cabinet și numele ministeriabililor negociate până acum

Guvernul Ponta II - Structura noului Cabinet și numele ministeriabililor negociate până acum
Publicat: 17/12/2012, 11:25
Actualizat: 06/08/2016, 14:20

Structura guvernul Ponta II va avea la bază modelul de organizare al Comisiei Europene, premierul dorind ca fiecare ministru să aibă o legătură directă cu omologul său european. Pe lângă această caracteristică, viitorul Cabinet va fi unul care va pregăti regionalizarea țării, multe atribuții de la centru urmând să fie repartizate către teritoriu. De altfel, liderii din țară au cerut mai mulți bani de la centru, în special din cotele defalcate din impozitul pe venit.

Guvernul Ponta II urmează să aibă 22 de miniștri, inclusiv cei delegați, o serie de portofolii europene neavând corespondent în plan național. Comisia Europeană este compusă din 26 de comisari la care se adaugă președintele Jose Manuel Barroso.

Dragnea ia Administrația și Dezvoltarea regională

O primă schimbare față de actualul Guvern este reprezentată de spargerea Ministerului Administrației și Internelor. Componenta de Administrație, la care s-ar putea adăuga cea de Dezvoltare Regională, ar intra sub jurisdicția secretarului general al PSD, Liviu Dragnea. Acesta și-a anunțat deja colegii că a finalizat proiectul regionalizării, cu termene de implementare, urmând doar ca acesta să fie pus în practică anul viitor.

Ministerul de Interne se află în discuție între PNL și PSD. Favorit să ocupe postul este actualul titular Mircea Dușa, dar dacă postul va reveni liberalilor șanse mari să ajungă ministru le are Radu Stroe. De la Administrație ar urma să treacă la Interne prefecturile.

Liberalii vizează Ministerul de Finanțe prin actualul ministru al Economiei, Daniel Chițoiu. Chiar dacă premierul Victor Ponta a insistat ca Florin Georgescu să rămână în Guvern, acesta a refuzat oferta de a continua la Palatul Victoria. Cei din USL lucrează la o formulă guvernamentală în care să existe un Minister de Finanțe și un Minister al Bugetului.

Crin Antonescu și-a reconfirmat sprijinul pentru ca vicepreședintele PNL, Relu Fenechiu, să preia un minister în viitorul Cabinet. „Visez la un post de ministru”, a spus liberalul, care este favorit pentru ministerul Transporturilor sau al Infrastructurii.

O surpriză: Eugen Orlando Teodorovici

O zonă cheie în viitoare guvernare o reprezintă absorbția fondurilor europene, premierul Ponta insistând pentru un Minister al Fondurilor Europene care să aibă mai multe putere de decizie. Cu toate acestea, în rândul partidelor mutarea nu este văzută cu ochi buni, miniștrii susținând că este greu ca acest lucru să se întâmple imediat, deoarece sunt programe europene în derulare. Pentru acest minister, Ponta îl preferă pe consilierul său Eugen Orlando Teodorovici. Fost secretar de stat la ministerul de Finanțe în timpul guvernării Tăriceanu, Teodorovici este în prezent senator PSD. Liderii pesediști din teritoriu au dubii asupra lui Teodorovici, spunând că nu avut o colaborare bună cu aceștia când era secretar de stat la Ministerul de Finanțe. Funcția este vizată din interiorul social-democraților și de Mircea Drăghici, propus de filiala argeșeană a PSD. Din partea liberalilor, acest minister cheie este dorit de europarlamentarul Ramona Mănescu.

Se pregătește un megaminister al Lucrărilor Publice care să înghită CNADNR

O noutate în Guvern o reprezintă apariția Ministerul Marilor Lucrări Publice. Potrivit celor din USL, acesta va coordona proiecte strategice naționale precum construcția de autostrăzi, canalul Dunăre – București, canale de irigație, aeroporturi. De asemenea, în componența sa ar urma să treacă Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.

„Canalul Dunăre – București este unul din marile proiecte pe care l-au susținut toate județele pentru că generează locuri de muncă, generează economie în transport, scoaterea traficului greu de pe Autostrada A2. Această legătură care nu s-a finalizat de la Dunăre la București, este singura capitală a UE care nu are legătură la Dunăre, trebuie să o legăm pentru că transportul pe apă costă cu 70% mai puțin decât transportul pe uscat care se realizează acum de la Constanța spre București”, a declarat pentru gândul președintele CJ Constanța Nicușor Constantinescu.

Potrivit acestuia, primarul Capitalei susține acest proiect pentru că a realizat că „oricâte centuri ar construi” nu va reuși să fluidizeze traficul.

„Atunci singura soluție este pe apă. Toate ministerele au actualizat proiectul, au actualizat datele tehnice și valorile finalizării acestui tronson și atunci s-au cerut finanțări pe termen lung, treizecei de ani, și până acum Coreea de Sud, Japonia și China și-au exprimat intenția de a finanța și finaliza acest tronson. Au trimis în scris către Guvern și autoritățile competente că vor să finanțeze. Vrem să îl facem nu povești. Un alt proiect este canalul Siret – Bărăgan. Mai este autostrada Sudului, autostrada Transilvania”, a adăugat Constantinescu.

Dacă va rămâne în continuare ca minister de sine stătător, Ministerul Dezvoltării ar urma să se ocupe doar de proiectele de mai mică anvergură. „Oricum nu vom mai veni la București să ne rugăm de ministru, va exista descentralizare, iar de implementarea proiectelor se vor ocupa autoritățile locale și regionale”, a precizat un lider PSD.

Ministerul Economiei se sparge: Ministerul Energiei și Ministerul Comerțului și Turismului

Pentru a exista o corelare cu partenerii europeni, din Ministerul Economiei se va desprinde un Minister al Energiei și unul al Comerțului și Turismului. Favoriți pentru preluarea acestor ministere sunt din partea PSD Iulian Iancu și Constantin Niță, iar din partea PNL în cărți sunt Varujan Vosganian și Ovidiu Silaghi.

„Dacă crezi în forța turismului îi dai forța cuvenită și banii cuveniți, dacă nu faci o agenție mică. La fel propunem un Minister al Sporturilor. Este o prioritate pentru USL”, a afirmat președintele CJ Constanța.

Miniștrii care rămân

În viitorul Cabinet, urmează să fie reconfirmați la Ministerul Educației, Ecaterina Andronescu, la ministerul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Dan Șova, ministrul Comunicațiilor Dan Nica și ministrul Culturii, Puiu Hașotti. Șanse mari de a se regăsi în viitorul Guvern le au și Titus Corlățean, ministru de Externe și Corneliu Dobrițoiu, ministrul Apărării. Condiția pentru ca ultimul să rămână în Guvern este ca ministerul să revină PNL, el fiind râvnit și de PSD pentru Gabriel Oprea.

Ministerul Controlului

În interiorul USL s-a discutat și posibilitatea apariției unui minister care să aibă în responsabilitatea diminuarea evaziunii fiscale. Acesta ar urma să aibă în subordine instituții precum Garda Financiară, Direcția Vămilor, Inspectoratul de Stat în Construcții, Garda de Mediu și Corpul de Control al Guvernului.

Liberalii și social-democrații urmează să negocieze cine va ocupa Ministerul Sănătății și pe cel al Muncii. Ambele sunt ministere sensibile, deoarece urmează să fie prezentată opiniei publice proiectul noii legi a sănătății, un subiect sensibil aflat pe agenda guvernului, dar și modificări la Codul Muncii. Liberalii au anunțat anticipat că nu sunt de acord cu niciun fel de modificare la Codul Muncii, deși premierul a avut mai multe întâlniri pe această temă cu sindicatele.

Un alt subiect fierbinte în interiorul USL îl reprezintă desemnarea viitorului ministru al Justiției, existând voci în cadrul Uniunii care spun că Mona Pivniceru ar trebui să continue, în timp ce contestarii o acuză pe aceasta că nu a avut o atitudine mai dură față de fostul procuror general Laura Codruța Kovesi și că nu a reușit să desemneze candidați „serioși” la șefia DNA și a Parchetului General.

Ponta dă bani în teritoriu

Premierul a declarat în fața conducerii PSD că Executivul ar trebui să păstreze Apărarea, Justiția, Politica Externă, legiferarea și controlul.

„Noi legiferăm, noi controlăm. Dar să veniți toată ziua la București ca să dăm bani de un drum, să aprobăm să-l numim pe nu-știu-care șef, să… Ăsta a fost sistemul centralist corupt al PDL. Trebuie acum cu această majoritate uriașă să-l schimbăm”, a spus Ponta.

Discuțiile dintre cele două alianțe din interiorul USL, Alianța de Centru Stânga (PSD – UNPR) și cea de Centru Dreapta (PNL – PC) se află în prima fază, în zilele următoare cele două părți urmând stabilească ce ministere revin ACD și ACS. Principiul parității a rămas însă neschimbat la împărțirea posturilor ministeriale.

„Guvernul central să nu se mai ocupe de nimicuri”, este și reacția teritoriului la planul de descentralizare promis de Victor Ponta organizațiilor PSD.

Cum arată Guvernul Uniunii Europene – 27 de membri

Catherine Catherine Ashton Vicepreședinte – Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate
Viviane Reding Vicepreședinte Justiție, drepturi fundamentale și cetățenie
Joaquín Almunia Vicepreședinte Concurență
Siim Kallas Vicepreședinte Transport
Neelie Kroes Vicepreședinte Agenda digitală – Vicepreședinte
Antonio Tajani Vicepreședinte Industrie și antreprenoriat
MaroÅ¡ Å efčovič Vicepreședinte Relații interinstituționale și administrație
Olli Rehn Vicepreședinte Afaceri economice și monetare și moneda euro
Janez Potočnik Mediu
Andris Piebalgs Dezvoltare
Michel Barnier Piața internă și servicii
Androulla Vassiliou Educație, cultură, multilingvism și tineret
Algirdas Å emeta Impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă
Karel De Gucht Comerț
Tonio Borg Sănătate și protecția consumatorilor
Máire Geoghegan-Quinn Cercetare, inovare și știință
Janusz Lewandowski Programare financiară și buget
Maria Damanaki Afaceri maritime și Pescuit
Kristalina Georgieva Cooperare internațională, ajutor umanitar și reacția la situații de criză
Günther Oettinger Energie
Johannes Hahn Politica regională
Connie Hedegaard Combaterea schimbărilor climatice
Å tefan Füle Extindere și politica de vecinătate
László Andor Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune
Cecilia Malmström Afaceri interne
Dacian Cioloș Agricultură și dezvoltare rurală

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine