Harta traseismului politic. „Dacă o femeie își părăsește bărbatul pentru că are un amant, iar alta îl lasă pentru că e bătută, se cheamă că amândouă sunt traseiste?”

Publicat: 22/06/2013, 14:58
Actualizat: 31/07/2014, 14:12

Nu mai puțin de 28 de parlamentari (25 de deputați și trei senatori) și-au schimbat în primele șase luni ale acestei legislaturi partidul sub sigla căruia au candidat. Cel mai afectat de transferuri este Partidul Poporului – Dan Diaconescu care a pierdut 16 deputați și doi senatori, numărul pepedediștilor scăzând de la 68 la 50 în prima sesiune. PDL a rămas și el fără 8 parlamentari, liberalii au pierdut un deputat, în timp ce un singur pesedist a părăsit de bună voie partidul.

„Am făcut-o în interesul oamenilor”

Cele mai importante pierderi pe care le-a avut Dan Diaconescu au fost chiar două dintre vârfurile partidului, liderii grupurilor parlamentare, deputatul Radu Popa, acum independent, și senatorul Tudor Barbu, trecut recent la PC.

Întrebat dacă se simte traseist, acesta din urmă a fost scurt și tranșant. „Nu și nu mă simt vinovat”, răspunde senatorul categoric. Nici nu are de ce, susține el, precizând că oricum a plecat la un partid mai mic decât PPDD. „Am făcut-o în interesul oamenilor, nu pentru mine. Dacă o femeie își părăsește bărbatul pentru că are un amant, iar alta îl lasă pentru că e bătută și chinuită, se numesc amândouă traseiste?”, a pus problema senatorul PC.

„În limbaj popular, da, mă simt traseist, dar am motivele mele”, recunoaște un altul dintre dezertorii lui Dan Diaconescu, acum deputat PC, Răzvan Rotaru, contactat de gândul. „Am greșit și eu, nu zic nu, dar nu e vina parlamentarilor. PPDD nu are soluții, a rămas cramponat în otevisme, nu doar că a stagnat, ci se vede și un regres, așa că nu am conștiința încărcată. Îmi dau seama că lumea e acum bulversată, oamenii sunt supărați că am plecat din PPDD, așa că mă simt puțin vinovat, dar acolo nu puteam să fac mai nimic, tot pentru oameni am schimbat partidul”, s-a apărat el.

Traseul PPDD-PC-PPDD-PC

Termenul „traseist” îl deranjează și pe deputatul Ioan Moldovan, transferat și el de la PPDD la PC. „Pentru oameni am făcut-o. Nu mă simt traseist deloc, acolo nu se mai putea și nu regret nimic. Singurul lucru de care îmi pare rău e că unii oameni poate au rămas dezamăgiți că am plecat din PPDD, dar o să vadă că a fost în interesul lor”, a declarat Moldovan, contactat de gândul.

Un caz particular este al deputatului Cezar Cioată. Aceșta si-a schimbat partidul nu o dată, ci de două ori. Cioată a demisionat în februarie din partidul lui Diaconescu și s-a alăturat PC, însă în aceeași lună s-a reîntors în PPDD pe care l-a părăsit însă în mai tot pentru PC.”A fost alegerea mea să plec la PC, am făcut-o pentru oameni. Ei mă vor vota și sub sigla PC și sub sigla oricărui partid în care voi candida. Am să le explic de ce plec atunci când plec, că e în interesul lor, o să le spun și o să le explic fiecare mișcare politică pe care o voi face și cel puțin 90% dintre ei mă vor vota în continuare”, a spus deputatul.

FOTO: captură Camera Deputaților

Liderul deputaților PPDD, Daniel Fenechiu, spune are câteva explicații pentru lovitura primită de partidul lui Diaconescu chiar în prima sesiune parlamentară. „Unii s-au infiltrat la noi din alte partide și ne-au păcălit că sunt ai noștri, iar alții au avut alte interese. Toți cei care au plecat sunt niște traseiști, insclusiv domnul Tudor Barbu. El e însă un caz particular. E traseist și dezertor, nici pe el nu-l înțeleg, dar el chiar însemna ceva pentru PPDD. La noi, acum trei luni ziceai ceva, acum altceva, depinde ce interese ai la momentul respectiv. E o situație duioasă cum numai în Parlamentul României se poate”, a schițat el teoria traseismului, pentru gândul.

Andronache: „Votul l-am primit pentru numele meu, nu pentru PDL”

Nici democrat-liberalii nu au fost feriți de plecări în această primă sesiune parlamentară. Cea mai dură lovitură primită a fost plecarea liderului deputaților de atunci, Mihai Stănișoara, care a trecut la liberali în schimbul unei funcții de vicepreședinte.

Deși în Comisia pentru revizuirea Constituției PDL avea doar doi reprezentanți, deputații Valeria Schelean și Gabriel Andronache, acesta din urmă a decis și el să se mute la PNL. Cu toate acestea, situația lui este ușor diferită: „Eu m-am întors în partidul din care am fost exclus. Eu am fost crescut de PNL, am fost liberal de la 18 ani, am avut funcții de conducere acolo”, explică Andronache.

Mai mult, nici el nu se consideră traseist, dar nici nu se simte jignit de acest termen. „De când m-am înscris în PDL mi-am asumat toate proiectele, toată guvernarea lui Boc. Acum, la alegerile din 2012, le-am promis cetățenilor niște proiecte pe care le voi continua și în PNL. Iar votul pe care l-am primit atunci a fost pe numele meu, nu pe al partidului, a fost un vot uninominal. Decontul meu cu cetățenii se va face peste 3 ani, la sfârșit de legislatură. Nu mi s-a reproșat faptul că m-am întors la PNL, ba chiam am primit felicitări de la oameni”, a adăugat Andronache, pentru gândul.

Cum au înclinat dezertorii lui DD balanța puterii

Numărul parlamentarilor, per total, s-a diminuat cu cinci din cauza hotărârilor judecătorești sau numirilor în alte funcții, ajungând astfel de la 588 la 583. Dintre aceștia, PNL a pierdut doi deputați (Dan Radu Rușanu, numit președinte ASF și Gigi Becali, condamnat la închisoare), PSD-ul a rămas fără deputatul Aurel Nechita, găsit în incompatibilitate, conservatorii au fost părăsiți de președintele fondator, Dan Voiculescu, după demisia dată pe fondul dosarelor din justiție, plus maghiarul Olosz Gergely, care a demisionat după ce a fost acuzat de corupție.

Din cei 28 de parlamentari care și-au schimbat partidul, plus cei cinci care au demisionat din Parlament, USL a avut pierdere de șase parlamentari, acoperită de alți 13 care i s-au alăturat. Chiar și așa, social-liberalii au crescut ca reprezentare, cu aproape 2%, controlând acum aproape 69% din Parlament. De altfel, USL nu a pierdut decât un deputat de bună voie, și anume pe Remus Cernea, în timp ce deputata PNL Diana Tușa a fost exclusă.

De departe cea mai mare pierdere este înregistrată în PPDD, care a intrat în Parlament cu 68 de deputați și senatori și a rămas, după doar șase luni, cu 50, reprezentând o scădere procentuală de aproximativ 3% (de la 11.5% la 8.7%). Dintre aceștia, zece sunt independenți, cel puțin pentru moment (Ion Șcheau, Viorel Blăjuț, Alin Bucur, Ioan Cristinel Marian, Aurelian Mihai, Ioan Ovidiu Dumitru, Iacob Pușcaș, Mihai Tararache, Răzvan Tănase și Radu Popa), șase s-au mutat în partidul lui Dan Voiculescu (Tudor Barbu, Ioan Moldovan, Cezar Cioată, Răzvan Rotaru, Coman Gheorghe și Mihai Cristian Dănuț), iar unul singur a trecut la PNL (Marius Romeo Nicoară). Cea mai recentă plecare este cea a deputatul Gheorghe Nețoiu, care și-a dat demisia din PPDD și s-a înscris înapoi în UNPR.

Sursă: Gândul.info

Nici PDL nu a avut o sesiune parlamentară ușoară. După ce, rând pe rând, în ultimul an din legislatura trecută, pedeliștii s-au reorientat către alte partide, la vremea respectivă aflate în opoziție, nici în 2013 nu au scăpat. Până acum, șapte deputați și un senator au părăsit PDL, aceștia îndreptându-se către USL ( trei la PNL, unul la PC și altul la UNPR), iar trei dintre ei au preferat să rămână independenți.

Astfel, pe lista dezertorilor din PDL se află și fostul lider al deputaților democrat-liberali, Mihai Stănișoară (alături de Ion Cupă), care s-a mutat la liberali. Mai mult, deși a rămas independent, nici fostul ministru al Telecomunicațiilor, Valerian Vreme, împreunpă cu deputata Mihaela Stoica, nu mai figurează în grupul PDL, în timp ce Gabriel Andronache, vocea democrat-liberalilor în Comisia juridică și în cea pentru revizuirea Constituției, s-a întors la PNL. Deputatul Vizitiu Sergiu Constantin este acum la UNPR, în timp ce senatorul Cadăr Leonard a rămas și el independent.

„Formațiunea” cu cel mai mare câștig a fost gruparea independenților. Dacă după alegeri, când niciun candidat independent nu a intrat în Parlament, nu exista, în concluzie, nu era nici un senator sau deputat neafiliat, acum în tabăra independenților s-au strâns 15 parlamentari.

Astfel, după toate permutările parlamentare din prima sesiune de lucru, cel mai numeros partid este PSD, cu 160 de deputați și 64 de senatori, urmat de PNL, cu 101 deputați și 50 de senatori. Pe locul al treilea se situează PDL, însă la diferență foarte mare, existând sub sigla portocalie 49 de deputați și 23 de senatori. PPDD a rămas pe locul patru, chiar dacă numărul parlamentarilor lui Dan Diaconescu a scăzut, ajungând la 31 de deputați și 19 senatori.

Sursă: Gândul.info

Sursă: Gândul.info

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte