În prag de campanie electorală, PNL promite impozit 0 pentru toate pensiile

În prag de campanie electorală, PNL promite impozit 0 pentru toate pensiile
Publicat: 10/11/2016, 17:32
Actualizat: 07/05/2018, 18:34

Florin Cîțu, economist, candidat la Senat din partea PNL, a prezentat într-o conferință de presă câteva măsuri din programul pe care liberalii îl propun, afirmând că „este o provocare să faci un program economic astăzi în România având în vedere că suntem cea mai săracă țară din Europa și suntem acolo de vreo 26 de ani”.

PNL promite, potrivit programului economic, eliminarea impozitării tuturor pensiilor din România,„nu doar pentru pensii mai mici de 2000 de lei”. „Ni se pare cel puțin ciudat să mai impozitezi pensii după ce acești oameni au plătit pensii toată viața”, a afirmat Cîțu.

El a făcut referire la programul de guvernare al PSD, care promite că pentru pensiile care sunt egale sau mai mici de 2.000 de lei brut pe lună impozitul pe venit ar urma să fie eliminat, iar pentru cele care depășesc această valoare, impozitul ar urma să scadă de la 16% la 10%. Astfel, 90% dintre pensionari nu vor mai plăti, potrivit social-democraților, niciun tip de impozit sau contribuții.

Promisiunea PNL vine în contextul în care la începutul lunii septembrie Senatul a adoptat un proiect de lege de modificare a Codului fiscal prin care – alături de alte prevederi – nu se mai reține impozitul de 16% din pensii pentru cele mai mari de 1.050 lei, iar contribuțiile la Sănătate sunt suportate din bugetul de stat. Inițiativa aparține Cristianei Anghel (ALDE), iar liberalii au criticat-o în plen, votând împotrivă.

Senatorul liberal Mariana Cîmpeanu a subliniat, de pildă, că deficitul la pensii este de patru miliarde de euro, 2,6% din PIB. De asemenea, ea s-a întrebat „cum Comisia de buget finanțe a dat întâi două avize de respingere și acum în campanie electorală, bineînțeles că dăm un aviz pozitiv”. ”Bătrânii au deja acest impozit scutit, sunt 3.800.000 de pensionari care au sub 1.000 lei. Pentru cine facem această scutire? Poate dacă o propunea PNL, o înțelegeam”, a adăugat ea.

„Stă în sarcina noastră și nu de acum și undeva de la începutul anului să mai stăvilim un pic noianul de populism PSD-ist îmbrăcat uneori în poezii până la lacrimogene, alteori în argumente pseudovalide”, a arătat în timpul dezbaterilor în plen și senatorul liberal Dorin Dobra.

Cîțu a reamintit că liberalii mai propun și reducerea cotei TVA la 16%, precum și reducerea contribuțiilor pentru angajați și angajator la 16%. „Cel mai sustenabil mod de a crește salariile este prin reducerea fiscalității. (Reducerea contribuțiilor pentru angajați și angajator la 16% -n.r.), în primul rând, imediat crește salariul net cam cu 4% pentru salariul mediu pe economie, dar în același timp reduce povara fiscală cu 8% pentru angajator, pentru un salariu mediu pe economie. Cifra 16 pentru noi devine de fapt un simbol, venit, profit, contribuții și TVA, totul la 16%, ne apropiem de o cotă unică în acest fel”, a explicat Cîțu. Acesta a mai spus că România colectează din TVA doar 40% din suma care ar trebui. „O reducere la 16% elimină natural evaziunea fiscală. Nu trebuie să trimiți Fiscul pe capul nimănui, nu trebuie să introduci legi, constrângeri noi”, a apreciat liberalul.

Liberalii promit și termene mai scurte pentru intrarea și ieșirea de pe piață a agenților economici, Cîțu afirmând că „agenții economici se ascund cu ajutor legii de multe ori sau abuzează de lege și rămân în piață și țin resurse blocate în sistem”, dar și măsuri de transparentizare.

Pornind de la exemplul unor state precum Polonia, Austria și Germania, PNL propune înființarea unui fond român de dezvoltare urban-rural pentru finantarea celor proiecte pentru care nu se găsesc foduri europene și nici bani de la buget, precum centura Bucureștiului sau autostrada Târgul Mureș- Iași. „Soluția (propusă de PNL-n.r.) este introdusă acum în Polonia, dar a fost folosită în Austria și în Germania pentru construirea autostrăzilor. Înființăm un fond român de dezvoltare urban-rural care are atașată o bancă de investiții. Ideea este foarte simplă, banca de investiții este cea care emite pe baza proiectelor obligațiuni. Se finanțează din sectorul privat, nu are legătură cu statul, finanțează aceste proiecte prin fondul urban-rural de investiții. Noi estimăm proiecte de 11 miliarde de euro în următorii patru ani”, a susținut economistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată