În prima zi după alegeri, Guvernul a trimis Corpul de Control să verifice retrocedările de la Sibiu. Replica lui Iohannis

Redactor:
Anca Simina
Retrocedarea clădirilor istorice din mai multe orașe între care și Sibiul, în 2010, a intrat în verificările Corpului de Control al Prim-Ministrului a doua zi după scrutinul de duminică.

Corpul de Control al Prim-Ministrului desfășoară începând cu 3 noiembrie o acțiune de control la Autoritatea Națională pentru Resttituirea Proprietăților, confirmă Guvernul. Verificarea vizează, din informațiile oficiale, „acordarea unor despăgubiri ca măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu”.

Demersul a fost declanșat la ordinul scris al lui Ion Lazăr, șeful Corpului de Control al Premierului, la o zi după primul tur de scrutin în care Victor Ponta și Klaus Iohannis au fost desemnați prin vot finaliștii alegerilor prezidențiale.

Președintele ANRP, George Băeșu, la rândul său membru PSD, susține însă că ținta verificărilor nu ar fi atât Klaus Iohannis cât miniștrii „guvernelor de dreapta” care „nu au manifestat niciun interes pentru a menține proprietatea” la stat.

„Surprinzător e faptul că în multe retrocedări ministerele sau autoritățile nu au manifestat niciun interes pentru a menține proprietatea. Eu nu atrag atenția cu privire la Sibiu. Atrag atenția de doi ani asupra fenomenului retrocedărilor care a sărăcit poporul român”, a comentat Băeșu, într-o intervenție la Digi 24.

Șeful ANPR admite că perioada la care se referă controlul coincide cu mandatul lui Iohannis și că a început a doua zi după alegeri, dar spune că demersul său de a sesiza Corpul de Control vine nu din contextul politic, ci din inițiativa unor angajați. „Coincide (cu mandatul lui Klaus Iohannis), dar nu în toate aceste cazuri domnul primar Iohannis a semnat retrocedările . În multe cazuri retrocedările au fost stabilite de la București prin guverne dreapta care nu au făcut niciun fel de opoziție. Le dau o veste proastă celor care cred că ce s-a întâmplat în această perioadă va rămâne ascuns. Cum sunt cetățeni care au început să facă sesizări, și dintre angajații ANRP au început să povestească de ce intrau anumite dosare înainte”, spune Băeșu.

Iohannis: „N-o să găsească nimic”

Întrebat despre acest control, Klaus Iohannis l-a confirmat la rândul său. „La Primăria Sibiu s-au făcut foarte multe verificări. Sunt foarte liniștit. N-o să găsească nimic”, a replicat candidatul ACL.

Iohannis a sugerat însă că verificările Guvernului „cu zece zile înaintea turului al doilea al alegerilor” nu ar fi doar o coincidență. „Candidatul Ponta”, susține Iohannis „l-a trimis pe premierul Ponta” să ceară Corpului de Control această anchetă. „Totuși parcă lucrurile nu sunt în regulă”, a spus succint Iohannis.

 

Inchide