Încă o lună de libertate pentru senatorul Marius Isăilă. Cererea de arestare preventivă, amânată de senatorii juriști

Încă o lună de libertate pentru senatorul Marius Isăilă. Cererea de arestare preventivă, amânată de senatorii juriști
Publicat: 29/04/2014, 15:48
Actualizat: 30/07/2014, 16:39

Senatorii din comisia juridică au decis să amâne până pe 28 mai cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a pesedistului Marius Isăilă, urmărit penal pentru trafic de influență și instigare la fals în înscrisuri. Deși a fost invitat la audieri, într-o ședință secretă, Isăilă nu s-a prezentat, acesta fiind unul dintre pretextele senatorilor juriști de a amâna o decizie. Potrivit președintelui comisiei, liberalul Cătălin Boboc, cinci senatori au votat pentru amânare.

„Din păcate decizia nu e una foarte fericită, este de amânare. Sigur că a fost motivată de faptul că domnul senator nu a ajuns la audieri. Nu cred că ajută pe nimeni să o lungim atâtea săptămâni. Nu era obligatoriu să vină, noi i-am oferit această posibilitate”, a declarat Boboc, la finalul ședinței.

Cu toate acestea, prezența senatorului PSD Marius Isăilă la audierile în comisie nu era obligatorie pentru ca juriștii să dea un aviz, favorabil sau nu, cererii de arestare preventivă.

Întrebat de ce a propus amânarea deciziei, senatorul PSD Ioan Chelaru a explicat că un alt motiv pentru acest vot a fost și faptul că nu toți membrii comisiei au reușit să consulte rechizitoriul procurorilor DNA în cazul lui Isăilă.

„Aprecierea noastră a fost că libertatea unui om este extrem de importantă și am apreciat că trebuie să fie prezent, să ascultăm și poziția lui, să termine toți colegii de văzut dosarele și apoi să luăm o decizie în cunoștință de cauză”, a precizat Chelaru.

Următoarea ședință a comisiei juridice va avea loc abia pe 28 mai, după ce senatorii se întorc din cele patru săptămâni de activitate în teritoriu, vacanță luată pentru campania electorală dinaintea alegerile europarlamentare din 25 mai.

Conform refereratului DNA consultat de Mediafax, cercetările în dosarul în care pentru senatorul Marius Isăilă se solicită arestarea preventivă au fost blocate în 2012 de o scurgere de informații din cadrul DNA, al cărei autor a fost comisarul șef Emil Dan Manolachi.

Astfel, în momentul în care procurorii DNA pregăteau un flagrant în care era vizat Cătălin Cristescu (intermediar folosit de senatorul Marius Isăilă), cu implicarea omului de afaceri Lucian Timofanovici, operațiunea a fost ratată din cauza informațiilor divulgate din interiorul Direcției Naționale Anticorupție.

Timofanovici îl denunțase la DNA pe Cristescu, care era comisar în cadrul Gărzii Financiare, după ce acesta îi solicitase în numele actualului senator PSD,Marius Isăilă o nouă sumă de bani (150.000 de euro) pentru rezolvarea favorabilă a unui control al ANAF la o firmă a sa. Anterior, Timofanovici mai achitase 200.000 de euro în același scop.

Refereratul DNA precizează că ofițerul de poliție judiciară din cadrul DNA, comisarul șef Emil Dan Manolachi, ar fi fost cel care a furnizat informații din dosarul în cauză pentru a fi avertizat Cristescu.

„Trebuie precizat că activitatea de monitorizare a lui Cristescu Cătălin a continuat și după întâlnirea acestuia cu denunțătorul (Timofanovici, n.r.), din ziua de vineri, 6 iulie 2012, însă, săptămâna următoare, încercările repetate ale denunțătorului de a-l contacta și de a se întâlni cu suspectul Cristescu au rămas, în mod inexplicabil, fără rezultat, mai ales că pretinderea sumelor de bani din partea acestuia, fusese explicită, fiind nejustificate desele amânări din partea sa”, se arată în referatul DNA.

Procurorii precizează că inclusiv „încercările sporadice” ale lui Timofanovici, pe parcursul anului 2012 și în a doua jumătate a lui 2013, de a-l contacta pe Cristescu au rămas fără rezultat, acesta evitând să se întâlnescă și să-i vorbească omului de afaceri.

„Surprinzător a fost însă momentul când, în a doua jumătate a anului 2013, cei doi s-au întâlnit întâmplător într-un loc public, iar la solicitarea denunțătorului de a purta o discuție cu el, Cristescu Cătălin l-a invitat într-un loc mai retras, i-a cerut să își dea jos sacoul, evident temându-se că va fi înregistrat și apoi i-a reproșat lui Timofanovici Lucian că ar fi auzit că «cineva s-a dus la DNA și a făcut un denunț»”, arată procurorii, care au continuat cercetările asupra afirmației acestuia.

Ei au constatat faptul că informațiile din dosarul instrumentat de procurorii DNA proveneau chiar din cadrul instituției, deschizând un dosar separat.

„Astfel (…) s-a stabilit că, în baza atribuțiilor de serviciu și a ordonanței procurorului de delegare, comisarul șef Manolachi Dan Emil, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, a intrat în posesia informațiilor existente în dosarul cu nr. 202/P/2012 (cel în care este acuzat senatorul Marius Isăilă, n.r.) și care nu erau destinate publicității, după cum urmează: aspectele semnalate prin denunțul care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea și dispunerea autorizațiilor de interceptare de către instanța de judecată, rezultatul activităților infracționale monitorizare urmare a autorizării de către instanță, aspecte de ordin tactic privind ancheta și realizarea momentelor operative”, precizează procurorii.

Ei menționează că Manolachi l-ar fi atenționat pe Cristescu asupra flagrantului prin intermediul unui alt comisar din Garda Financiară, secția Constanța, Fronea Ciprian Mihail. Acesta din urmă a transmis informația privind flagrantul lui Cristescu lui Sorin Florea, comisar general în Garda Financiară, care i-a informat pe subordonații săi Tomescu Eduard și Buduleanu Mădălina, colegi ai lui Cristescu.

„Informațiile ce nu erau destinate publicității, transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis lui Cristescu Cătălin să evite prinderea în flagrant, ceea ce a condus la îngreunarea anchetei și a identificării și prinderii făptuitorilor implicați în activități infracționale ce făceau obiectul dosarului”, se mai arată în referatul DNA.

În cele din urmă, precizează procurorii, Curtea de Apel București a emis mandate de arestare în cazul comisarului șef Manolachi Dan Emil pentru o perioadă de 30 de zile.
De altfel, chiar Cristescu a confirmat în declarații infracțiunile în care au fost implicați cei care i-au furnizat informații legate de dosarul DNA și flagrantul ce urma a fi pregătit în cazul său, după ce în octombrie 2013 procurorii au început urmărirea penală în cazul său.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic