Întâlnire de criză la Guvern. „Excepția” pentru care Tudose i-a băgat pe miniștri în ședință de urgență

Întâlnire de criză la Guvern. „Excepția pentru care Tudose i-a băgat pe miniștri în ședință de urgență
Publicat: 06/09/2017, 13:48

Potrivit MFP, „rectificarea bugetară va fi finalizată până la sfârșitul lunii septembrie”.

„Rectificarea va fi pozitivă și va avea la bază consultări premergătoare cu toate ministerele”, precizează Ministerul de Finanțe.

Anunțul vine după ce premierul Mihai Tudose i-a convocat pe miniștri, la Palatul Victoria, urmând să discute despre rectificarea bugetară, dar și despre prevenirea unor cazuri similare cu cel de la Ministerul Apărării Naționale, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

„Premierul vrea să se asigure că nu vor mai fi cazuri similare cu cel de MApN”, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, premierul Mihai Tudose va discuta cu miniștri și despre rectificarea bugetară.

MihaiTudosea declarat, marți, la Antena 3, că România a fost pusă într-o situație delicată în fața aliaților din cauza comunicatului MApN legat de drepturile salariale ale angajaților,Tudoseprecizând că „au început să sune telefoanele”.

„Din nimic, dintr-o stare foarte stabilă (…) ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, un fel de telegramă publică adresată către unități și subunități care spunea că nu mai sunt bani. Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Așa ceva nu se face”, a spus primul-ministru.

Tudosesusține că au trebuit date explicații privind situația creată. „Mă întreb ce spuneau partenerii externi când văd că o armată aliată este în postura de a nu-și primii banii. Au început să sune telefoanele: «dom’le, dar chiar aveți o problemă?» «Nu avem nicio problemă.» (…) Este evident foarte dificil să explici așa ceva”, a declarat premierul.

Tudosea precizat că discuția pe care a purtat-o la Guvern cu miniștrii Apărării și Finanțelor a fost una „pe principiul «Ce v-a apucat? Nu sunt bani?» «Păi sunt bani»”.

Șeful Guvernului a spus că la MApN s-a intepretat greșit o recomandare a Ministerului de Finanțe privind efectuarea plăților către angajați.

„Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu este normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna pentru că este o plată în avans și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la sfârșitul lunii. De aici încolo unii au înțeles altceva (…) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poți să se ajungă de la așa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuția de vineri și noi să aflăm din presă marți? Deci este o nebunie”, a mai spusTudose.

AdrianȚuțuianua declarat marți, la Antena 3, că a luat decizia să-și prezinte demisia în cadrul unei discuții pe care a avut-o cu șeful Guvernului și cu ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa. „Mi-am lăsat demisia pe masa premierului”, a spusȚuțuianu.

Ministrul a precizat că motivul este lipsa de comunicare în ceea ce privește drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajații MApN pe 15 septembrie. „Am recunoscut în fața premierului că am greșit că nu i-am comunicat în timp util”, a spusȚuțuianuadăugând că ar fi trebuit să explice și în fața presei decizia luată.

Întrebat cum a reacționat premierul la intenția de demisia,Țuțuianua precizat: „Mi-a spus că analiza o va face domnia sa. Hârtia demisiei este pe masa premierului”.

„Nu există haos, dacă rămân aici voi face ca lucrurile să nu se repete, dacă plec voi susține programul de guvernare din calitatea de parlamentar”, a mai spus ministrul la Digi24.

El a spus că întârzierea anunțată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, existând însă banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaților ministerului, conform prevederilor legale.

„Există bani pentru că execuția bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanțe a colectat toate propunerile de rectificare și avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întârziere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeași lună se plătesc drepturile la hrană și alte drepturi care există potrivit legii”, a spusȚuțuianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun