Integrarea României în structurile europene, tema centrală a mesajelor transmise de Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Constituției

Integrarea României în structurile europene, tema centrală a mesajelor transmise de Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Constituției
Integrarea României în structurile europene, tema centrală a mesajelor transmise de Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Constituției / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 08/12/2022, 10:55

Cu prilejul Zilei Constituției României, președintele Klaus Iohannis a vorbit în mesajul său despre valorile pe care legile țării le respectă.

Integrarea statului în structurile europene se regăsește ca temă centrală și în mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis: „Legea fundamentală reprezintă un act de identitate națională”

„Legea fundamentală din 1991 a formalizat trecerea, după aproape 50 de ani de guvernare socialist-comunistă, la un regim democratic de tip occidental. Adoptarea Constituției a însemnat renașterea democrației naționale, trasarea limitelor puterii politice și consacrarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Într-un regim democratic, Legea fundamentală reprezintă un act de identitate națională și acționează atât ca un scut împotriva autoritarismului, cât și ca un catalizator al aspirațiilor unui popor.

În anul 2003, revizuirea Legii fundamentale a fost motivată de reformele care s-au produs în viața economică, socială și politică a țării, în mod special din perspectiva îndeplinirii celor două obiective majore ale politicii externe românești în anii postdecembriști: aderarea la Alianța Nord-Atlantică și integrarea în Uniunea Europeană. Apartenența țării noastre la structurile euro-atlantice implică un efort continuu de a da sens și greutate valorilor și principiilor pe care Legea fundamentală le protejează.

Valorile protejate de Constituția României implică, în același timp, și o imensă responsabilitate, una colectivă, care aparține instituțiilor, societății civile, dar și una individuală, a fiecărui cetățean. Aspirațiile societății noastre capătă substanță pe măsură ce aceste valori sunt interiorizate, iar democrația este înțeleasă și trăită de noi toți, în fiecare zi”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă: „Legea fundamentală a trecut testul maturităţii”

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a arătat că, deși Constituția României este una relativ tânără, dacă o comparăm cu cele din alte state, ea a trecut, totuși, testul maturităţii şi al eficienţei, a încadrat, ordonat şi garantat regimul democratic în ultimele trei decenii.

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la momentul aprobării Constituţiei României prin referendum. Chiar dacă este o constituţie tânără, Legea noastră fundamentală a trecut testul maturităţii şi al eficienţei. A încadrat, a ordonat şi a garantat regimul democratic al României în ultimele trei decenii. A fost şi este în continuare elementul central care asigură stabilitatea democraţiei constituţionale din România. În ansamblul marilor teme care se dezbat astăzi cu privire la viitorul României există riscul ca Ziua Constituţiei să treacă neobservată. Ar fi nedrept. Fără Legea noastră fundamentală nimic din evoluţia României către un regim politic stabil şi european nu ar fi fost posibil”, a precizat Ciucă.

„Ceea ce trebuie afirmat cu putere este că această identitate constituţională este una deopotrivă naţională şi europeană, profund ancorată în valorile şi principiile liberalismului constituţional. Este o identitate constituţională proprie, care a rezultat din dialogul şi cooperarea loială între instituţiile fundamentale ale statului român şi structurile internaţionale şi regionale din care România face parte” – Nicolae Ciucă

Primul-ministru a evidenţiat că, la 33 de ani de la căderea regimului comunist şi la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în pragul unui nou moment istoric, „pentru care toate forţele politice democratice şi instituţiile centrale şi locale ale statului au muncit neobosit”.

„Suntem ferm ancoraţi pe drumul nostru occidental şi nicio decizie politică nedreaptă nu ne va deraia de la acest drum. Potenţialul nostru de viitor este imens şi nu avem voie să îl pierdem. Vom arde etape, vom construi un nou proiect de ţară şi vom păstra România acolo unde îi este locul: în rândul marilor democraţii occidentale”, a precizat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult