Iohannis a ajuns la Chișinău înaintea alegerilor: „Aderarea Republicii Moldova la UE e un proiect național al României și îmi doresc foarte mult să se întâmple în mandatul meu de președinte”

Iohannis a ajuns la Chișinău înaintea alegerilor: „Aderarea Republicii Moldova la UE e un proiect național al României și îmi doresc foarte mult să se întâmple în mandatul meu de președinte
Publicat: 28/11/2014, 11:37
Actualizat: 28/11/2014, 16:12

Vizita la Chișinău a lui Iohannis, încă neînvestit oficial, are loc mai mult ca un semnal politic în contextul în care în Republica Moldova sunt programate duminică alegerile generale care vor decide configurația viitorului Parlament, a următorului Guvern și, în 2016, inclusiv numele președintelui țării. Cum, potrivit sondajelor, niciunul dintre cele 21 de partide care apar pe buletinul de vot nu va avea majoritate, esențială după alegerile de duminică va fi componența coaliției de guvernare. Există trei scenarii posibile în acest moment, unele mai puțin dezirabile pentru viitorul european al Moldovei decât altele. Detalii, AICI.

„Nu există o altă țară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României. România va sprijini ca și până acum aderarea, prin susținerea permanentă a Repunlicii Moldova. Aderarea Republicii Moldova la UE este un proiect național al României și îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se întâmple în mandatul meu de președinte al României”, și-a justificat Iohannis prezența la Chișinău într-un moment-cheie.

Apelul său, către alegătorii din Republica Moldova a fost acela de a ajunge duminică la vot, cu asigurarea că „România va proteja fără doar și poate integritatea teritorială și interesele Republicii Moldova”.

„Am speranța că veți vota pentru un viitor proeuropean”

Însoțit de Mihai Răzvan Ungureanu și de Vasile Blaga, Klaus Iohannis a aterizat în jurul orei 10.30, la ora 11.00 având programată o primă întâlnire cu președintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, cu care s-a văzut și zilele trecute la București. Primul mesaj al lui Iohannis la Chișinău, de încurajare a orientării pro-europene a Republicii Moldova și a participării la vot duminică, a fost transmis într-o conferință de presă cu Vlad Filat.

„Sunt foarte bucuros că mă aflu astăzi la dumneavoastră. Se știe, este prima vizită în afara România pe pe care o fac de când românii mi-au dat votul lor și am venit deocamdată în calitatea mea de președinte ales. Vizita mea vine, evident, în contextul alegerilor pe care le aveți dumneavoastră. Mă aflu aici pentru a vă exprima întregul meu sprijin pentru consolidarea democrației și alinierea la normele europene a Republicii Moldova”, a fost mesajul lui Iohannis.

Concret, Iohannis li s-a adresat celor cu opțiuni pro-europene și, mai ales cetățenilor Republicii Moldova care și-au reprimit și cetățenia română. „Am speranța că cei cu drept de vot vor vota pentru un viitor proeuropean. Fac apel cu precădere la cei care au și cetățenia română. Pe 30 noiembrie putem acorda o șansă și un viitor mai bun Republicii Moldova. Am certitudinea că România și Republica Moldova vor împărtăși același spațiu comun de prosperitate și democrație în interiorul UE”, a adăugat Iohannis.

Rezultatul alegerilor de pe 16 noiembrie a fost luat, pe de altă parte, de Vald Filat drept „o victorie pentru România și o victorie pentru Republica Moldova”. „Suntem siguri că domnul Iohannis va oferi Republicii Moldova tot ce este necesar pentru parcursul nostru european”, a spus liderul PLD, invocând existența unor „provocări interne”, dar și a „provocărilor cu caracter extern” înaintea alegerilor de duminică.

În jurul orei prânzului, agenda sa include întâlnirea cu președintele Nicolae Timofti, din partea căruia a și venit invitația oficială la Chișinău, cu toate că Klaus Iohannis nu a depus încă jurământul de președinte.

Înainte de preluarea oficială a mandatului, Klaus Iohannis va merge, în următoarele săptămâni și într-o vizită în Statele Unite. Cum nu este încă președinte în funcție, întâlnirile sale, estimate a avea ca temă pregătirile pentru instalarea unui comandament regional NATO în România, parteneriatul strategic și statul de drept, vor avea caracter privat . Prima vizită oficială, așa cum a sugerat Iohannis într-un interviu recent pentru Reuters, ar urma să aibă loc în Germania, la începutul anului viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Consumul de alcool „până la leșin” poate duce la Alzheimer
×