Iohannis a vorbit la Parchet „să rezolve” dosarul cu plagiatul lui Kovesi. „Nu se pune problema demisiei”

Iohannis a vorbit la Parchet „să rezolve dosarul cu plagiatul lui Kovesi. „Nu se pune problema demisiei
Publicat: 05/10/2016, 20:34
Actualizat: 11/10/2016, 11:52
„Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speță și pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuție cu procurorul general pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuțiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate”, a spus președintele.Iohannis a precizat și că a avut o scurtă discuție cu șefa DNA, care l-a asigurat că nu are de ce să se simtă vinovată.
„Am vorbit cu doamna Kovesi însă nu cred că este ceva special de comunicat aici. Am întrebat-o cum vede acele acuzații, mi-a reiterat că domina sa nu se simte vinovată cu nimic și atunci am plecat destul de lămurit din discuție”. a mai spus președintele.
Astfel, șeful statului a adăugat că acum nu e cazul să se vorbească despre o demisie, din moment ce nu există indicii concrete că este vorba despre o teză plagiată: „Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta vreme cât, deocamdată cel puțin, nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat. Acolo, sigur în măsura în care lucrurile iau altă turnură, se poate relua discuția, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare”, a răspuns președintele Klaus Iohannis.
Referitor la afirmațiile potrivit cărora Laura Codruța Kovesi ar fi amenințat cu arestări în cazul în care se reia cercetarea în privința tezei sale de doctorat, Iohannis a replicat că vorbim de niște„fantezii electorale” absolut neverosimile:„Vreți să reiau expunerea cu fanteziile electorale? Nici vorbă de așa ceva. Nu am auzit niciodată ceva în acest sens și mi se pare pur și simplu neverosimil”.
Kovesi acuză „o campanie agresivă de decredibilizare a DNA pe bani mulți”: S-au plătit sume enorme
Miercuri, procurorul șef al DNA a declarat că în ultima perioadă este derulată „o campanie agresivă de decredibilizare a activității DNA”, pentru care „s-au și plătit sume enorme de bani și comisioane de succes”. Aceasta a făcut referire și la Dosarul Black Cube și a susținut că atacurile venite din partea inculpaților sau persoanelor cercetate în diverse dosare dovedesc acest lucru și a ținut să specifice că, în niciun caz, procurorii nu vor fi intimidați, nici credibilitatea lor nu va fi afectată, pentru că aceștia își vor continua activitatea în același ritm.
„Sunt atacuri foarte agresive în ultima perioadă de timp asupra Direcției Naționale Anticorupție din partea persoanelor pe care le cercetăm, pot să vă spun că aceste atacuri sunt făcute pentru a intimida procurorii, dar mai ales este o campanie extrem de agresivă pentru decredibilizarea activității DNA. De altfel, s-au și plătit sume enorme de bani și comisioane de succes pentru hărțuirea procurorilor DNA și pentru campanii de denigrare a Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Kovesi înainte de intrarea la ședința CSM, unde a mers pentru a susține un procuror cercetat de CSM.
Întrebată dacă face referire la Dosarul Black Cube, aceasta a răspuns că se referă la campanii plătite de hărțuire a DNA care urmăresc decredibilizarea instituției și că „atacurile din ultima perioadă făcute doar de inculpații pe care îi cercetăm sau de persoane cercetate în alte dosare dovedesc acest lucru”.
Șefa DNA a ținut, însă, să specifice că, indiferent de atacurile lansate asupra DNA și de acuzațiile venite din partea unor inculpați, procurorii nu își vor pierde din credibilitate și vor răspunde doar prin continuarea activității în același ritm.
„În niciun caz nu ne intimidează, nu ne decredibilizează, dar scopul urmărit este acesta, de a decredibiliza activitatea DNA. Sunt convinsă că toate atacurile din ultima perioadă, susținute cu bani mulți, au fost făcute în acest scop, sunt făcute în acest scop, dar răspunsul nostru este acela că ne vom continua activitatea”, a încheiat Kovesi.
Sebastian Ghiță:„Kovesi trebuie să se obișnuiască. Dacă intri în tărâțe, te mănâncă porcii”
Deputatul Sebastian Ghiță a declarat că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi,„joacă în tabăra lui Iohannis” și că aceasta „trebuie să se obișnuiască cu ideea că dacă intri în tărâțe te mânâncă porcii”: „Poate că au mai fost angajate și alte companii. Și doamna Kovesi trebuie să se obișnuiască. Intrând pe terenul politic și apucându-se de declarații politice și dându-și cu părerea, trebuie să se obișnuiască cu ideea că dacă intri în tărâțe te mânâncă porcii”, a declarat Sebastian Ghiță la sediul Înaltei Curți.
Declarația deputatului a venit după ce Laura Codruța Kovesi a declarat, miercuri, că s-au plătit sume de bani și comisioane de succes pentru campanii de denigrare a DNA. Acesta a adăugat că Iohannis „ar trebui să se gândească cât de repede sunt acuzați oamenii în România”.
„Nu am probe împotriva domniei sale, eu am vorbit de probe despre mine. Eu imi știu acțiunile, îmi cunosc faptele. Eu am depus la Parchetul General declarația domnului profesor Mateuț, din 2012, dată către Mediafax, în care dânsul afirma că a participat la acea comisie tehnică și că a semnat pentru doamna Kovesi. (…) E important pentru procurori să aibă o dovadă ca acea comisie tehnica a existat, că din ea au făcut parte experți tehnici, că atunci aceștia au recunoscut public acest lucru. Mi se pare o dovadă solidă și puternică. (…) Eu m-am întâlnit cu acei oameni și pot fi întrebați. Eu am mers la Cluj cu acel avion și sunt înregistrări la aeroport, sunt emise bilete. Da, m-am întâlnit cu domnul Mateuț. Nu cred ca domnul Ponta va ascunde adevărul. Mă bazez pe mărturia lui, cu siguranță”, a spus Ghiță.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...