Iohannis: ANI lucrează pe bandă rulantă. Trebuia să aștepte puțin să vadă ce spun și instanțele

Iohannis: ANI lucrează pe bandă rulantă. Trebuia să aștepte puțin să vadă ce spun și instanțele
Publicat: 04/07/2013, 15:57
Actualizat: 25/03/2019, 22:43

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, spune, referitor la constatarea de către Agenția Națională de Integritate a incompatibilității unor edili din județ, că „ANI lucrează pe bandă rulantă” și că instituția trebuia „să aștepte puțin să vadă ce spun și instanțele” în cazul său și al șefului CJ Brașov.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a fost declarat incompatibil de către ANI pentru că a făcut parte, printre altele, din Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal, a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, cum comentează faptul că ANI a constatat incompatibilitatea în cazul altor 19 primari din județul Sibiu care fac parte din aceeași AGA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„ANI lucrează pe bandă rulantă. Părerea mea este că trebuia să mai aștepte un pic, dar, dacă au pus tunurile pe primari, treaba lor de ce au făcut-o, dar și astfel de instituții trebuie să lucreze rezonabil. Dacă m-au declarat pe mine și pe președintele Căncescu (Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean Brașov – n.r.) e ok. Trebuiau să aștepte puțin să vadă ce spun și instanțele în această chestiune și, dacă instanțele spun că nu suntem incompatibili, puteau să se oprească, iar,dacă instanțele spun că Iohannis și Căncescu sunt marii șmecheri în țara românească, atunci să continue”, a răspuns Iohannis.

El a anunțat că primul termen în procesul pe care el l-a intentat ANI, în care contestă incompatibilitatea, a fost fixat pentru 16 septembrie.

„Este doar prima instanță. Dacă câștig eu, face ANI recurs. Dacă câștigă ANI, fac eu recurs și se va judeca la a doua – și ultima instanță – la Curtea Supremă, probabil, în anii ce urmează”, a declarat Iohannis, care a menționat că procesul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că 22 de primari și viceprimari din județul Constanța și alți 20 din Sibiu au fost în incompatibilitate, întrucât au deținut și funcții de reprezentanți în Adunările Generale ale Acționarilor SC RAJA Constanța și, respectiv, SC Apă Canal Sibiu.

Cei mai mulți primari din județul Sibiu în cazul cărora ANI a constatat că sunt incompatibili se declară revoltați și au anunțat că vor contesta decizia, unul dintre edili, cel din Cisnădie, spunând că nu a făcut parte niciodată din AGA a SC Canal și că cei de la ANI sunt „niște nebuni”.

Primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja (PNL), declara, miercuri, referitor la constatarea ANI privind incompatibilitatea sa, că el nu face parte din Adunarea Generală Acționarilor (AGA) de la SC Apă Canal, așa cum susține Agenția.

„Nu prea am ce să comentez referitor la această cercetare. Eu nu fac parte din nicio asociație și nici n-am făcut parte vreodată. Sunt toți niște nebuni”, declara Gheorghe Huja, care a refuzat să ofere detalii în legătură cu punctul său de vedere transmis ANI.

Orașul Cisnădie, alături de alte localități din județul Sibiu și de municipiul Făgăraș, face parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Asociația de Apă Sibiu”, înființată în anul 2008. Toți membrii acestei asociații au devenit acționari de drept ai SC Apă Canal, care a devenit, astfel, operator regional.

Potrivit site-ului oficial al ADI „Asociația de Apă Sibiu”, orașul Cisnădie este reprezentat atât în asociație, cât și în AGA de la SC Apă Canal de fostul primar Johann Krech.

Cei mai mulți primari din județul Sibiu în cazul cărora ANI a constatat că sunt incompatibili au anunțat că vor contesta decizia și se așteaptă să câștige, precizând că este aceeași speță ca a primarului Sibiului, Klaus Iohannis.

„La noi toți este aceeași situație ca și la primarul Iohannis. Consultantul care s-a ocupat de înființarea ADI a precizat că reprezentant trebuie să fie primarul sau viceprimarul, așa că noi ne-am orientat către ceea ce a susținut consultantul”, declara Arnold Klingeis (FDGR), primarul orașului Avrig.

Pe de altă parte, în 24 aprilie, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu și SC Piețe SA, ceea ce contravine prevederilor legale.

În 16 mai, Iohannis spunea că „nu a intrat bine” în PNL, că ANI „și-a amintit” de el și „iar a găsit o speță de incompatibilitate”, menționând că, în opinia sa, este o confuzie pe care o face ANI.

„Există societatea Piețe, care a fost înființată de noi acum câțiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la Societatea Apă Canal, societatea care, după înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a devenit operator regional. Toți primarii comunităților care sunt în ADI Apă sunt și reprezentanții comunităților lor în Adunarea Generală a Acționarilor la Apă Canal, care este operator regional, având comunități din județele Sibiu și Brașov”, explica Iohannis, care adăuga că legea incompatibilităților prevede că primarul nu poate fi acționar în AGA a unor societăți de interes local, fără a face referire la societățile regionale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului