Iohannis: Armata este o instituție fundamentală a statului român. Nu transmite doar cunoștințe, dar formează și modelează caractere

Iohannis: Armata este o instituție fundamentală a statului român. Nu transmite doar cunoștințe, dar formează și modelează caractere
Publicat: 01/11/2019, 11:20

„Sărbătorim astăzi (vineri – n.r.) un secol de la înființarea Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, unitate de elită a învățământului preuniversitar românesc. Școala dumneavoastră este, însă, în același timp, și o componentă emblematică a sistemului de învățământ militar, care a obținut de-a lungul timpului rezultate remarcabile. Mulți dintre absolvenții Colegiului au avut cariere profesionale de excepție, atât în instituția militară, cât și în mediul civil”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri, la Alba Iulia.

Șeful statului că a fi militar nu este o meserie ca oricare alta.

„Învățământul militar nu transmite doar cunoștințe, stimulând dezvoltarea intelectuală, dar formează deprinderi și modelează caractere. A îmbrățișa această vocație necesită dăruire și pasiune, abnegație și profesionalism. Este nevoie de pregătire asiduă pe toată durata carierei militare. Învățarea continuă este obligatorie pentru a performa într-o societate bazată pe cunoaștere, care generează schimbări inclusiv în forțele armate”, a explicat Iohannis.

El a amintit și de proiectul „România Educată”, lansat anul trecut în dezbatere publică, precizând că a promovat „ideea de educație incluzivă de calitate, fundamentată pe valori, care să stea la baza unei Românii puternice într-o lume din ce în ce mai interconectată”.

„Armata este, fără îndoială, și o școală a educației patriotice, o instituție clădită pe valori morale. Onoare, patrie, datorie, iată crezul care trebuie să vă anime întreaga viață, așa cum a fost și pentru predecesorii noștri, fie că au fost binecunoscuți lideri politici și militari, precum ilustrul domnitor al cărui nume îl poartă colegiul dumneavoastră, sau eroi necunoscuți, care și-au sacrificat viața pentru a apăra pământul strămoșesc. Armata este o instituție fundamentală a statului român, rol consolidat prin jertfa de sânge adusă, de-a lungul timpului, de cei căzuți la datorie pentru apărarea patriei”, a mai precizat președintele României.

Șeful statului a făcut o trecere în revistă a momentelor cheie din istorie ale Armata Română.

„Armata României a avut un rol semnificativ în toate momentele istorice esențiale care au făcut posibilă devenirea noastră ca națiune civilizată, europeană și democratică. Rememorăm aportul Armatei la Războiul de Independență și la făurirea României Moderne, participarea la Primul Război Mondial și realizarea Marii Uniri de la 1918, participarea la cel de-al Doilea Război Mondial, iar după 1990, participarea la operații în teatrele de operații din Angola, Afganistan, Irak, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Mali, acolo unde interesele majore ale României o cer”, a subliniat Klaus Iohannis.

Președintele României a adus în discuție și Acordul Politic Național care a crescut finanțarea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, din anul 2017, pentru o perioadă de 10 ani.

„Aceasta nu înseamnă numai asigurarea înzestrării armatei cu tehnică și echipamente militare performante, adică o stare de operativitate mai ridicată, ci înseamnă și un plus de instruire, de educație și condiții mai bune de muncă pentru militari. În cazul Colegiului „Mihai Viteazul”, de exemplu, înseamnă o dotare mai bună cu materiale didactice, laboratoare moderne, informatizarea învățământului, condiții de cazare mai bune pentru cei care învață aici”, a mai afirmat Iohannis.

Șeful statului a decorat, vineri, drapelul de luptă al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, care a aniversat 100 de ani de la înființare cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofițer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția