Iohannis, atac dur la PSD: Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor. Demiterea chinuită a unui ministru e prea puțin, alegerile anticipate sunt prea mult

Publicat: 07/02/2017, 15:55

Discursul susținut de șeful statului marți, în Parlamentul României, a fost unul extrem de virulent, susținut într-o atmosferă tensionată ale cărei semne au apărut încă de la sosirea lui Klaus Iohannis la Palatul Parlamentului. Deși, la nivel declarativ, atât președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cât și cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au arătat că își doresc încheierea controverselor și că speră să vadă din partea președintelui un apel la calm și unitate, cei doi nu l-au întâmpinat pe Iohannis la intrarea în Parlament, așa cum prevede procedura. În plus, cu toate că anunțase că va fi prezent la cuvântarea din plen a șefului statului, premierul Sorin Grideanu și-a modificat programul și nu a mai venit marți pentru a asista la discurs, motivul fiind, după cum au explicat cei doi lideri ai coaliției de guvernare, acela că președintele a solicitat să se adreseze Parlamentului, iar pentru dialogul cu Executivul există alte proceduri.

„M-aș fi adresat și Guvernlui, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja. (…) Vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă, e vie și e foarte nemulțumită. 80% dintre români consideră că țara merge în direcția greșită. Cum s-a ajuns aici la doar o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD-ul a repurtat o mare victorie, dar după aceea, doamnelor și domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a ocupat de altceva”, și-a început Iohannis discursul, cu un atac dur la politicienii aflați la putere.
Șeful statului le-a reproșat că„pohta ce-au pohtit” nu a fost nicidecum grija pentru prosperitatea românilor, principala temă folosită în campania electorală, ci aceea de a rezolva dosarele politicienilor cu probleme penale, moment în care parlamentarii social-democrați au început să părăsească sala de plen: „’Pohta ce-ați pohtit’, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost prioritate, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați”, a continuat președintele, arătând și că responsabilitatea pentru rezolvarea acestei situații aparține celor care au determinat apariția ei, adică PSD-ului.
Retragerea ordonanței 13 și demiterea chinuită a unui ministru sunt cu siguranță prea puțin. Alegerile anticipate sunt prea mult. Asta este marja de manevră„, a subliniat Iohannis, făcând referire și la ideea vehiculată de social-democrați potrivit căreia președintele și-ar dori să preia puterea și să răstoarne guvernul.„Ați obosit deja! Ghinion! (…)Doamnelor și domnilor, președinții celor două Camere încearcă să acrediteze în spațiul public ideea că eu nu aș digera rezultatul votului, că eu aș încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat. Afirmă în spațiul public că aș dori răsturnarea Guvernului legitim. Nu! Fals! Ați câștigat, acum guvernați! Dar nu oricum!”, i-a avertizat acesta pe cei de la Palatul Victoria.
Klaus Iohannis a mai transmis și că dacă PSD-ul nu rezolvă această criză va convoca la Cotroceni consultări pentru a găsi soluțiile posibile și a transmis că, de fapt, toată problema se rezumă la întrebarea„Ce fel de națiune vrem să fim?”, întrebându-i retoric pe parlamentari dacă România merită un asemenea sacrificiu pentru câțiva politicieni.
„Acesta este scopul referendumului.Asta este întrebarea: ‘ce fel de națiune vrem să fim?’. Și pentru a afla realmente voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aștept de la Parlament răspunsul pentru solicitarea mea, imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul”, a adăugat președintele, vorbind despre solicitarea votului popular pentru continuarea luptei anticorupție.
Referitor la protestele masive care au avut loc în ultima perioadă, șeful statului s-a declarat impresionat de mobilizarea românilor, mai ales că„au fost demonstrații ample, localități unde nu au fost demonstrații la Revoluție. Incredibil! Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei, cu telefoanele luminate, cred că o știți cu toții. Iată, când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoare întunecate, românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic. (…) Și pentru democrație e nevoie de educație și îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație. Să păstrăm, așadar, democrația vie și țara curată, pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României”, și-a încheiat Iohannis discursul în Parlament.
Dragnea: Și noi puteam, după alegeri, să scoatem lumea în stradă. Iohannis să lase Guvernul în pace, să guverneze
Iohannis a vorbit în continuare despre divizare, despre parlamentari buni și parlamentari răi, despre români buni și români răi, a spus Liviu Dragnea după discursul susținut de șeful statului în Parlament, căruia i-a transmis și că ar trebui să lase în pace Cabinetul Grindeanu ca să se poată ocupa de aplicarea programului de guvernare.
„Am asistat la discursul președintelui din Parlament și trebuie să vă spun din capul locului că m-aș fi așteptat să fie un discurs de unitate, de îndemn la calm și stabilitate. Din păcate președintele a ales că vorbească în continuare despre divizare, despre parlamentari buni și parlamentari răi, despre români buni și români răi. Sunt de acord cu dumnealui că alegeri anticipate nu reprezintă o soluție. Am înțeles îndemnul ca guvernul să fie performant și puternic, în sensul asta și îndemnul meu este să lase guvernul în pace să guverneze”, a declarat Dragnea.
Întrebat despre gestul parlamentarilor PSD de a părăsi sala de plen în timpul discursului, liderul social-democraților a dat vina pe„frustrarea” și„revolta” acumulată, dar și pe stilul și cuvintele folosite de Klaus Iohannis. Șeful statului a articulat, prin acest discurs, o ruptură între PSD și instituția președinției, pentru că a vorbit despre politicienii PSD și ALDE ca despre niște parlamentari care nu sunt agreați, atunci când ar fi trebuit să fie mediator și„președintele tuturor românilor”.
„Exact asta a spus președintele astăzi, s-a referit la cei de la PSD și ALDE ca la niște parlamentari care nu sunt agreați. Totuși, trebuie să fie președintele tuturor, indiferent de opțiunile politice ale românilor, pentru că astea sunt atribuțiile constituționale. (…) Și noi puteam, după alegeri, când veneau mesaje neconforme, să scoatem lumea în stradă. Nu am vrut, pentru că România are nevoie de stabilitate ca să fie guvernată bine”, a mai spus Dragnea.
Întrebat dacă este de părere că mesajul președintelui este, de fapt, un apel pentru demisia Cabinetului Grindeanu, liderul PSD a răspuns că „astea sunt cuvinte încrucișate. Spui că nu e eficient, dar că România are nevoie de guvern puternic, performant . Nu poți vorbi și despre stabilitate și despre instabilitate, să fie lăsați să guverneze”.
Cam în același registru s-a înscris și declarația premierului Grindeanu, marele absent de la discursul lui Iohannis, care a declarat că, în locul președintelui el ar fi făcut un apel la calm și și stabilitate și că mai mult nu dorește să comenteze:„Am citit un transcript și eu v-aș spune ce poate aș fi făcut eu. Nu îmi permit eu să fac observații. Aș fi făcut un apel pentru revenirea la stabilitate. Nu am ce să comentez despre discursul președintelui”.
Tăriceanu:Stau și mă întreb ce era în capul președintelui când vorbea de oameni integri la conducerea statului. Atunci când tu însuți ești condamnat, poți să vii să dai lecții altora?
La finalul discursului lui Klaus Iohannis în Parlament, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat„practic dezamăgit” de mesajul șefului statului, reiterând că se aștepta la un îndemn la dialog și unitate. În același timp, liderul ALDE l-a ironizat pe Iohannis, spunând că s-a întrebat în sinea lui ce-o fi fost în capul președintelui când a vorbit de integritate, din moment ce el însuși are probleme în acest sens.
„Vă spun că sunt practic dezamăgit de discursul președintelui, pentru că m-am așteptat că președintele, cu înțelepciunea de care ar trebui să dea dovadă toți liderii politici, ar trebui să găsească calea către dialog, detensionare, mai presus de discursul partizan. În discusrul său, președintele a arătat, ca de atâtea ori, că vine să dea lecții Parlamentului, mai mult, să-i spună ce să facă. E inadmisiil. Faptul că vorbim de luminițele de la Piața Victoriei nu cred că rezolvă problema.
Stau și mă întreb ce era în capul președintelui când vorbea de oameni integri la conducerea statului. Atunci când tu însuți esti condamnat pentru modul în care ai obținut niște case, ai o problemă că n-ai restituit 300.000 lei statului, pe care i-ai încasat necuvenit, nu se știe dacă ți-ai plătit impozitele pentru meditații, poți să vii să dai lecții Parlamentului sau altora? Mi se pare foarte, foarte nepotrivit. Funcția de președinte presupune o anumită experiență politică, o anumită pregătire, pe care în mod evident preșdintele pare să nu o aibă”, a spus Tăriceanu în Parlament.
Turcan: „Parlamentarii PSD demonstrează încă o dată că nu au niciun fel de respect nici pentru interesul public, nici pentru instituțiile statului român”
La rândul său, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că parlamentarii PSD au dat un mesaj lipsit de dorința de reconciliere, nedorind rezolvarea tensiunilor sociale prin gestul lor de a părăsi sala de plen în timp ce președintele Klaus Iohannis vorbea.

„Președintele a exprimat astăzi în Parlament așteptarea a milioane de români – o guvernare pentru cei mulți, nu pentru cei protejați politic. Este o solicitare firească, pentru că românii au dat votul pentru ca un partid și un guvern să se ocupe de interesul public. Din nefericire, mesajul pe care l-au transmis azi parlamentarii PSD a fost unul de lipsă de dorință de reconciliere, pentru că nu poți să părăsești plenul Parlamentului, să huidui președintele României, să-ți pregătești susținători care să îndemne la conflict”, a declarat Raluca Turcan.

„Din comportamentul de azi din Parlament, demonstrează încă o dată că nu au niciun fel de respect nici pentru interesul public, nici pentru instituțiile statului român, nici pentru lege”, a încheiat Turcan.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis

M-aș fi adresat și Guvernlui, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja
Noilor parlamentari și vechilor parlamentari vă doresc deopotrivă succes și un mandat plin de realizări. Aș fi vrut astăzi, în condiții normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aș fi putut să vă vorbesc despre Centenar, în 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aș fi putut să vorbesc despre proiectul de țară, cu toții ne dorim o Românie puternică și prosperă, să-i meargă mai bine.
Dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă, e vie și e foarte nemulțumită. 80% dintre români consideră că țara merge în direcția greșită. Cum s-a ajuns aici la doar o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD-ul a repurtat o mare victorie, dar după aceea, doamnelor și domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a ocupat de altceva.
„Pohta ce-ați pohtit”, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost prioritate, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați.
Care sunt soluțiile pentru a ieși din acest impas? Retragerea ordonanței 13 și demiterea chinuită a unui ministru sunt cu siguranță prea puțin. Alegerile anticipate sunt prea mult. Asta este marja de manevră, cine trebuie să vină cu soluția? Pâi în mod natural cel care a creat problema. PSD-ul.
Ați obosit deja! Ghinion!
Doamnelor și domnilor, președinții celor două camere încearcă să acrediteze în spațiul public ideea că eu nu aș digera rezultatul votului, că eu aș încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat. Afirmă în spațiul public că aș dori răsturnarea Guvernului legitim. Nu! Fals! Ați câștigat, acum guvernați! Dar nu oricum, nu oricum!
Legiferați pentru România, dați legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceți, dar conduceți responsbil. Sunt mari așteptări, lumea v-a votat pentru că v-a crezut, ce ați promis, faceți! Sunt mari așteptări din partea mediului economic, e nevoie de o guvernare transparentă. Nu vă bateți joc de România! Păstrați trendul ascendent, păstrați creșterea economică! Sunt așteptări mari, România este o oază de stabilitate, lumea are mari așteptări de la noi, să nu-i dezamăgim.
Dacă PSD-ul care a creat această criză nu o rezolvă urgent, voi convoca în virtutea atribuțiilor președintelui, consultări la Cotroceni, pentru a vedea care sunt soluțiile posibile. Ce fel de națiune vrem să fim? Una puternică, prosperă, care își construiește un stat de drept și îl respectă, o națiune care se poate mândri cu o justiție independentă, unde autoritățile colaborează loial, cu un guvern puternic? Sau vrem să fim o națiune slabă, disprețuită, care pune totul în joc pentru a-i salva pe câțiva politicieni din situații dificile? Merită România un așa sacrificiu pentru câțiva politicieni? Acesta este scopul referendumului.
Asta este întrebarea: ce fel de națiune vrem să fim? Și pentru a afla realmente voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aștept de la Parlament răspunsul pentru solicitarea mea, imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul.
Probabil ați urmărit imaginile de la demonstrațiile care au avut loc în ultimele zile, multe demonstrații, cea mai mare în București, în Piața Victoriei, dar și în multe alte localități. Au fost demonstrații ample, localități unde nu au fost demonstrații la Revoluție. Incredibil! Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei, cu telefoanele luminate, cred că o știți cu toții. Iată, când politicienii au încercat să ducă democrația în coridoare întunecate, românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic.
Democrația trebuie ținută vie, apărată zi de zi, nu este niciodată de la sine înțeleasă. Și pentru democrație e nevoie de educație și îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație. Să păstrăm, așadar, democrația vie și țara curată, pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului