FOTO: Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989 / Nicolae Ciucă: „Tinerii și copiii de astăzi trebuie să știe cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre”

FOTO: Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989 / Nicolae Ciucă: „Tinerii și copiii de astăzi trebuie să știe cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre”
Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Publicat: 21/12/2022, 10:19
Actualizat: 21/12/2022, 11:16

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus, miercuri, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. Șeful statului a fost însoţit de consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Daniela Bârsan şi Delia Dinu şi consilierul de stat Cătălina Galer.

„Să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să ducem mai departe idealurile pentru care au luptat”, a transmis, miercuri, președintele, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ceremonia a avut loc miercuri, la ora 08:30, în Piața Universității.

Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului

„Această perioadă a anului poartă, de 33 de ani, amprenta schimbării radicale de direcție a României, de la regimul totalitar la democrație.

Comemorăm victimele comunismului, pe toți cei care au trecut prin suferințe de neimaginat în temnițele comuniste, supuși abuzurilor unui regim totalitar care a întunecat istoria României timp de aproape cinci decenii.

S-au opus acestei experiențe brutale și criminale a istoriei cu prețul propriei libertăți sau chiar al vieții. Curajul de a se opune oprimării comuniste și sacrificiul lor au menținut vie speranța românilor în libertate și democrație, care avea să se împlinească în Decembrie 1989, prin victoria Revoluției Române și a libertății.

Celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generații că dictatura a însemnat frică, lipsuri,   cenzură, opresiune și încălcarea libertăților fundamentale.

Toate acestea nu trebuie uitate și nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. Tinerii și copiii de astăzi trebuie să știe cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre și să cunoască meritele și jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidați de opresiunea comunistă și au adus victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, victoria libertății împotriva dictaturii.

Faptul că de anul școlar viitor elevii pot studia în anii de liceu, ca materie opțională, „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vine ca o minimă reparație morală pentru eroii cunoscuți și necunoscuți ai schimbării de regim de acum 33 de ani. Sper, din tot sufletul, că vor fi cât mai mulți elevi interesați de această nouă curriculă școlară și cât mai mulți părinți care își vor încuraja copiii să opteze pentru a o studia.

Cunoscând firul evenimentelor din Decembrie 1989 și cauzele care au declanșat revolta populară la nivelul întregii țări, copiii și adolescenții de azi vor ști cu siguranță în viitor, când va veni rândul lor să gestioneze România, să mențină parcursul democratic pe care românii l-au ales fără ezitare după răsturnarea regimului totalitar.

Martirilor Revoluției Române și tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi. La rândul nostru, se cuvine să le mulțumim prin grija pe care o avem pentru România și pentru consolidarea procesului democratic în care ne-am angajat odată cu răsturnarea dictaturii comuniste.

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluției Române din decembrie 1989 și toate victimele dictaturii comuniste!”, a transmis Nicolae Ciucă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu DOSARELE DE PENSIE: Imediat...
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului