Iohannis: „Domnul Ponta are o presiune imensă. Baronii PSD l-au împins înainte să îi spele cu legea amnistiei. Eu îmi doresc contrariul: curățenie”. LIVE TEXT

Iohannis: „Domnul Ponta are o presiune imensă. Baronii PSD l-au împins înainte să îi spele cu legea amnistiei. Eu îmi doresc contrariul: curățenie. LIVE TEXT
Publicat: 14/11/2014, 09:09

Susține că se află „la egalitate” cu Victor Ponta în sondajele interne, despărțindu-i, cel mult, 1%. E convins că promisiunile guvernamentale de campanie vor obliga după 1 ianuarie la majorarea unor taxe și impozite.

Spune că PSD ar avea un plan cert de a adopta după alegeri Legea amnistiei și grațierii „la presiunea baronilor” interesați să fie eliberați de dosare și că relația politică cu China, cultivată de liderii acestui partid, ar fi una care o excede pe cea comercială, firească. Se declară dispus la „colaborare instituțională” fără „relații de prietenie” cu Guvernul Ponta, după alegeri și se dorește „un președinte mediator care să prească ferm derapajele”.

Exclude autonomia pe criterii etnice și susține „un proiect ambițios de unificare cu Republica Moldova”, dar numai după integrarea sa în UE. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a avut în această seară ultima intervenție televizată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Gândul a transmis LIVE TEXT dezbaterea de la Digi 24, moderată de Luca Niculescu și Elena Vijulie, la care Klaus Iohannis a acceptat să participe. Discuția de 90 de minute s-a desfășurat în lipsa lui Victor Ponta, invitat la rândul său de reprezentanții postului încă de acum câteva zile.

Despre creșterea taxelor și scenariul Guvernului de a introduce cota de impozitare progresivă din 2016

Sunt convins că vor exista creșteri de impozite și taze. Calculele pot fi făute de oricine și este clar că pentru 2015 există un plus de 15,5 miliarde de lei dacă ținem cont de tort ce trebuie plătit”

„Va fi un Guvern PSD care va trebui să plătească tot ce a promis domnul Ponta în campanie. Cetățenii vor primi nota de plată”

„Este foarte posibil să aflăm pe 1 decembrie că s-a terminat și cu reducerea CAS după ce se termină cu campania electorală”

„Îmi doresc ca atunci când voi fi președinte să am un Guvern ACL. Atâta timp cât vom avea un Guvern PSD își face propria politică fiscală. Este o catastrofă”

„Legea spune clar: până pe 15 noiembrie se prezintă bugetul în Parlament. 15 noiembrie este poimâine. Nu prea văd vreo mișcare. În aceste condiții, am rugat colegii să facă simulări. Ajungem la 3% deficit bugetar dacă nu intrăm în zona de mărire de impozite și taxe. 3% este peste limita negociată cu FMI”

„Soluția este alt Guvern. Acest Guvern este ineficient și cu siguranță nu a înțeles nimic”

Despre o a treia dezbatere cu Victor Ponta

„Sunt aici. Invirtația a fost către ambii candidați. Eu am venit. Nu-l văd pe Victor Ponta”

„De la început am spus că vreau dezbatere Domnul Ponta a spus că mănâncă pop-corn. Primul tur am înțeles, nu se coboară la noi, muritorii. Dar acum suntem în turul doi. Nu a dorit staff-ul domniei sale să discute cu staff-ul meu sau cu mine pe o platformă accesibilă tuturor jurnaliștilor. La partid a stabilit că trebuie să fie patru dezbateri, la patru televizuni, cu temele lui. Nu a avut acest minim respect. Și dacă am văzut că nu și nu, m-am dus eu acolo unde au fost stabilite acele întâlniri. Pentru că mie mi s-a părut inadmisibil să fie campanie și să nu avem nicio dezbatere„.

„Sunt convins că domnul Ponta nu a vrut o dezbatere pe o platformă accesibilă tuturor jurnaliștilor”

„Eu sunt convins că m-am prezentat până acum onorabil de bine. Notele le dau alegătorii”

Întrebat dacă s-a simțit mai bine după seara de miercuri decât după cea de marți: „Da”

Cazul plagiatului lui Victor Ponta

„Am spus clar: este un plagiator. Punct. Domnul Ponta a venit să ne explice că nu a făcut, că Înalta Curte a respins… La plagiat s-a referit Universitatea, nu Înalta Curte și a spus: a plagiat. Punct. oamenii au înțeles. Omul umblă cu copiuța. În multe dezbateri mi-a venit să râd. Lua cartonașul „bla, bla, bla” și după aia spunea: „Nu-i așa că n-ați știut?”

Despre sondajele interne și cele publice

„Aceste sondaje (făcute publice. n.red.) sunt folosite pentru a induce ideea că un anumit candidat stă senzațional de bine și fraților, n-are rost să mai votați că iese Ponta. Este o manevră de campanie. Sondajele noastre arată o diferență între noi în ultima săptămână de maxim 1%. Suntem la egalitate. Acum a apărut acest sondaj. Da, toate sondajele noastre din ultimele zile arată că suntem în continuare la egalitate. Se joacă, în continuare, competiția.”

Despre absența familiei din campanie

„Eu nu doresc să scot toată viața mea privată în campanie. Au făcut-o alții și au adăugat un sac de minciuni. Ce e mai important pentru mine e că soția mea mă sprijină 100%”

„Soția mea va fi alături de mine, va avea și apariții publice, va fi o primă doamnă”

„La Sibiu a apărut, nu des, dar a apărut alături cu mine la teatru, la festivaluri, la recepții de rang înalt – bunăoară când a venit regele Belgiei cu regina, Marele Duce de Luxemburg și Marea Ducesă – știe soția mea cum să participe la aceste evenimente”

Despre apelul privind respingerea Legii amnistiei și grațierii

„Noi am solicitat de multe ori: PSD-iștilor, scoateți proiectul din sertar, veniți în Parlament să îl picăm. În Parlament este majoritatea. Acum este ultimul moment în care PSD poate dovedi că chiar dorește stat de drept. Nu au dorit, este evident, Victor Ponta și PSD nu au dorit să fie picată această lege. Îmi întăreșrte convingerea că abia așteaptă să treacă alegerile, să își spele toți corupții și să îi scoată din închisori. Este convingerea mea fermă”

Domnul Ponta are o presiune imensă. Și această presiune a făcut să fie candidat la Președinție. Cineva din familia domniei sale a spus că nu a vrut, a fost împins înainte de baronii PSD. Îmi este foarte clar: l-au împins înainte să îi spele cu legea amnistiei

„Aceste dosare (EADS, Microsoft) fac foarte bine României.”

„Eu vreau exact contrariul: curățenie. E excelent să se meargă înainte cu aceste dosare. Abia aștept.”

Politică externă

UCRAINA. „Noi, România, trebuie să fim parte din efortul care se face pentru stabilizarea Ucrainei. Este exclusă o acțiune unilaterală a României sau a altcuiva. Aici se pot obține rezultate doar dacă aceste parteneriate funcționează perfect”

„Situația este complicată. Este prima oară după încheierea Războiului Rece când avem o criză de o asemnea amploare. Orice trebuie făcut pentru revenirea la normalitate”

„Nu cred că trebuie mers pe varianta războinică, dar aceste măsuri sunt și vor fi discutate. Nu putem într-un talk-show să stabilim dacă se trimit arme și trupe pe teritoriul Ucrainei”

„Părerea mea este că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să meargă până acolo unde opresc conflictul și aduc situația sub control. În niciun caz până în situația unui conflict deschis. Ar fi catastrofal pentru toată lumea.”

REPUBLICA MOLDOVA. „Eu cred că este un parteneriat unic sau o relație unică pe care o avem și noi trebuie să facem orice se poate – și se pot face multe – pentru a sprijini R. Moldova. Eu am ferma convingere că cea mai bună cale pentru R. Moldova este parcursul european. îmi exprim mulțumirea că astăzi în PE s-a aprobat Acordul de asociere cu o largă majoritate”

„Ce este bun început trebuie continuat”

„Din păcate nu am reușit (să merg la Chișinău în campanie). Mi-am dorit foarte mult, dar din motive logistice nu s-a putut. Dar peste câteva săptămâni voi reprezenta România și vreau ca una din primele vizite pe care le fac să fie în Republica Moldova”.

DOSARUL TRANSNISTRIA. „Nu există soluții simple pe care am plutea să le scoatem din buzunar. e nevoie de multă diplomație, de multe negocieri. Și eu am convingerea că UE, împreună cu România – știu că nu am dorit atunci să intrăm în format, a fost o greșeală a diplomației românești … Noi avem această răspundere, suntem vecinii. Avem acaestă obligație față de frații noștri de peste Prut”

RELAȚIA CU SUA ȘI NATO. „Aspectul militar este foarte important, dar un parteneriat strategic înseamnă mult mai mult decât avioane și baye militare. Înseamnă relații economice, transfer de know-how. Eu îmi doresc ca latura economică să se dezvolte considerabil mai mult: mai mulți investitori americani, mai multă colaborare în zona industiei militare. Mi s-a spus foarte clar ce condiții minimale trebuie îndeplinite. Trebuie să avem stat de drept. e o condiție esențială a partenerilor americani și e bine că e așa”

„Dacă așa se hotărăște, eu aș fi pro (baze NATO pe teritoriul României)

RELAȚIA CU UNGARIA – VIKTOR ORBAN. „Esențele problemei sunt două: interpretarea democrașiei și a statului de drept în Ungaria și evidenta favorabilitate în relația cu Rusia. Relația Ungariei cu România este una care poate fi îmbunătățită. Dar celelalte două sunt probleme relativ recente. Nu pot să fac eu aprecieri asupra unui partid ales democratic în Ungaria în relația cu proprii cetățeni. Acea afirmație – „o democrație iliberală” – m-a îngrijorat. Poate a vrut să spună altceva și ne-am îngrijorat degeaba. E o chestiune discutată și în PEE, și la nivel european. Am discutat și cu Joseph Daul. Există o îngrijorare”.

„Legat de o presupusă relație privilegiată între Ungaria și Rusia, după părerea mea vine din dependența energetică. De acolo decurge tot restul”

RELAȚIA CU CHINA. „Aici e diferența: relații comerciale. Cred că ar trebui să avem relații consistente exonomice cu China. Dar contracandidatul meu s-a dus fără nicio motivație evidentă în zona de relații politice. Și Germania și Franța și Italia toți au relații comerciale semnificative cu China și toți își doresc extinderea pe o piață imensă. Dar de acolo până la o relație politicxă specială este cale lungă. Pentru relațiile politice, mai încet cu pianul pe scări”

„Nu mă hazardez să disec o temă atât de sensibilă într-un talk-show (o ipotetică vizită a lui Dalai Lama în România). Eu nu am de gând să sstric o posibilă relație pentru o declarație de campanie”

RELAȚIA CU UNIUNEA EUROPEANĂ.Imediat ce voi ajunge la palatul Cotroceni o să mă apuc de treabă și în acest domeniu (președinția Consiliului European care ar urma să fie deținută un semestru de România în 2019). Bine ar fi să fim atât de pregătiți să punem pe tapet două-trei probleme și pentru România să obținem vizibilitate. ACum suntem printre cei care spun „da”. Trebuie să devenim proactivi. rolul nostru acum este reactiv”

„Până nu văd dosarele de la Președinție, de la Guvern, ar fi complet hazardat să vin acum cu o propunere concretă”

„Unificarea (cu Republica Moldova) ar fi o soluție, dar după părerea mea, aceste două proiecte nu se pot inversa. Primul trebuie să fie integrarea europeană. Atunci se pot crea premisele pentru unificarea. este un proiect extrem de ambițios. Cred că cele două proiecte se pot realiza în această ordine și evident dacă doresc cetățenii din Republica Moldova. Dacă nu vor unificarea, nu-i poate obliga nimeni. Dar și dacă o vor, nu poate să-i oprească nimeni”

Despre subiectul autonomiei

„Eu sunt de părere că regionalizarea administrativă poate să fie o soluție pentru două probleme. Dacă se face bine, un rezultat trebuie să fie modernizarea administrației și al doilea dezvoltare economică”

„Nu sunt adeptul regionalizării pe criterii etnice pentru că nu rezolvă niciuna dintre aceste probleme. Ce contează că sunt minoritar? Eu vreau o dezvoltare pentru România. Și asta își doresc și etnicii maghiari. este România noastră comună”

Despre un potențial Guvern ACL

„Despre Guvern discutăm după campania electorală. Le-am cerut colegilor ca după 16 noiembrie să înceapă să lucreze, pe comisii, la un program de guvernare”

„Reducerea TVA de la 24% la 18% nu este un moft al meu, este o necesitate”

Despre relația cu un Guvern PSD

„Instituțional corect. N-o să mă vedeți la tv certându-mă cu primul-ministru. O să mă vedeți întâlnindu-mă cu el. Nici președintele, nici primul-ministru nu sunt puși acolo să facă figurație. Sunt puși să rezolve problemele românilor”

„Chestiunea participării la Consiliul European a fost tranșată de CCR. Voi merge, în calitate de președinte”

„Vă asigur că este posibilă o colaborare instituțională corectă. Asta nu înseamnă că ne împrietenim, nici că facem pact de coabitare. Dar de dragul rezolvărilor, trebuie să existe o colaborare instutuțională”.

Ce va schimba în „modelui de președinte” impus de Băsescu

„Principiul în ultimii 10 ani a fost divide et impera. Este un mod de a conduce. Nu este modul meu. Eu doresc să fiu un președinte mediator și integrator, dar foarte ferm în stoparea derapajelor de orice natură. Eu vreau să fiu un altfel de președinte. Eu îmi imaginez un președinte care abordează președintele foarte serios, foarte sobru, fără înclinații spre conflict, cu înclinații spre mediere”

Despre serviciile de informații

„Mie mi se ppare că își fac treaba. Nu am instrumente pentru a măsura dacă sunt prea puternice. aceste lucruri le voi evalua de la Cotroceni.”

„Nu înțeleg logica președintelui: vine după 10 ani și ne spune că sunt prea puternice. Păi trebuia să fi luat măsuri”

„Într-un stat democratic, un principiu este controlul civil asupra serviciilor secrete. Îl voi respecta. Al doilea lucru, persoana numită trebuie să fie competentă, să știe despre ce e vorba. Celelalte criterii – din opoziție, nu de la putere – nu știu. Ultima experiență nu mi se pare că a fost o mare reușită.”

Proiectul de țară Klaus Iohannis

„Pentru mine, educația este cheia succesului pentru România. Dacă vom avea educație vom avea economie, bani pentru pensii, pentru apărare, pentru securitate. Se poate crea un circuit”

„Avem doar nevoie de o conducere care să le adune pe toate”

Despre implicarea Bisericii în campanie

„Nu am indicii că Biserica s-ar fi implicat în campania electoarlă”

„Există semnale din teritoriu că pe alocuri s-au implicat oameni ai Bisericii mai mult decât ar fi fost nevoie. Crec că ne-ar bate Dumnezeu dacă s-ar implica bisericile în campanie. Implicarea în campanie a fost forțată nu de Biserică, ci de PSD. Este o eroare și sper să fi înțeles și electoratul”

Mesajul pentru alegători

„Nehotărâților le spun „Fraților, evaluați ofertele”. Sunt un om liber, nu am o gașcă de baroni în spate. Celălalt candidat este împins de la spate, vrea legea amnistiei și grațierii. Hotărâți: Iohannis sau Ponta”

„Ce dacă sunt etnic german? Eu sunt român, sunt cetășean român. Asta este țara mea. Așa cum Sibiul este orașul meu și l-am dezvoltat, așa o să dezvolt și România, țara mea”

„Celălalt candidat a reușit prin metode specifice să se facă mai bine votat decât mine. ACL recuperează”

Despre absența din campanie a lui Crin Antonescu

„Este păcat și îmi pare rău, vă spun sincer, că nu s-a implicat Crin Antonescu în campanie. Ar fi trebuit, ca fost președinte al PNL. De ce nu a făcut-o, nu știu.”

Despre dificultățile campaniei

„Zgomotul de fond a fost prea puternic și toți m-au atacat pe mine. Iar campania mizerabilă făcută de PSD împotriva mea nu a fost o chestiune ușoară. Mi-au atacat familia, au încercat să îmi mânjească trecutul. Mi-au atacat părinții din Germania, lucru care nu au ce căuta într-o campanie. Este nevoie de mine, Așa vom avea și campanii mai curate”

„O imagine cu care voi rămâne pe toată viața: s-a repetat de multe ori cu un impact emoțional extrem de puternic asupra mea. De fiecare dată după un miting electoral oamenii au venit nu să-mi dea mâna, ci să mă atingă. Nu mai trăisem asta în această formă niciodată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron