Iohannis: Iar am dormit pe noi cu Legea terenurilor, se putea lucra pe lege încă din 2008

Iohannis: Iar am dormit pe noi cu Legea terenurilor, se putea lucra pe lege încă din 2008
Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că "lumea s-a apucat prea târziu" să lucreze la Legea terenurilor, deși acest lucru se putea face încă din 2008, și a susținut că nu vor fi foarte mulți străini interesați să cumpere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 16/01/2014, 16:44
Actualizat: 31/07/2014, 14:27

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că „lumea s-a apucat prea târziu” să lucreze la Legea terenurilor, deși acest lucru se putea face încă din 2008, și a susținut că nu vor fi foarte mulți străini interesați să cumpere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, care este opinia sa despre problema vânzării terenurilor către cetățeni străini și a răspuns că „s-a încropit o lege în ultimul moment”.

„Iar am dormit pe noi, cum se spune, așa, mai colocvial. Nicio surpriză că de la 1 ianuarie lucrurile se schimbă. Se putea lucra pe lege încă din 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. În ultimul moment, s-a încropit o lege care a fost refuzată de președinte. Părerea mea este că lumea s-a apucat mult prea târziu să lucreze pe această legislație”, a declarat Iohannis.

Acesta a precizat că posibilitatea vânzării terenurilor către persoane fizice străine „este un lucru stipulat în contractul de aderare a României la Uniunea Europeană și punct”.

„Nu evaluăm acum dacă este bine sau rău. Acest lucru s-a evaluat în 2005 – 2006, când s-a negociat aderarea. Noi acum suntem în situația de a stabili cum se face treaba asta, nu dacă se face. Că unii sar în sus că acum vin străinii și ne cumpără pământul… Au venit și până acum și au cam cumpărat, dar încă nu a luat niciunul pământul cu el” a adăugat prim-vicepreședintele liberal.

Acesta a explicat că vânzarea terenurilor către străini nu este o noutate, însă de acum pot cumpăra teren și persoane fizice.

„Până acum au putut doar firme să cumpere teren, acum pot și persoane fizice. După părerea mea, nu vor fi foarte mulți. Cine investește în agricultură nu investește ca la Nana (comuna în care a cumpărat teren fiica președintelui Traian Băsescu – n.r.), ci investește printr-o firmă de specialitate. Și aceia, au investit și până acum. În momentul de față, multe milioane de hectare sunt în proprietatea unor firme și fonduri străine care fac agricultură la noi, că noi nu am fost în stare”, a completat Iohannis.

Întrebat dacă crede că este adevărat că „ungurii ne cumpără pământul”, Iohannis a răspuns râzând: „Asta este o chestiune de care eu nu mă tem”.

Președintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetățenii europeni.

Președintele menționa în cerere faptul că articolul. 2 alineat (2) stabilește că „prevederile prezentei legi se aplică cetățenilor români, respectiv cetățenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE)…” și „persoanelor juridice având naționalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE)”.

„Această reglementare nu este clară, întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică și persoanelor juridice având naționalitatea română sau numai persoanelor juridice având naționalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române”, se preciza în cerere, adăugându-se că această mențiune „este utilă deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil și previzibil”.

Președintele Traian Băsescu a trimis ulterior Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, menționând că cetățenii și persoanele juridice din UE ar trebui să poată cumpăra terenuri extravilane în aceleași condiții în care românii pot cumpăra terenuri în statele UE

Cetățenii străini pot cumpăra deja teren în România începând cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsă de președintele Traian Băsescu le dădea românilor drept de preempțiune la achizița terenurilor, declara agenției MEDIAFAX, în urmă cu o săptămână, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Lucrăm la lege și sperăm să fie aprobată cât mai curând. Prevederile privind liberalizarea pieței funciare din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dată de la care străinii sunt liberi să cumpere teren în România. În absența legii, românii nu au drept de preempțiune la cumpărare”, spunea Constantin. El spunea că legea va fi modificată astfel încât să fie aprobată cât mai repede.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice