Iohannis, la bilanțul DNA: „Situația recuperării a doar 10% din prejudicii de Ministerul de Finanțe este pur și simplu inacceptabilă”

Publicat: 24/02/2015, 14:44

Procurorii DNA au inventariat, la finalul anului 2014, un număr record de anchete și condamnări obținute în instanță, față de perioada precedentă. Datele incluse în bilanț arată că dintre dosarele care au primit decizii in instanță, 1130 s-au încheiat cu condamnări și 44 cu achitări, iar numărul persoanelor trimise în judecată s-a dublat.

În 2014, 86 de procurori s-au implicat în peste 1100 de cauze. Un procuror a lucrat la aproape 105 cauze în același timp. „Numărul rechizitoriilor a crescut semnificativ”, a arătat la începutul ședinței Laura Codruța Kovesi, invocând 317 rechizitorii în 12 luni și, implicit, pe „cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați într-un an”. Șefa DNA a vorbit însă și despre corupția din sistemul judiciar, menționând „cel mai mare număr de magistrați anchetați de DNA”.

Kovesi a vorbit însă și despre problemele DNA, susținând că principala vulnerabilitate a instituției este subdimensionarea. „Trebuie să ne hotărâm dacă ne dorim o Justiție eficientă sau procurori îngropați în munți de dosare”, a spus șefa DNA, arătând că cele 5000 de dosare în așteptare ar putea fi finalizate în 2015 numai dacă nu ar mai începe nicio anchetă nouă.

Noile dosare vizează modul în care s-au făcut achizițiile publice, în care s-au cheltuit fondurile europene în ultimii ani, dar și „corupția în mediul de afaceri, în Justiție, Educație, Sănătate”, a adăugat Kovesi.

La ședința de bilanț a DNA au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, președintele ÎCCJ, Livia Stanciu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și ministrul de Interne, Gabriel Oprea. A lipsit însă procurorul general, Tiberiu Nițu, fiind înlocuit de prim-adjunctul său, Bogdan Licu.


Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante comentarii ale președintelui și premierului la ședința de bilanț a DNA, începând cu ora 11.00.

Laura Kodruța Kovesi, procuror-șef DNA:

„DNA a cerut în 2014 Parlamentului încuviințarea arestării a 9 parlamentari și urmărirea penală a 12 miniștri sau foști miniștri”

„Într-un singur dosar intervenția procurorilor a prevenit un prejudiciu de 105 milioane de euro, de 5 ori bugetul DNA într-un an. În dosarul retrocedărilor, s-a împiedicat un prejudiciu de peste 300 de milioane”

„Este important ca persoanele care au obținut bani din fapte de corupție să nu își păstreze averea”

Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”

„Unele decdizii legislative au creat dificultăți activității DNA”

„Interesul mediatic nu poate fi împiedicat de instituția noastră. Ne bucură că interesul public față de activitatea DNA a crescut. Încrederea publică în DNA – peste 55% – a ajuns la cel mai mare nivel”

„Creșterea încrederii publice în DNA se reflectă și în creșterea cu peste 70% a sesizărilor pe care le primim de la cetățeni”

„O treime din totalul condamnaților pentru fapte de corupție sunt în închisoare”

„Hotărârile judecătorești definitive în dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decit în 2013. Dacă ar fi executate, e mai mult decât fondul de salarii al medicilor pe un an”

„La fel ca și în anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciată de Comisia Europeană”

„Principala vulnerabilitate: creșterea continuă a volumului de activitate în condițiile în care numărul de procurori a rămas același. Volumul de activitate este triplu față de momentul înființării și dublu față de ultimii 5 ani. Am ajuns ca la finalul lui 2014 să mai avem de soluționat încă 5000 de dosare.. Pentru a le finaliza, ar trebui să nu mai avem niciun dosar nou timp de un an de zile

„Volumul dosarelor aflate în prezent la DNA depășește posibilitățile legate de resursele umane”

„Din perspectiva noastră o primă rezolvare este creșterea numărului de procurori. AM formulat o propunere pentru 50 de noi posturi”

„Trebuie să ne hotărâm dacă ne dorim o Justiție eficientă sau procurori îngropați în munți de dosare”

„Reconfirm faptul că DNA este deschisă la cooperarea cu orice instituție a statului care are atribuții de investigare și judecare a faptelor de corupție”

„În 2015 cauzele vor viza achizițiile publice, folosirea fondurilor europene, corupția în mediul de afaceri, în Justiție, educație, sănătate, cu recuperarea prejudiciilor și confiscarae extinsă”

„Pentru că anchetele noastre au atins oameni ce păreau intangibili, am fost atacați. Nu au contat și nu contează banii din conturi, poziția socială sau mediatică a celor pe care i-am anchetat”

Premierul Victor Ponta:

„Vă asigur că stabilitatea legislativă care a existat în ultimii ani colaborarea va rămâne și în 2015 și în anii care urmează, iar ministrul Cazanciuc știe că orice propunere de modificare de lege intră în ședința de Guvern numai după discuția cu instituțiile”

„Dacă va fi cazul, în 2015, din partea Guvernului veți avea tot sprijunul (pentru ordonanțe de urgență, n-red.)”

„Se vorbește, pe bună dreptate, despre partea de finanțare. I-am cerut ministrului Vâlcov să îmi trimită situația alocărilor pentru DNA în ultimii 5 ani. Multe instituții vor spune că nu au avut această creștere constantă”

„Este necesar și vă cer sprijinul să continuăm efortul de combatere a evaziunii fisacale. Pentru că dacă nu combatem evaziunea fiscală nu avem bani”

„Bugetul de stat are de recuperat de la firmele în insolvență 10 miliarde de euro, care ar acoperi toate salariile. Și vreau să vă rog să ne sprijiniți pentru că de multe ori se întâmplă ilegalități atunci când din insolvență se trece în evaziune fiscală și lucrul acesta se întâmplă uneori chiar și cu sprijinul magistraților”

„Vă rog să lucrăm împreună în viitor pentru o clarificare a legislației și a practicii românești pentru departajarea foarte clară între legalitate și oportunitate. Dumneavoastră sancționați încălcarea legii. Oportunitatea unor decizii în administrația puvblică trebuie să fie sancționată de electorat. Dacă ia o decizie politică este sancționat de alegători”.

Livia Stanciu, președintele ÎCCJ:

„Aștept ziua în care corupția să nu mai fie un fenomen în România”

Președintele Klaus Iohannis:

„Un prim aspect pe acre vreau să îl remarc este că de la momentul înființării DNA și până azi fața societății Românești este profund schimbată, România anului 2015 nu mai e România anului 2005, când a fost înființat PNA”

„În acești 10 ani am fost cu toții martorii unor importante schimbări, dar în acest interval de timp nu numai instituțiile s-au schimbat, ci și mentalitatea. A dispărut sentimentul neputinței și a acceptării tacite a corupției mici și mari”

„Cei care se abat de la corectitudine și respectarea legii trebuie să răspundă în fața Justiției”

„România lucrului bine făcut este o țară în care lupta anticorupție este o prioritate a mea ca președinte pentru că de această luptă depinde existența statului român”

„Am apreciat rezultatele record de anul trecut. sunt cea mai bună dovadă dă DNA funcționează independent și în conformitate cu legea. Vă felicit”

„Trebuie să depășim definitiv situațiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele să își respecte angajamentul public de a face mai simple și mai transparente procedurile”

„Mi-aș dori să nu mai avem declarații ale oameni politici care vizează cazuri de procurori sau judecători”

„Există însă în România și oameni politici onești”

„România se transformă treptat în model și inspirație pentru alte țări în ceea ce privește o luptă eficientă împotriva corupției”

„Două importante chestiuni, devenite recurente în ultimul timp: recuperarea prejudiciilor și resursele de care dispune parchetul anticorupție. Vreau să subliniez foarte clar că recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opțională pentru autoritățile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficiența luptei anticorupție și descurajează fenomenul. Situația din prezent – în care gradul de recuperare și executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanțelor este în cuantum de aproximativ 10% – este, pur și simplu, inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă și solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanță deosebită”

„Cred că o analiză serioasă ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA, fie că vorbim de spații de lucru, resurse umane sau buget. Cu toții am avea de câștigat din această investiție publică pentru că ar fi o investiție”

„DNA este în România anului 2015 o instituție-cheie care contribuie la întărirea statului de drept. Sunt aliatul dumneavoastră necondiționat în această luptă pentru combaterea corupției și întărirea statului de drept


Klaus Iohannis a ajuns în această dimineață la ședința de bilanț a DNA. Sursa foto: captură tv


Victor Ponta, la Cercul Militar Național, pentru bilanțul DNA. Sursa foto: captură tv

La prima sa luare publică de poziție pe tema justiției, Iohannis a susținut, în ianuarie, la ședința de bilanț a CSM, că ar trebui luată în calcul modificarea legilor în sensul includerii Procurorului General între membrii CSAT și acordarea de inițiativă legislativă atât pentru CSM cât și pentru Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru Parchetul General. Președintele s-a raportat la Justiție ca la „una din cele trei puteri ale statului”, dar „nu o supraputere”, declarându-se „partener instituțional” al magistraților. Explicându-și, a doua zi, discursul Klaus Iohannis a arătat că, în opinia sa, magistrații ar trebui să își stabilească un set de „criterii” legate de „când și cum” pot oferi informații din dosare opiniei publice, pentru a evita „excesul”. „Cu toții ne dorim combaterea corupției, să se facă dreptate, să fie pedepsiți cei răi. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, ci și dincolo. În niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul numit telejustiție. Justiția nu se face nici la televizor și niciun ziar”, a spus Klaus Iohannis în interviul acordat astăzi la „Adevărul LIVE”, insistând că „Justiția nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?