Iohannis se întoarce la votul din diaspora: „Sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-și exercite un drept fundamental sunt încă în funcții”

Iohannis se întoarce la votul din diaspora: „Sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-și exercite un drept fundamental sunt încă în funcții

Ideea sancționării celor responsabili cu plecarea din funcție a fost lansată de Klaus Iohannis a doua zi după alegerea sa, fără ca noul președinte să-i nominalizeze însă pe cei la care se referă. După două săptămâni, Iohannis o reia, practic, cu toate că atât Titus Corlățean, care a organizat ca reprezentant al MAE, primul tur de scrutin în străinătate, cât și Teodor Meleșcanu, ministru de Externe în timpul celui de-al doilea tur de scrutin, au demisionat între timp.

În urma scandalului din interiorul PSD, Mircea Geoană a vorbit, în schimb, despre faptul că, din datele sale, Victor Ponta ar fi avut ultimul cuvânt.

„După aproape două săptămâni de la votul istoric din 16 noiembrie, astfel de imagini îmi trezesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt și astăzi mișcat de uimitorul val al schimbării la care românii din Diaspora au contribuit din plin. Pe de altă parte, sunt revoltat că cei care i-au împiedicat pe români să-și exercite un drept fundamental sunt încă în funcții. De asemenea, aștept cu maxim interes ca Parchetul Curții Supreme să-și respecte obligațiile constituționale de a apăra drepturile și libertățile cetățenilor și, în consecință, aștept cât mai curând rezultatul investigației privind împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către românii din Diaspora. România normală nu este doar despre viitor, ci și despre trecut, despre cum cei care au încercat să abată societatea noastră pe drumuri atât de greșite sunt trași la răspundere!”, scrie Iohannis.


Sursa foto: Contul de Facebook al lui Klaus Iohaannis

Mesajul lui Iohannis vine cu câteva zile înaintea vizitei private pe care o face, începând cu 2 decembrie, timp de aproape două săptămâni, în Statele Unite ale Americii. Ambasada SUA a fost printre primele care au reacționat după ziua primului tur de scrutin față de problemele legate de votul din diapora.

Pe 20 noiembrie, Parchetul General a început o anchetă în privința votului din diaspora, după ce mii de români au fost, practic, împiedicați să-și exprime dreptul la vot la alegerile prezidențiale prin organizarea unui număr insuficient de secții de votare în afara granițelor, în ciuda solicitărilor repetate ale ambasadorilor privind extinderea numărului acestora.

„S-a început urmărirea penală față de faptă și s-au cerut relații de la alte autorități și ancheta e în desfășurare. Au fost foarte multe sesizări încă din primul tur, ancheta fiind începută încă din primul tur. Urmărirea penală este începută cu privire la infracțiunea de împiedicarea exercitării dreptului la vot prevăzută de articolul 385 din Codul Penal. Potrivit sesizărilor, sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor și în general a celor care au organizat alegerile. Plângerile, cele mai multe sunt venite din partea persoanelor dar și din partea diferitelor instituții. Cele mai multe sunt venite pe mail. Nu știm câte sunt”, a confirmat la acel moment procurorul general, Tiberiu Nițu, deschiderea acestui dosar.

La rândul său, șefa Curții Supreme, Livia Stanciu a susținut că se putea emite o ordonanță de urgență pentru suplimentarea secțiilor de vot din străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”