Iohannis, un nou atac la PSD: Un partid din România face campanie cu un discurs anti-european. „Hoții s-au cocoțat în fruntea statului” / Românii sunt un popor liber și își exprimă voința prin vot, nu cu bâte

Redactor:
Laura Petrescu
Iohannis, un nou atac la PSD: Un partid din România face campanie cu un discurs anti-european. „Hoții s-au cocoțat în fruntea statului” / Românii sunt un popor liber și își exprimă voința prin vot, nu cu bâte
Președintele Klaus Iohannis a lansat, marți, un nou atac la PSD, acesta spunând, la Ploiești, că „sunt unii care s-au adunat într-o grupare PSD", care fac campanie cu un discurs anti-european. „Hoții s-au cocoțat în fruntea statului. Românii trebuie să dea un răspuns", a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în timpul lansării cărții „EU.RO”, la Ploiești, că el este pro-european, la fel ca majoritatea românilor.

„Recunosc, eu sunt pro-european și cred că și voi și este bine așa. Noi ne-am dorit această soartă. Noi vrem să facem parte din acest spațiu de valori, fiindcă UE nu e doar despre bunuri de consum, nu doar despre autostrăzi. Europa e în primul rând despre oameni și valori. Asta le spun și colegilor mei din Consiliul European. Noi dacă facem politici trebuie să facem pentru oameni. Orice altceva e greșit. Nu putem face Europa pentru altceva sau altcineva, ca să fiu foarte concret, decât pentru noi, cetățenii europeni. M-am angajat să merg pe această linie mai departe”, a spus președintele.

Iohannis a lansat un nou atac la adresa social-democraților.

„Românii sunt pro-europeni dar din nefericire nu chiar toți. Sunt unii care s-au adunat într-o grupare PSD. Ei nu sunt chiar așa pro-europeni. De 12 ani suntem în UE, iată că un partid din România începe să facă campanie cu un discurs anti-european. Penibil”, a spus Iohannis.

Președintele a vorbit, la Ploiești, și despre euroscepticism și despre faptul că după guvernarea „eșuată”, PSD caută „vinovații” la Bruxelles.

„Cred că trebuie să mergem la adevărata cauză a naționalismului prost înțeles. Viața noastă a devenit mai bună. Avem locuri de muncă mai multe. Avem oportunități. Constatăm totuși un fenomen îngrijorător. Euroscepticismul. Vă spun de ce euroscepticismul e în creștere. Din cauza unor politicieni cum sunt cei din PSD, care promit marea cu sarea, pe urmă nu fac nimic și trebuie să caute un vinovat. Vinovatul de serviciu, din păcate, de multe ori e UE. PSD a câștigat alegerile, a avut o guvernare eșuată, i-a mințit pe români și acum caută vinovații la Bruxelles. Nu e penibil așa ceva?”, a mai spus președintele Iohannis.

Atacul la PSD a continuat, Klaus Iohannis afirmând că „PSD a venit la putere și a promis spitale regionale. Acum nu se mai vorbește despre ele. E aproape de sfârșitul mandatului lor. Nu mai vorbesc despre ele. Au promis autostrăzi. Nu le-au realizat. Au promis oamenilor mai mulți bani și au crescut salariile, între timp inflația a mâncat toți acei bani. Iată o minciună. Și acum umblă peste tot și încarcă să explice că vinovat e Iohannis și UE. Păi nu le e rușine?”, a afirmat președintele.

Potrivit președintelui, alegerile europarlamentare și referendumul vor reuși să reașeze România.

„Trebuie să fim foarte clari în această privință. Alegerile europarlamentare împreună cu referendum sunt despre viitorul nostru al românilor. Nu e ceva abstract. Umblă tot felul de politicieni prin țară și încearcă să explice oamenilor că referendumul nu ar fi important deloc. Păi sigur nu e important fiindcă românii vor ști să dea răspuns acestor atacuri pesediste începută din prima lună a guvernării. Culmea asta au avut din capul locului pesediștii și asta au făcut de doi ani jumate. În loc să se ocupe de problemele țării să le rezolve se ocupă de dosarele lui Dragnea să le rezolve și a altora ca el. Și vă spun că așa nu se poate. E momentul ca PSD să primească un răspuns foarte clar din partea românilor. Oamenii trebuie să meargă la vot, fiindcă e important cine ne reprezintă în PE, fiindcă e important să dăm răspunsul potrivit la referendum. Cum să putem merge mai departe când toate lumea vede un lucru ce nu mai poate fi ascuns. Hoții s-au cocoțat în fruntea statului. Românii trebuie să dea un răspuns. Noi suntem un popor care vrea o justiție dreaptă, un guvern performant. Noi nu suntem un neam de hoți. Trebuie să dăm un răspuns la aceste întrebări”, a explicat președintele.

Iohannis: Românii sunt un popor liber și își exprimă voința prin vot, nu cu bâte

Klaus Iohannis a declarat, luni la Ploiești, că cei care au instrumentat suprimarea protestele din 10 august au crezut că se mai poate și acum așa cum s-a putut la Mineriadă. Președintele a precizat că românii sunt liberi și se vor exprima prin vot, „nu cu bâte”.

„Eu cred că să aflăm vinovații. O sincopă foarte tristă pe care au avut-o pe 10 august, în 2018, o manifestație pașnică. Au venit oamenii în concediu, în plină vară să arate că nu mai sunt mulțumiți și nu mai tolerează PSD. Reacția autorităților a fost disproporționată. Cei care au instrumentat suprimarea manifestației din 10 august probabil că au crezut că dacă s-a putut la Mineriadă se poate și acum. Și vă spun, dragii mei, nu se mai poate fiindcă românii sunt un popor liber și își exprimă voința prin vot, nu cu bâte. În UE au înțeles că românii vor să fie europeni, vor să adopte valorile UE, dar pentru asta e nevoie și de instituții serioase, de o justiție independentă, de combaterea corupției, de o economie bună, a afirmat Klaus Iohannis, la evenimentul de lansare a volumului „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, care a avut loc marți la Ploiești.

Șeful statului a mai spus că din cauza guvernelor PSD nu suntem astăzi în Spațiul Schengen și nu este ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

„Am avut multe discuții cu liderii europeni și despre Schengen și despre MCV și am fost extrem de aproape să le rezolvăm. Dar ce să vezi – am avut o guvernare din ianaurie 2017 care s-a apucat să îndoaie legile justiției pentru ei, nu pentru români. Și atunci au început să aibă îndoieli. Nimeni din UE nu are îndoieli în ceea ce privește poporul român. Nu asta e problema. Avem ambasadori români peste tot în lume. Problema este această guvernare pesedistă, eșuată care vrea să ne aducăm înapoi. De aia nu suntem în Schengen, de asta nu se ridică MCV. Singurii vinovați pentru faptul că nu suntem în Schengen sunt pesediștii din cauza guvernelor pesediște eșuate. Scrie chiar pe panoul lor. România merită mai mult decât PSD”, a conchis Iohannis.

La mitingul PSD de sâmbătă, de la Galați, liderul social-democraților spunea că asupra protestatarilor din Galați au fost găsite „pietre și bâte”. Dragnea a afirmat că oriunde merge PSD în țară este „un grup de bătăuși” care umblă după reprezentanții partidului. „Iohannis și ai lui vor să conducă România cu bâte”.

Inchide