Ion Iliescu, la sicriul lui Radu Câmpeanu: Dezbaterea prezidențială din ’90 „a fost cea mai frumoasă, un spectacol și o școală politică”

Publicat: 22/10/2016, 13:24
Actualizat: 31/10/2016, 14:57

„Am ținut să exprim niște gânduri calde, la adresa domnul Câmpeanu,cu care am avut o conlucrare pe care am apreciat-o amândoi. Ne-am cunoscut în ianuarie 1990, am contribuit împreună la construirea unei structuri politice adecvate vremii, când a apărut explozia de partide politice, după deccretul lege din 31 ianuarie și la 1 februarie erau deja 30 partide constituite. Atunci am avut o primă întâlnire cu președinții celor 30 de partide, și am constituit CPUN-ul. A fost o găselniță potrivită pentru vremea respective. Domnul Câmpeanu a fost vicepreședintele acestui organism”, și-a amintit Ion Iliescu.

Fostul președinte a afirmat că a avut tot timpul „contacte nemijlocite” cu Radu Câmpeanu, s-au „apreciat reciproc și a rămas o relație de prietenie reală și de stimă reciprocă”.

Iliescu a mai spus că își amintește de campania prezidențială din 1990, unde unul dintre contracandidații săi a fost Radu Câmpeanu, ca despre „cea mai frumoasă campanie electorală”, iar dezbaterea televizată dintre el, Ion Rațiu și Radu Câmpeanu a numit-o „cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat”.

„Rămâne, cred, în istorie, cea mai, era prima data când vedea lumea așa ceva. O dezbatere liberă, a trei candidați la președinția țării. A fost și un spectacol și o școală politică, pentru noi, dar și pentru cetățeni. Deci, am trăit o istorie comună cu domnul Câmpeanu și de aceea între noi s-a stabilit o relație de stimă reciprocă și de respect”, a mai susținut Iliescu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului președinte PNL Radu Câmpeanu a fost depus sâmbătă dimineața la Senat, unde va rămâne până după orele prânzului. Seniorul liberal va fi înmormântat duminică, la ora 12:00, la Cimitirul Bellu, urmând ca Alina Gorghiu, Călin Popescu Tăriceanu și Dinu Zamfirescu să susțină scurte discursuri în cadrul ceremoniei.

La alegerile prezidențiale din 1990 au concurat Ion Iliescu, din partea FSN, și cei doi reprezentanți ai celor două partide istorice, proaspăt reînființate, Radu Câmpeanu (PNL) și Ion Rațiu (PNȚCD). Cunoscute sub denumirea de „alegerile din Duminica orbului”, acestea au fost câștigate cu un scor zdrobitor de Iliescu, considerat de vocile societății civile ca un exponent al nomencalturii din regimul comunist.

Alegerile au fost contestate prin mișcări de stradă în Piața Univeristății. Manifestațiile au fost înăbușite prin mineriada din 13-15 iunie, violențele de atunci ducând și la spargerea sediilor partidelor istorice-PNL și PNȚCD.

Ion Iliescu a negat mereu orice răspundere pentru aducerea minerilor în București cu scopul de a reprima manifestațiile. În octombrie 2015, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat urmărirea penală a fostului președinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Univeristății, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?