Kelemen anunță condiția pentru ca UDMR să susțină moțiunea de cenzură / Cum explică voturile din afara Transilvaniei

Kelemen anunță condiția pentru ca UDMR să susțină moțiunea de cenzură / Cum explică voturile din afara Transilvaniei
Publicat: 30/05/2019, 17:55

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă la finalul Consiliul Permanent al UDMR care a efectuat o analiză a alegerilor europarlamentare, că acest text va cuprinde, printre altele, și referiri la soluționarea situației Cimitirului Eroilor din Valea Uzului.

„În momentul în care vor veni cu o moțiune de cenzură, putem discuta textul, vom avea și noi un text la moțiunea lor de cenzură, dacă ne vor căuta, dacă vor să discutăm. De fiecare dată vrem să discutăm tabloul general, pentru că e vorba de țară, de acțiuni pe termen mediu și lung. E nevoie să știm ce majoritate va susține un premier. Am discutat cu liderii USR și PNL, și am spus că orice discuție este posibilă, dar să fie serioasă, suntem pregătiți să discutăm cu oricine. (…) Nu au fost discuții aprofundate, dar am spus că atunci când ei au un text de moțiune de cenzură și ne vor căuta, noi suntem deschiși și vom propune și noi un text la acel text. E normal să facem acest lucru, vom vedea subiectele, depinde și de abordarea, de ce natură va fi. E o condiție să avem și noi o contribuție dacă cineva solicită voturile noastre”, a spus Kelemen.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX dacă în textul UDMR vor fi și referiri la soluționarea situației Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, liderul Uniunii a răspuns „absolut da, categoric”.

Kelemen Hunor a precizat că are citate cu lideri ai opoziției care spuneau în timpul campaniei electorale că nu vor colabora cu UDMR în nicio situație, dar în urmă cu două zile aceștia au fost primii care l-au căutat pentru a obține voturile Uniunii la moțiunea de cenzură.

„Le-am spus, acum decideți-vă cum e, acum două săptămâni ați zis că nu. Asta e colaborare când cereți voturile noastre sau nu e colaborare? E o decizie importantă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Cum explică liderul UDMR voturile din afara Transilvaniei

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că voturile obținute de UDMR în afara Transilvaniei nu sunt o noutate, spunând că, de 30 de ani, de fiecare dată, Uniunea a primit voturi în Vechiul Regat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă la finalul Consiliul Permanent al UDMR care a efectuat o analiză a alegerilor europarlamentare, că lumea trebuie să știe că Uniunea are organizații în multe județe, în București, dar și în Bacău, Suceava, Constanța, Galați, Vaslui, Gorj, Vâlcea, Mehedinți.

„În ultima perioadă au apărut câteva chestiuni pe care e bine să le lămurim. E vorba de voturile obținute în Vechiul Regat de către UDMR. Parcă noi în 30 de ani niciodată nu am fi primit niciun vot acolo, lumea se comportă în acest fel și pe mine mă miră acest lucru. De 30 de ani, de fiecare dată, noi primim voturi în Vechiul Regat, mai mult sau mai puțin, și lumea trebuie să știe că avem organizații în multe județe. Avem în București, avem în Bacău, acolo trăiesc comunități mai importante, avem în mai multe județe – Suceava, Constanța, Galați, Vaslui, Gorj, Vâlcea, Mehedinți. Avem și un deputat de Constanța, am avut și un deputat de Vâlcea, am avut deputat de București mai demult și, de fiecare dată, și la parlamentare, noi din aceste voturi adunate dincolo de Carpați, din Vechiul Regat, de obicei am obținut un mandat de deputat sau mandat de senator. Nu este o noutate, cei care se miră acum bineînțeles ori nu știau acest lucru, ori doar vor să manipuleze opinia publică”, a declarat Kelemen.

Acesta a subliniat că în 2014 când a fost candidatul UDMR la prezidențiale a obținut 26.000 de voturi, iar după europarlamentare Uniunea a primit 28.000 de voturi din afara Transilvaniei, cu 2.000 de voturi mai mult decât în urmă cu 5 ani.

„Nu știu care este problema și de ce miră unii că am obținut aceste voturi. Eu am observat că atunci când voturile maghiarilor se duc către partidele românești, toată lumea consideră că este un lucru firesc – moral, politic, legal. Dar când, eventual, românii votează cu noi, toată lumea spune că este imoral, ilegal, că nu e bine. Adică nu înțeleg această abordare, care este foarte periculoasă, nu vreau să o etichetez în niciun fel. Tot ei sunt cei care de obicei ne acuză că nu suntem deschiși către populația românească, că nu avem mesaje pentru populația românească și că nu primim sprijin din partea românilor la diferite scrutinuri. Din acest punct de vedere, ceea ce am făcut noi – am avut mesaje, am încercat sa fim prezenți în toate județele țării, am pus responsabili în secțiile de votare”, a explicat președintele UDMR.

Kelemen a precizat că alegerile sunt „o stradă cu două sensuri”, astfel încât și românii votează cu UDMR, și maghiarii votează cu partidele românești.

„Noi am vrea să avem și mai multe voturi din partea românilor, pentru că UDMR este o organizație serioasă care se ocupă și de problemele generale ale societății, nu numai cu cele specifice minorității maghiare. Să nu fim ipocriți când numărăm voturile și ne mirăm că mai sunt și români care votează cu noi”, a conchis acesta.

Liderul Uniunii consideră că rezultatul obținut de UDMR la alegerile europarlamentare este unul „bun”, apreciind că maghiarii au înțeles miza alegerilor. UDMR a obținut peste 472.000 de voturi astfel că va avea în PE doi reprezentanți, Winkler Iuliu și Vincze Lorant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?