Kelemen: Autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acționăm în interesul cuiva

Kelemen: Autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acționăm în interesul cuiva
Publicat: 26/10/2013, 18:19
Actualizat: 28/03/2019, 10:33

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, sâmbătă, un mesaj celor care vor participa, duminică, la „Marele marș al secuilor”, spunând că autonomia nu înseamnă să fie luat ceva de la cineva, ci să se acționeze în interesul cuiva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit mesajului lui Kelemen Hunor adresat participanților la marșul secuilor postat, sâmbătă, pe site-ul UDMR, evenimentul dorește să demonstreze forța comunității maghiare, că există voința necesară de a avea o atitudine unitară pentru Ținutul Secuiesc, pentru viitorul Ținutului Secuiesc.

„27 octombrie este o zi importantă pentru noi toți. UDMR va participa și ca organizator la „Marele marș al secuilor”. Avem nevoie atât de tineri, cât și de intelectuali, de vârstnici și de agricultori, deopotrivă. Avem nevoie de întemeierea unui cămin, de dezvoltarea pământului natal, de fiecare om din jurul nostru. Dorim să demonstrăm forța comunității noastre, faptul că avem voința necesară de a munci împreună și de a avea o atitudine unitară pentru Ținutul Secuiesc, pentru viitorul Ținutului Secuiesc, pentru pământul nostru natal. Atunci când decidem asupra sorții Ținutului Secuiesc, de fapt decidem asupra viitorului familiilor și comunității noastre. Noi vrem și ne dorim să avem o formă de autonomie care să ne permită să decidem singuri în privința obiectivelor noastre. Am afirmat în nenumărate rânduri, repetăm și azi: în viziunea noastră, autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acționăm în interesul cuiva”, a arătat Kelemen.

Liderul UDMR a adăugat că, prin năzuințele de autonomie ale maghiarilor, aceștia nu vor să priveze pe nimeni și de nimic.

„Nici pe români, nici pe maghiari, nu vrem să luăm nici bunuri, nici proprietăți, nici decizii, nici drepturi. Cerem însă, ca noi, secuii, maghiarii din Transilvania și Ținutul Secuiesc, să avem puterea de a decide singuri în chestiunile care ne privesc”, a subliniat Kelemen Hunor.

Acesta a afirmat că demonstrarea voinței politice a maghiarilor este importantă din perspectiva eficienței muncii lor în administrațiile locale și județene, în Parlament și în activitățile de reprezentare a intereselor comunității.

Reprezentanții UDMR au anunțat, sâmbătă, că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, se va alătura participanților la marș la slujba ecumenică din Târgu Secuiesc, în timp ce vicepreședintele politic, Borbély László, va fi prezent la Ozun.

„Marele marș al secuilor” va avea loc, duminică, în județul Covasna, iar la manifestare sunt așteptați peste 150.000 de maghiari, care să protesteze față de proiectul de regionalizare propus de Guvern și pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, iar marșul propriu-zis la ora 12.00 și se va desfășura de-a lungul DN 11, manifestanții pornind din 14 locuri și urmând să formeze, la finalul marșului, un lanț viu pe o distanță de 54 de kilometri, între localitățile Chichiș, aflată la granița cu județul Brașov, și Brețcu, la ieșirea către Bacău.

Organizatorii au primit toate avizele și autorizațiile necesare și spun că la marș sunt așteptați nu numai covăsneni, ci și maghiari din mai multe județe ale țării și din străinătate, în principal din Ungaria.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuiești de dimensiuni mai mici și s-au confecționat și patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime și doi metri lățime, care vor fi purtate pe tot parcursul marșului, pornind din Brețcu, Târgu Secuiesc, intersecția de la Reci și Chichiș.

De asemenea, simultan cu „Marele marș al secuilor” vor fi organizate „manifestații de simpatie” în mai multe orașe din Europa și America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles și Toronto.

În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor „focuri de veghe ale autonomiei”. Astfel, reprezentanții Asociației Tinerilor din județul Covasna – HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta „Pivnița Uriașului” de lângă comuna Moacșa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanții CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) și pe dealul „Larmafa” (între Ojdula și Hilib).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA