Kelemen despre Băsescu: Chestia asta că «dacă tu îți dai demisia mi-o dau și eu» nu prea merge

Kelemen despre Băsescu: Chestia asta că «dacă tu îți dai demisia mi-o dau și eu» nu prea merge
Publicat: 24/01/2013, 16:16
Actualizat: 31/01/2019, 23:03

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că propunerea președintelui Traian Băsescu de a demisiona din funcție simultan cu cei 588 parlamentari nu este una „constructivă”, spunând că „nu merge chestia asta că «dacă tu îți dai demisia mi-o dau și eu»”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează declarațiile președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora este gata să-și depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, Kelemen Hunor a spus că „o astfel abordare nu este una constructivă”.

„Chestia asta că dacă tu îți dai demisia mi-o dau și eu nu prea merge. Eu consider că o astfel abordare nu este una constructivă, nici dintr-o parte, nici din alta și nu cred că trebuie condiționată o astfel de demisie a Parlamentului, care a fost ales de două luni. Sunt două teme false, scurtarea mandatului președintelui sau demisia Parlamentului, care creează impresia că există o tensiune politică, un conflict politic inutil, când sunt multe alte lucruri care trebuie dezbătute și care sunt mai urgente pentru fiecare om și sunt de o mie de ori mai importante decât această chestiune. Când se va pune problema modificării Constituției, se va putea discuta despre stabilirea unei date pentru alegerile prezidențiale și parlamentare”, a spus Kelemen.

El a afirmat că a văzut cum unul dintre protagoniștii disputei politice spunea că, dacă nu va fi demis președintele Traian Băsescu la referendum, se lasă de politică, lucru care nu s-a întâmplat, iar celălalt spunea că nu vrea să ajungă președinte „la masa verde”.

„Toată lumea cunoaște aceste chestiuni, deci sunt teme false din punctul meu de vedere”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că argumentul contra adus de președintele Traian Băsescu în ceea ce privește devansarea alegerilor prezidențiale, respectiv că președintele ales se plictisește așteptând câteva luni, nu este unul „solid”, pentru că americanul nu se plictisește din 3 noiembrie până în 20 ianuarie.

„Românul se plictisește rău de tot dacă a doua zi după alegeri nu se așează pe scaun. Eu consider că o construcție logică și foarte clară trebuie să fie după amendarea Constituției, nu să asistăm acum la discuții sterile”, a spus liderul UDMR.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu are încă o opțiune în privința comasării alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare, însă a spus că el este gata să-și depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidențiale și parlamentare.

Președintele Băsescu a susținut că soluția o reprezintă „demisia simultană a președintelui și a Parlamentului”, după revizuirea Constituției, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Șeful statului a asigurat că este gata ca „a doua zi” după revizuirea Constituției în acest sens să își depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, variantă pe care a mai propus-o și anul trecut în aprilie, când Victor Ponta a rupt „demonstrativ”, , la Congresul PSD, scrisoarea care conținea propunerea.

„Ce se întâmplă acum în Parlament este în contradicție totală cu ce au votat românii în noiembrie 2009. În loc de 300, avem 600, da. Or, eu cred că bunul simț politic, și eu sunt de acord să contribui la restabilirea bunului simț politic, prin punerea demisiei o dată cu parlamentarii, în așa fel încât, după revizuirea Constituției, deci nu spune nimeni mâine, dar dacă mâine se face revizuirea Constituției și ea reflectă referendumul, a doua zi sunt gata să trecem la acele alegeri care să ne aducă și în referendum și în bunul simț al președintelui, să spunem, pentru resuprapunerea mandatelor”, a afirmat Băsescu.

El a arătat că această soluție presupune și o „revizuire rapidă a Constituției”, dar și combinarea referendumului privind aprobarea legii fundamentale cu alegerile, pentru care există precedent în trecutul politic din România.

„Sigur, asta necesită o revizuire rapidă a Constituției, un referendum de revizuire și o depunere simultană a mandatelor de către președinte și cei 588 de parlamentari, ca să facem singura combinație posibilă și care la noi are un precedent. Sigur poți să combini, și avem precedent și aici, un tip de alegeri cu un referendum”, a mai spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier