Kelemen, despre revizuirea Constituției: Trebuie să avem o viziune de la primul la ultimul paragraf

Kelemen, despre revizuirea Constituției: Trebuie să avem o viziune de la primul la ultimul paragraf
Publicat: 23/02/2013, 14:55
Actualizat: 08/07/2013, 16:14

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formațiunea va trebui să aibă o viziune legată de modificarea Constituției „de la primul la ultimul paragraf” și să reușească, chiar dacă este în opoziție, „să aducă argumente valide” și să identifice parteneri pentru a apăra dezideratele comunității maghiare.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) de la Palatul Culturii din Târgu Mureș, că „vaga speranță” că reprezentanții UDMR își vor putea asuma un rol la guvernare „s-a risipit foarte repede”, iar în opoziție vor trebui să găsească „o cale” în ceea ce privește dezideratele comunității maghiare din Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Trebuie să învățăm ce înseamnă puterea noastră în relația cu coaliția de guvernare de 70 la sută, trebuie să găsim o cale când vorbim de dezideratele comunității maghiare din Transilvania – cum vom putea păstra drepturile dobândite. Cea mai mare provocare e cum vom putea lărgi sfera condițiilor deja existente”, a spus el.

Președintele UDMR a făcut în continuare referire la o serie de teme de pe agenda publică din România, precum modificarea Constituției, reorganizarea teritorială – care presupune „adoptarea unor structuri cu desăvârșire noi”, întrucât se intenționează ca regiunile de dezvoltare să dobândească personalitate juridică și să li se aloce competențe – și modificarea sistemului electoral.

„În viața publică din România nu suntem și nu putem fi în opoziție. Trebuie să asigurăm un cadru organizatoric mai bun, munca noastră depinde și de o muncă organizatorică bună. Care sunt instrumentele alocate provocărilor care stau în fața noastră? Trebuie să stabilim că nu putem conta decât pe noi înșine. Trebuie să fim deștepți, înțelepți și hotărâți – să găsim căi de dialog, parteneri. Nu ne va fi simplu”, a spus Kelemen.

El a adăugat că, pe fondul unei opoziții „slabe”, dar și al climatului politic din ultima perioadă, UDMR își va putea găsi parteneri „foarte greu”, însă trebuie să identifice și argumente și parteneri, „nu numai în cadrul partidelor, ci și în instituțiile europene și în societatea civilă”, aceasta fiind „marea provocare și marea sarcină a următoarelor săptămâni”.

„În ce privește modificarea Constituției – de la primul la ultimul paragraf trebuie să avem o viziune. Avem o ocazie adecvată să arătăm ce gândim despre sistemul constituțional, de la primul paragraf la ultimul paragraf, trebuie să avem o viziune, o părere. A venit momentul ca din nou să introducem în agendă, să punem din nou pe tapet paragrafe. Știm foarte bine ce înseamnă modificarea articolului 1, știm că dacă Constituția României acceptă minoritățile ca pe ceva existent, putem vorbi de drepturile utilizării limbii materne, cum le vom putea utiliza. Trebuie lărgită, crescută folosirea limbii maghiare, trebuie să fim în stare să dezbatem, să găsim argumente valide și să arătăm viziunea UDMR”, a spus el.

Kelemen a adăugat că el crede că reprezentanții UDMR trebuie să găsească argumente pentru a susține varianta ca România să fie republică parlamentară, în care Parlamentul să controleze Executivul și să aibă în continuare două Camere, „dar cu competențe diferite, clare”.

„Suprapunerile de acum trebuie oprite, dau naștere la foarte multe probleme”, a opinat Kelemen, arătând că el crede că trebuie ca prin modificările care vor fi aduse Constituției să se „restricționeze” posibilitatea folosirii ordonanțelor de urgență și asumării răspunderii guvernamentale.

În ceea ce privește reorganizarea teritorială, în opinia lui Kelemen Hunor cele opt regiuni de dezvoltare actuale constituie „un eșec total”, iar experții UDMR au elaborat mai multe variante pe această temă, care au fost deja prezentate unor reprezentanți ai administrației publice și urmează să fie puse în discuția publică, din luna martie.

„Aceasta nu înseamnă că vom renunța la varianta noastră din 2006. Cu noi sau fără noi, decizia se va lua. Ne temem că se va lua fără noi și să se dea naștere astfel unei situații ca reprezentarea noastră regională să fie slăbită. Subsidiaritatea, principiul regionalismului vor trebui să fie argumentele noastre”, a spus Kelemen Hunor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii