Kelemen HUNOR: Vom discuta la Cotroceni despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Acolo sunt PROBLEME

Kelemen HUNOR: Vom discuta la Cotroceni despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Acolo sunt PROBLEME
Publicat: 23/10/2018, 14:50

Întrebat, marți, de corespondentul MEDIAFAX care este mandatul delegației UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiție, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupției, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri și persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.

„Importante în această poveste sunt Codul Penal și Codul de Procedură Penală, nu neapărat legile justiției deoarece acolo se pot face corecții dacă cineva consideră că sunt necesare, dar nu acolo sunt problemele cele mai importante. Din raportul Comisiei de la Veneția și din deciziile CCR s-a conturat că sunt probleme la Codul de Procedură Penală care ar trebui să intre în Parlament sau Guvern, prin alte mijloace constituționale, să pună de acord cu decizia CCR acest cod, iar atunci vor trebui luate în considerare sugestiile și propunerile din raportul Comisiei de la Veneția care se referă la aceste aspecte importante. Sunt în acest raport și câteva aspecte care ar necesita amendarea Constituției. Când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupției, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri și persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, raportul Comisiei de la Veneția trebuie citit foarte atent și trebuie văzut dacă și ce se poate prelua din sugestiile formulate.

„Pe de altă parte, deciziile CCR trebuie să intre în dezbatere, iar Codul de Procedură Penală trebuie pus de acord cu aceste decizii. Acum trebuie să vedem ce dorește majoritatea parlamentară, ce doresc celelalte partide din Parlament, deoarece sunt mai multe posibilități, una fiind dezbaterea parlamentară”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a explicat că raportul Comisiei de la Veneția vorbește în textul introductiv de lipsa de transparență, de lipsa dezbaterii publice și de rapiditatea cu care au fost adoptate cele două coduri, critici care, din punctul său de vedere, sunt corecte doar pe jumătate, în condițiile în care amendamentele și modificările anterioare la ambele coduri nici nu au intrat în dezbaterea Parlamentului.

„Nu a existat deloc transparență, nici când Guvernul Boc le-a adoptat prin asumare, nici când alții au venit cu ordonanță de urgență. Cred că dezbaterea parlamentară ar trebui să fie prioritatea numărul unu, dar dacă vrem să rezolvăm rapid și în spiritul deciziei CCR și ținând cont de sugestiile Comisiei de la Veneția, atunci există și calea răspunderii Guvernului. În acest caz se pot depune amendamente, este și dezbatere și posibilitatea de a depune moțiune de cenzură. Probabil că asta ar fi una dintre modalitățile corecte”, a precizat Kelemen.

Președintele UDMR consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic și în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanții și opoziția ar intra, imediat, într-un război politic.

„Eu cred că dacă marea majoritate a spectrului politic va fi de acord că aceste modificări trebuie făcute și trebuie făcute cât mai repede, atunci varianta asumării Guvernului ar trebui să fie una dintre modalitățile de luat în calcul. Dar asta depinde de Coaliție„, a conchis liderul Uniunii.

Delegația UDMR care va participa, miercuri, de la ora 17, la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, și va mai include liderii grupurilor parlamentare de la Senat și Camera Deputaților precum și doi parlamentari din comisiile juridice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?