Kelemen îl contrazice pe Frunda: Avocatul nostru spune că putem câștiga procesul la Luxemburg

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e "un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine", dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e "un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine", dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e „un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine”, dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga

Kelemen Hunor a făcut aceste declarații sâmbătă, la Târgu Mureș, ca reacție la afirmațiile lui Gyorgy Frunda, potrivit cărora UDMR nu ar avea câștig de cauză în procesul privind Minority SafePack, la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Domnul Frunda este un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine. Sfaturi, în această privință, nu vreau să primesc. Ascult cu mare drag ce spune el, dar noi avem un alt avocat în acest moment, un avocat specializat în drepturile Uniunii Europene și în instituțiile UE. El spune că putem câștiga acest proces. Acum, ce cred eu, n-are importanță, că eu sunt un biet politician din România”, a declarat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, după ședința CRU de la Târgu Mureș, că problema este că, într-adevăr, conform Tratatului de la Lisabona, reglementările propuse prin Minority SafePAck „sunt în atribuția națională a fiecărei țări”.

„Am înaintat această cerință și, chiar dacă a fost refuzată, e foarte importantă voința populară. Și atunci analizăm posibilitatea să pornim totuși o strângere de semnături, să demonstrăm că voința, nu a maghiarilor, ci a foarte multor minorități din UE, e ca această problemă să se discute. Și atunci punem pe masa UE aceste semnături și probabil va fi obligată să discute cumva, să rediscute chiar și Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește drepturile minorităților”, a arătat Borbely.

El s-a referit și la „armele politice și juridice” despre care Frunda a spus că pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei e altceva, e o altă instituție, care spune numai recomandări către state. Parlamentul European e for de decizie”, a arătat Borbely.

Liderul UDMR Gyorgy Frunda spunea că nu crede că reprezentanții Uniunii vor avea câștig de cauză la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, la care vor să conteste respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) pentru protecția minorităților naționale.

„Cred că nici la tribunalul de la Luxemburg nu vom câștiga. Că nu e de competența lor”, a spus Frunda, sâmbătă, în fața delegaților la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureș.

Ulterior, el a argumentat, în fața presei, prin faptul că într-adevăr Comisia Europeană nu are competențe privind inițiativa depusă.

„Eu am spus-o și la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această inițiativă europeană: este un gest politic, este normal și problema trebuie ținută în gândirea politică. Dar pe competențele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competențe. Și de asta CE a respins această inițiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competența ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR și FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem șanse, pentru că, dacă citim cu atenție atribuțiile, nu este într-adevăr atribuția CE”, a declarat Frunda.

El a arătat că există „alte arme politice și juridice” care pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative, prin discuții la nivelul Parlamentului European, „la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona” sau la Consiliul Europei.

„Ce trebuie făcut? Trebuie ca reprezentanții noștri în PE, alți membri ai PE să discute această problemă la nivelul grupurilor parlamentare, la nivelul comisiilor de specialitate, ca la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona să se discute această problemă. Și atunci se va putea rezolva și ea, dar până atunci cred că locul în care aceste probleme pot și trebuie discutate este Consiliul Europei, care are astfel de atribuții și care a dovedit în ultimii 15 ani, de când există tribunalul de la Strasbourg, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, că rezolvă astfel de probleme”, a spus el.

În septembrie, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, UDMR considerând că este o decizie politică și anunțând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiție.

Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților „Minority SafePack” – prin care reprezentanți a 96 de minorități din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naționalităților din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităților – a fost prezentată de UDMR în luna mai.

Vicepreședintele politic al UDMR Laszlo Borbely spunea atunci că cele șase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale”.

Tags:
Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide