Kelemen îl contrazice pe Frunda: Avocatul nostru spune că putem câștiga procesul la Luxemburg

Kelemen îl contrazice pe Frunda: Avocatul nostru spune că putem câștiga procesul la Luxemburg
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e "un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine", dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga
Publicat: 23/11/2013, 18:35
Actualizat: 23/11/2013, 18:35

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e „un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine”, dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga

Kelemen Hunor a făcut aceste declarații sâmbătă, la Târgu Mureș, ca reacție la afirmațiile lui Gyorgy Frunda, potrivit cărora UDMR nu ar avea câștig de cauză în procesul privind Minority SafePack, la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Domnul Frunda este un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine. Sfaturi, în această privință, nu vreau să primesc. Ascult cu mare drag ce spune el, dar noi avem un alt avocat în acest moment, un avocat specializat în drepturile Uniunii Europene și în instituțiile UE. El spune că putem câștiga acest proces. Acum, ce cred eu, n-are importanță, că eu sunt un biet politician din România”, a declarat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, după ședința CRU de la Târgu Mureș, că problema este că, într-adevăr, conform Tratatului de la Lisabona, reglementările propuse prin Minority SafePAck „sunt în atribuția națională a fiecărei țări”.

„Am înaintat această cerință și, chiar dacă a fost refuzată, e foarte importantă voința populară. Și atunci analizăm posibilitatea să pornim totuși o strângere de semnături, să demonstrăm că voința, nu a maghiarilor, ci a foarte multor minorități din UE, e ca această problemă să se discute. Și atunci punem pe masa UE aceste semnături și probabil va fi obligată să discute cumva, să rediscute chiar și Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește drepturile minorităților”, a arătat Borbely.

El s-a referit și la „armele politice și juridice” despre care Frunda a spus că pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei e altceva, e o altă instituție, care spune numai recomandări către state. Parlamentul European e for de decizie”, a arătat Borbely.

Liderul UDMR Gyorgy Frunda spunea că nu crede că reprezentanții Uniunii vor avea câștig de cauză la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, la care vor să conteste respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) pentru protecția minorităților naționale.

„Cred că nici la tribunalul de la Luxemburg nu vom câștiga. Că nu e de competența lor”, a spus Frunda, sâmbătă, în fața delegaților la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureș.

Ulterior, el a argumentat, în fața presei, prin faptul că într-adevăr Comisia Europeană nu are competențe privind inițiativa depusă.

„Eu am spus-o și la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această inițiativă europeană: este un gest politic, este normal și problema trebuie ținută în gândirea politică. Dar pe competențele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competențe. Și de asta CE a respins această inițiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competența ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR și FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem șanse, pentru că, dacă citim cu atenție atribuțiile, nu este într-adevăr atribuția CE”, a declarat Frunda.

El a arătat că există „alte arme politice și juridice” care pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative, prin discuții la nivelul Parlamentului European, „la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona” sau la Consiliul Europei.

„Ce trebuie făcut? Trebuie ca reprezentanții noștri în PE, alți membri ai PE să discute această problemă la nivelul grupurilor parlamentare, la nivelul comisiilor de specialitate, ca la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona să se discute această problemă. Și atunci se va putea rezolva și ea, dar până atunci cred că locul în care aceste probleme pot și trebuie discutate este Consiliul Europei, care are astfel de atribuții și care a dovedit în ultimii 15 ani, de când există tribunalul de la Strasbourg, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, că rezolvă astfel de probleme”, a spus el.

În septembrie, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, UDMR considerând că este o decizie politică și anunțând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiție.

Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților „Minority SafePack” – prin care reprezentanți a 96 de minorități din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naționalităților din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităților – a fost prezentată de UDMR în luna mai.

Vicepreședintele politic al UDMR Laszlo Borbely spunea atunci că cele șase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale”.

Tags:
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Cum au încercat China, o țară comunistă, și România, o țară cu reminiscențe comuniste, să...
Orban aruncă BOMBA în politică! A spus ASTA despre preşedintele Iohannis
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
VIDEO. Măsură extremă în Regatul Unit: Benzinăriile anunță o limită de 30 de lire la...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Amendă de 300 de lei pentru stăpânul unor câini. Greșeala majoră care l-a lăsat fără...
FLORIN CÎȚU a CÂȘTIGAT! Este noul PREȘEDINTE al PNL
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...