Kelemen îl contrazice pe Frunda: Avocatul nostru spune că putem câștiga procesul la Luxemburg

Kelemen îl contrazice pe Frunda: Avocatul nostru spune că putem câștiga procesul la Luxemburg
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e "un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine", dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga
Publicat: 23/11/2013, 18:35
Actualizat: 23/11/2013, 18:35

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Gyorgy Frunda, de profesie avocat, privind șansele de a câștiga la Luxemburg procesul privind Minority SafePack, spunând că Frunda e „un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine”, dar că UDMR are alt avocat, care afirmă că poate câștiga

Kelemen Hunor a făcut aceste declarații sâmbătă, la Târgu Mureș, ca reacție la afirmațiile lui Gyorgy Frunda, potrivit cărora UDMR nu ar avea câștig de cauză în procesul privind Minority SafePack, la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Domnul Frunda este un om foarte talentat, a rezolvat câteva probleme foarte bine. Sfaturi, în această privință, nu vreau să primesc. Ascult cu mare drag ce spune el, dar noi avem un alt avocat în acest moment, un avocat specializat în drepturile Uniunii Europene și în instituțiile UE. El spune că putem câștiga acest proces. Acum, ce cred eu, n-are importanță, că eu sunt un biet politician din România”, a declarat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, după ședința CRU de la Târgu Mureș, că problema este că, într-adevăr, conform Tratatului de la Lisabona, reglementările propuse prin Minority SafePAck „sunt în atribuția națională a fiecărei țări”.

„Am înaintat această cerință și, chiar dacă a fost refuzată, e foarte importantă voința populară. Și atunci analizăm posibilitatea să pornim totuși o strângere de semnături, să demonstrăm că voința, nu a maghiarilor, ci a foarte multor minorități din UE, e ca această problemă să se discute. Și atunci punem pe masa UE aceste semnături și probabil va fi obligată să discute cumva, să rediscute chiar și Tratatul de la Lisabona în ceea ce privește drepturile minorităților”, a arătat Borbely.

El s-a referit și la „armele politice și juridice” despre care Frunda a spus că pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei e altceva, e o altă instituție, care spune numai recomandări către state. Parlamentul European e for de decizie”, a arătat Borbely.

Liderul UDMR Gyorgy Frunda spunea că nu crede că reprezentanții Uniunii vor avea câștig de cauză la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, la care vor să conteste respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) pentru protecția minorităților naționale.

„Cred că nici la tribunalul de la Luxemburg nu vom câștiga. Că nu e de competența lor”, a spus Frunda, sâmbătă, în fața delegaților la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureș.

Ulterior, el a argumentat, în fața presei, prin faptul că într-adevăr Comisia Europeană nu are competențe privind inițiativa depusă.

„Eu am spus-o și la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această inițiativă europeană: este un gest politic, este normal și problema trebuie ținută în gândirea politică. Dar pe competențele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competențe. Și de asta CE a respins această inițiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competența ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR și FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem șanse, pentru că, dacă citim cu atenție atribuțiile, nu este într-adevăr atribuția CE”, a declarat Frunda.

El a arătat că există „alte arme politice și juridice” care pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative, prin discuții la nivelul Parlamentului European, „la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona” sau la Consiliul Europei.

„Ce trebuie făcut? Trebuie ca reprezentanții noștri în PE, alți membri ai PE să discute această problemă la nivelul grupurilor parlamentare, la nivelul comisiilor de specialitate, ca la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona să se discute această problemă. Și atunci se va putea rezolva și ea, dar până atunci cred că locul în care aceste probleme pot și trebuie discutate este Consiliul Europei, care are astfel de atribuții și care a dovedit în ultimii 15 ani, de când există tribunalul de la Strasbourg, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, că rezolvă astfel de probleme”, a spus el.

În septembrie, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, UDMR considerând că este o decizie politică și anunțând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiție.

Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților „Minority SafePack” – prin care reprezentanți a 96 de minorități din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naționalităților din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităților – a fost prezentată de UDMR în luna mai.

Vicepreședintele politic al UDMR Laszlo Borbely spunea atunci că cele șase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?