Kelemen: UDMR a respectat acordul semnat cu USL în septembrie. Era o invitație pentru o coaliție de guvernare

Kelemen: UDMR a respectat acordul semnat cu USL în septembrie. Era o invitație pentru o coaliție de guvernare
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că a semnat, în luna septembrie, un acord cu liderii USL, care prevedea că dacă a Uniunea Social Liberală obține majoritatea mandatelor în Parlament, UDMR va fi invitată să adere la coaliția de guvernare, înțelegere care nu a fost respectată.
Publicat: 19/12/2012, 14:26
Actualizat: 31/08/2015, 02:23

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că a semnat, în luna septembrie, un acord cu liderii USL, care prevedea că dacă a Uniunea Social Liberală obține majoritatea mandatelor în Parlament, UDMR va fi invitată să adere la coaliția de guvernare, înțelegere care nu a fost respectată.

„Acordul cu USL a fost semnat în septembrie”, a precizat Kelemen, adăugând că semnatari ai respectivului document au fost, alături de el, copreședinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu.

„Este un acord absolut corect și foarte scurt. Conține trei lucruri importante. Nu este un acord secret. Colegii mei din UDMR, marea majoritate, știau de acest lucru, conducerea UDMR și mulți din organizațiile teritoriale județene”, a precizat Kelemen.

Potrivit acestuia, acordul se referea la perioada de după alegeri și prevedea că, dacă USL va obține peste 50%, atunci va forma o majoritate cu UDMR.

„Era un lucru absolut normal. Noi am asumat acest lucru, că, dacă ei obțin peste 50% din mandatele parlamentare, fără să fie trecut acolo 60 sau 70, atunci ne invită să formăm împreună o coaliție de guvernare”, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a arătat că, potrivit acordului, în acest caz, discuțiile ulterioare ar fi trebuit să aibă loc după alegeri, „în funcție de mandatele obținute de fiecare formațiune politică”.

„A fost o înțelegere care nu avea nicio trimitere, nicio referire la perioada campaniei electorale”, a subliniat liderul UDMR.

„UDMR a respectat această înțelegere și în spiritul și în litera celor semnate. În politica românească și în orice politică, lucrurile așa funcționează. Aceasta este logica și natura vieții politicii, să existe discuții. Nu este nimic ieșit din comun și noi de fiecare dată am respectat ce am semnat. Pentru fiecare ciclu, pentru fiecare perioadă de patru ani, existau înțelegeri, UDMR, atunci când nu i-a convenit și a avut eventual de pierdut puncte electorale, și atunci când i-a convenit, a respectat ce a semnat. Prima dată se întâmplă, în ultimii 23 de ani, când o astfel de înțelegere, absolut corectă și transparentă, nu este respectată de un lider care și-a pus semnătura pe o astfel de înțelegere”, a declarat Kelemen Hunor.

Chestionat despre declarațiile potrivit cărora UDMR ar fi bătut cu pumnul în masă că vrea ministere, el a răspuns: „Păi dacă noi am semnat că vom guverna împreună, asta ce înseamnă? Înseamnă la masa Guvernului. La masa Guvernului cine stă? Nu stă șoferul ministrului, stă ministrul”.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți seară, că a existat un acord semnat de el și Victor Ponta cu UDMR înaintea campaniei, pentru guvernare în comun, el adăugând că de la declanșarea campaniei și până alegeri „foarte multe lucruri” nu au decurs potrivit celor stabilite.

„A existat un asemenea acord, care era un angajament de intenție pentru guvernare în comun, în raport cu care de la momentul semnării și până la încheierea campaniei electorale foarte multe lucururi nu au decurs în conformitate cu spiritul de acolo și care din punctul meu de vedere, cel puțin, pentru mine și pentru PNL însemna dezlegarea de acest angajament”, a declarat Antonescu, la Realitatea Tv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...