Klaus Iohannis explică de ce nu a mai mers la Chișinău: „Nu am vrut să creez o presiune suplimentară inutilă”

Klaus Iohannis explică de ce nu a mai mers la Chișinău: Nu am vrut să creez o presiune suplimentară inutilă
Publicat: 01/02/2015, 19:11

„Perioada complicată politic” este justificarea oficială pe care președintele Klaus Iohannis a dat-o amânării primei sale vizite de stat în Republica Moldova, arătând că se așteaptă ca „într-un timp foarte scurt” negocierile de la Chișinău să ducă la formarea unui nou guvern proeuropean. „Scrutinul de la sfârșitul lui noiembrie din Republica Moldova a arătat un vot proeuropean, în consecință ne așteptăm cu toții ca guvernul care se va forma să arate această orientare și să avem un guvern proeuropean”, a spus Iohannis.

Ca argument al rezervelor arătate în privința prezenței la Chișinău în această perioadă, președintele a invocat „semnele” care ar fi putut fi „citite într-o cheie greșită”. „Nu am anulat vizita, ci împreună cu președintele Timofti am decis să o amânăm, nu o anulăm. Este o perioadă complicată politic negocierea pentru un nou guvern, nu am vrut nici să creez o presiune suplimentară inutilă, nici să dau semne care poate puteau fi citite într-o cheie greșită”, a adăugat el.

Mai jos, cele mai importante comentarii ale președintelui Klaus Iohannis:

Despre prima lună de mandat

„Piața Universității (în noaptea alegerilor, n.red. a fost momentul definitiv de schimbare a atmosferei care sunt mulțumit să spun că s-a păstrat până în ziua de astăzi”

„Am venit la început cu o echipă mai mică, între timp se apropie de o echipă completă. Mai sunt puține poziții în care mai avem nevoie de un pic de timp. Duminică am făcut o mică recepție, iar luni dimineață am venit și ne-am apucat de treabă”

„Vin între 8 și 9 la birou. Seara plec câteodată mai devreme, în jur de 19.30-20.00, câteodată mai târziu. În esență, programul arată așa”

Despre primele vizite externe: Bruxelles, Paris, Berlin

„Eu am vrut să le confirm partenerilor mei faptul că rămânem parteneri serioși, credibili și de cursă lungă și cred că și dumnealor au vrut să mă cunoască, în ce direcție mergem cu acest nou președinte. Am constatat că suntem pe aceeași lungime de undă, că avem un sprijin important și că România este respectată și așteptată

„Cu siguranță va avea loc o astfel de vizită, dar nu e așa simplu să îți exprimi dorința vreau să merg la Washington ca să se întâmple. Pentru mine nu este neapărat important să se întâmple acum, ci să fie o vizită cu greutate, bine pregătită”

„Voi avea o deplasare în prima parte a lunii februarie la Paris, Berlin și Bruxelles, unde în 12-13 februarie e sesiune Consiliului European”

Relația dintre România și Republica Moldova

„Este o relație foarte specială, unică. Pe de altă parte trebuie să fim conștienți că nu vine numai cu declarații că vrem mpreună și facem împreună, ci vine și cu o responsabilitate pentru România. Scrutinul de la sfârșitul lui noiembrie din Republica Moldova a arătat un vot proeuropean, în consecință ne așteptăm cu toții ca guvernul care se va forma să arate această orientare și să avem un guvern proeuropean”

„Avem know-how despre reformarea instituțiilor democratice și putem să oferim sprijinul nostru”

„România a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Trebuie să insistăm, trebuie să strângem relațiile economice, relațiile în domeniul energiei. Toate proiectele trebuie să continue”

„Sper să nu dureze mult până se formează noul guvern de la Chișinău și abia aștept să se formeze acest guvern ca să fac prima mea vizită de stat în calitate de președinte, în Republica Moldova”

„Nu am anulat vizita, ci împreună cu președintele Timofti am decis să o amânăm, nu o anulăm. Este o perioadă complicată politic negocierea pentru un nou guvern, nu am vrut nici să creez o presiune suplimentară inutilă, nici să dau semne care poate puteau fi citite într-o cheie greșită”

Despre situația din Ucraina

„Ceea ce se întâmplă ne pune în alertă”

„Poate n-au înțeles mult de ce am venit cu acel pact pentru Apărare. Eu am propus să ne reevaluăm poziția pentru a fi pregătiți și pentru astfel de situații, total nedorite, total nefericite, dar care se întâmplă”

Despre corupție și lupta anticorupție

„Corupția este o amenințare la adresa securității naționale. Vreau să o tratez. Eu elimin amenințările. În consecință, voi susține lupta anticorupție. La sfârșitul mandatului să putem afirma că mai există ici-colo un caz de corupție, dar a dispărut corupția generalizată”

„Printre altele, corupția ne ține în loc. Trebuie să scăpăm d ecorupție și de corupți”

„Ca președinte, voi fi întotdeauna acela care îi încurajează pe cei care se luptă cu corupția”

Despre reformarea partidelor și a Parlamentului

„O reformă a clasei politice se face din interiorul partidelor. Avem semne destul de bune. A picat legea amnistiei și grațierii, după alegeri s-au dat aprobări de urmărire penală pe bandă rulantă. Însă reformarea partidelor înseamnă să se distanțeze și de colegi care poate nu ajută să se reformeze partidul, care poate că aduc un minus de imagine. Sigur că nu trebuie sărit calul

Reformarea partidelor în interior este un început, dar trebuie să vedem și marile instituții democratice, în speță Parlamentul. Toată lumea e de acord că Parlamentul este prea mare, prea mulți parlamentari. Avem nevoie de un Parlament mai mmic, mai eficient, mai credibil

„Un stat poate să funcționeze numai dacă oamenii au încredere în instituții: Președinție, Parlament, Guvern. În toate trei”

„Am invitat pentru una din zilele viitoare partidele la consultări pe această temă”

„Cred că trebuie să se lucreze pe Codul Electoral care va influența și alegerile locale din 2016 care să fie gândite și organizate în așa fel încât oamenii să se simtă reprezentați”.

„Eu personal aș avea o preferință, dar n-o să v-o spun și n-o să spun nici în consultările cu partidele. Pentru cîă nu președintele trebuei să spună ce vrea. Am avut un astfel de sistem și n-a mers. Nu eu să spun ce vreau, ei să spună ce vor. După această rundă de consultări cu singuranță vom putea să tragem împreună niște concluzii”.

Despre regionalizare

Această chestiune trebuie discutată. Personal, cred că, da, merită reluată discuția pe regionalizare și descentralizare.

Reforma în administrația publică se poate face împreună cu discuția pe regionalizare și descentralizare. Cred că avem prea multe unități administrative, cred că sunt ineficiente și ar trebui să găsim căi de eficientizare împreună cu oamenii.

Ar fi o greșeală să vină o serie de specialiști și să impună. Pentru că aceste soluții ar fi respinse de jos.

Este obligatorie revizuirea Constituției

Este obligatorie revizuirea Constituției, pentru că anumite lucruri de facto nu sunt cuprinse în Constituție. Dar, dacă partidele se înțeleg, Constituția ar trebui chiar modernizată. Ar fi foarte păcat ca aceste principii pe care le-am învățat cu sacrificii mari să nu le includem într-o Constituție mai bună.

Despre Roșia Montană și gazele de șist

După părerea mea, așa cum a fost conceput proiectul nu mi se pare potrivit. Și să-i invit pe cei care sunt implicați direct să reia discuțiile. Fără o negociere între reprezentanții Guvernului și firmă lucrurile nu vor putea fi rezolvate.

În privința gazelor de șist lucrurile se rezolvă aproape de la sine. Datorită scăderii prețului hidrocarburilor. Lucrurile s-au schimbat în zona noastră și exploatarea iese din zona rentabilității. În aceasta etapă interesul pentru gazele de șist este în scădere

Despre relația cu Ponta

Este nevoie de un alt guvern. Este nevoie de un guvern cu care lucrez eu pe aceleași principii, care vine cu un program de guvernare care se bazează pe lucrurile cu care am venit în fața alegătorilor. Eu îmi doresc un guvern PNL, nu fac niciun secret din asta. Una este ce avem acum și una e ce vom avea din 2016 sau poate mai devreme. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Un guvern cu care să mă simt confortabil. Actualul guvern nu poate materializa viziunea mea.

Acest guvern, actualul, a fost aici când am devenit președinte. Nici nu i-am ales nici nu i-am respins când am devenit președinte. Cu actualul guvern este o colaborare instituțională corectă.

Este posibil să se schimbe majoritatea. Sunt mișcări în Parlament.

Eu cred că o colaborare instituțional corectă necesită un număr de întâlniri.

Opțiunea mea de premier este Cătălin Predoiu. Conduce o echipă a PNL care lucrează la programul de guvernare și pe care îl armonizează cu programul meu.

Eu nu fac politică pentru persoane.

Despre atacurile din campanie

Le-am iertat, dar nu le pot uita.


„România are un potențial enorm, dar corupția ne ține în loc, trebuie să scăpăm de ea și, în primul rând, de corupți”, a scris președintele pe pagina sa oficială de Facebook, anunțând că va dezbate subiectul într-un interviu la Realitatea TV, de la ora 21.00.

Potrivit lui Klaus Iohannis discuția va include „nevoia de reformă a partidelor politice și a instituțiilor publice, raporturile instituționale dintre Președinție și Guvern, cât și contextul geopolitic actual”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Cum a fost decapitat Cătălin Cîrstoiu. Detalii explozive din culise
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...