Klaus Iohannis în SUA: „În Est, Rusia încearcă să își creeze propria sferă de influență prin forță”. România, „unul dintre cei mai de încredere parteneri ai NATO în Europa”

Publicat: 08/06/2017, 12:49

Șeful statului a amintit de alocarea, începând cu 2017, a 2%din PIB pentru domeniul apărării, precizând că scopul României este de a menține această măsură pentru cel puțin zece ani.

„Mă bucur să spun că aceasta a fost una dintre prioritățile de pe agendă, de când am preluat funcția. Și a fost adoptată cu sprijin politic unanim. Scopul nostru este de a menține nivelul minim de 2% pentru cel puțin un deceniu. Aceasta va permite României să continue programe majore de achiziție”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat că în cei 20 de ani, România s-a remarcat prin progrese și a devenit „unul dintre cei mai de încredere aliați ai NATO din Europa”, care asigură stabilitate în zonă.

,,Am obținut, pe parcursul acestor 20 de ani, rezultate tangibile și progrese concrete prin care am dat substanță Parteneriatului nostru Strategic. România este acum unul dintre cei mai de încredere aliați NATO din Europa, un partener activ și angajat în eforturile de a asigura stabilitate, securitate și prosperitate în regiune și dincolo de aceasta””, a afirmat Președintele României.

Iohannis a vorbit prezența militarilor în Afganistan, dar și despre rolul Scutului Antirachetă de la Deveselu, în contextul luptei pentru combaterea terorismului.

„Continuăm colaborarea în Afganistan, unde România este pe locul patru între aliații NATO, ca și prezență, cu peste 700 de militari. De asemenea, țara mea este mândră să găzduiască Scutul Antirachetă pe teritoriul ei. (…) Scutul de la Deveselu, găzduind circa 200 militari, a intrat în funcțiune anul trecut și a fost integrat cu sistemul NATO de apărare antirachetă. Este extrem de important să continuăm și să finalizăm abordarea europeană progresivă și adaptabilă și, pe baza acesteia, sistemul NATO de apărare antirachetă, deoarece Iranul își continuă programul de rachete balistice”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat și importanța unui dialog cu Rusia, dar „bazat pe descurajare”, în contextul anexării Crimeii și agresiunile din Ucraina. De asemenea, șeful statului a transmis că NATO trebuie să sprijine Ucraina, Georgia și Republica Moldova, pentru a asigura stabilitatea în Vecinătatea Estică.

„În est, Rusia încearcă să își creeze propria sferă de influență prin forță, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii și militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la granițele NATO și influență malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare. (…) NATO trebuie să continue să-și sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia și Moldova. Acest lucru este esențial pentru asigurarea securității și stabilității în Vecinătatea Estică”, a afirmat Iohannis.

Iohannis către românii din SUA: „Puteți fi un catalizator pentru dezvoltarea României”

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri românilor din capitala SUA că prin ceea ce fac, întăresc relațiile dintre cele două state și că pot fi „un catalizator pentru dezvoltarea României”, subliniind că este firesc ca statul român să fie în slujba românilor din diaspora.

„Prin tot ceea ce faceți, întăriți la nivel personal, zi de zi, legăturile dintre România și Statele Unite ale Americii și vă implicați, indirect sau direct, pentru parteneriatul nostru. (…) Noi, românii, de acasă sau de aici, avem nevoie de o viziune integratoare pe termen lung și nu pe termen scurt, și nu pentru interese politice de moment. Această viziune este cea a unei Românii europene, moderne și prospere, care susține puternic legăturile transatlantice. Dumneavoastră, românii din diaspora, elitele noastre, puteți fi un catalizator pentru dezvoltarea României”, le-a transmis președintele Klaus Iohannis românilor prezenți la întâlnire.

Șeful statului a afirmat că statul român trebuie să fie în slujba românilor din diaspora, să-i apere și să le promoveze drepturile și interesele, amintind și de progresele înregistrate anul trecut în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea procedurii de recunoaștere a diplomelor și susținerea întoarcerii în țară prin antreprenoriat.

„În același timp, este firesc ca și România să vă apere și să vă promoveze drepturile și interesele. Am spus-o de mai multe ori, dar o repet de fiecare dată când am ocazia: cea mai bună manieră în care statul le poate oferi, le poate recunoaște contribuția românilor din afară, este simplu, să se pună în slujba lor. Anul trecut s-au făcut unele progrese în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoașterii diplomelor, susținerea întoarcerii în țară prin antreprenoriat, dar, de ce să nu recunoaștem, mai sunt multe de făcut”, a mai spus Iohannis.

Președintele a fost însoțit de soția sa Carmen Iohannis. La finalul ceremoniei, cei prezenți s-au fotografiat cu familia prezidențială.

La întâlnire a participat directorul SRI Eduard Hellvig, ambasadorul României în SUA George Maior și ambasadorul SUA în România Hans Klemm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...