Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European. Problema Brexit, printre principalele puncte pe agenda de lucru

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European. Problema Brexit, printre principalele puncte pe agenda de lucru
Publicat: 14/12/2017, 11:06
Actualizat: 26/03/2019, 18:29

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa la reuniunea Consiliului European, care va avea loc în zilele de 14 și 15 decembrie a.c., la Bruxelles, Regatul Belgiei. Pe agenda Consiliului European se vor afla subiecte privind domeniul apărării și securității, dimensiunea socială a Uniunii Europene (UE), educația și cultura, respectiv politica UE în domeniul migrației. Totodată, vor avea loc discuții referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în marja Consiliului European, președintele României va participa la Summitul Euro+, la care vor lua parte și statele membre UE non-euro.

„În ceea ce privește domeniul securității și apărării, în cadrul reuniunii va fi lansat formal instrumentul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO). Președintele Klaus Iohannis va reitera angajamentul țării noastre de a participa la operaționalizarea PESCO, subliniind faptul că implementarea acestui instrument ar trebui să conducă la o dezvoltare mai eficientă a capabilităților militare, inclusiv prin evitarea duplicării cu NATO, precum și la creșterea coeziunii între statele membre UE. De asemenea, președintele României se va pronunța pentru aprofundarea și extinderea cooperării UE-NATO, atât prin implementarea Declarației de la Varșovia, cât și prin adoptarea de noi măsuri în zona mobilității militare și a combaterii terorismului”, se mai arată în comunicatul Președinției.

Potrivit comunicatului, referitor la dimensiunea socială a Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis va susține consolidarea acesteia ca rezultat al unui efort comun al statelor membre UE și va sublinia necesitatea utilizării tuturor instrumentelor disponibile pentru obținerea unui echilibru în domeniul social, punctând că mobilitatea lucrătorilor este un element de bază în acest proces.

De asemenea, în domeniul educației și culturii, președintele României va arăta că, prin intermediul unor inițiative specifice, statele membre UE pot coopera mai strâns pentru a transmite tinerilor valorile europene și a le conferi instrumentele necesare pentru îmbunătățirea competențelor lingvistice și digitale și pentru accesul mai facil la piața muncii. Totodată, președintele Klaus Iohannis se va referi la importanța dezvoltării industriilor culturale și creative, al căror potențial ar trebui să fie mai bine valorizat, mai ales în contextul evoluțiilor digitale.

„Discuțiile liderilor UE cu privire la domeniul politicii de migrație se vor concentra pe prezentarea stadiului actual al gestionării migrației, pe necesitatea implementării unui instrument financiar dedicat stopării migrației ilegale și identificarea unei soluții în ceea ce privește reforma sistemului Dublin. În acest context, președintele României va susține continuarea cooperării UE cu partenerii externi și țările terțe ca factori-cheie în abordArea cauzelor profunde ale migrației. Cu referire la instrumentul financiar destinat stopării migrației ilegale, președintele Klaus Iohannis va evidenția necesitatea unei analize aprofundate în acest sens la nivelul UE, mai ales în contextul negocierilor pentru viitorul buget multianual al Uniunii”, mai informează Președinția.

Summitul Euro în format extins va prilejui discuții ale liderilor europeni asupra procesului de consolidare a Uniunii Economice și Monetare. Președintele României va reliefa necesitatea avansării în acest proces printr-o abordare incluzivă și consensuală a statelor membre în implementarea oricărei noi inițiative în acest sens. De asemenea, președintele Klaus Iohannis va reitera angajamentul României de a adera la zona euro, atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite.

La reuniunea Consiliului European în format UE 27 care va avea loc vineri, 15 decembrie, va fi evaluat stadiul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor privind Brexit-ul, pentru a determina dacă acestea sunt suficiente în cele trei domenii specifice (drepturile cetățenilor, frontiera cu Irlanda și decontul financiar). Șefii de stat și guvern din statele membre vor decide dacă se va trece la cea de-a doua fază a negocierilor, cea privind viitoarele relații dintre UE și Marea Britanie. Evaluarea va avea la bază raportul comun agreat de negociatorii UE și Marii Britanii la 8 decembrie și recomandarea Comisiei Europene cu privire la atingerea progresului suficient în negocieri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
„Te iubesc”. Mesajul primit de Oana Roman a emoționat pe toată lumea. Cui îi spune...
Război în AI. Musk dă în judecată OpenAI, compania din spatele Chat GPT, acuzând-o că...
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Marea actriță a spus adio lumii! Drum lin! O să ne lipsești
Monica Bîrlădeanu nu mai are răbdare. L-a băgat pe Valeriu Gheorghiță în ședință
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Papa Francisc a spus care este „cel mai urât pericol al timpului nostru”