Klaus Iohannis ordonante de urgenta protest societatea civila

Publicat: 24/06/2018, 05:13
Actualizat: 26/03/2019, 00:32

Președintele a declarat la Sibiu că, „o dată și o dată, trebuie trasă o linie și să se termine cu acest sistem de ordonanțe de urgență”.

„Cred că una din marile probleme din Constituția noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a ordonanțe de urgență pe timpul vacanțelor parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanțe de urgență, dar ajunse la putere, au folosit acest sistem. Este contraproductiv și PERICOLUL constă în faptul că Guvernul poate să dea ordonanțe de urgență fără ca cei vizați sau cei interesați să poată interveni, măcar pentru un control pe constituționalitate. Bunăoară, la o ordonanță de urgență dată de Guvern, președintele nu poate să solicite o verificare pe constituționalitate și nici cei vizați nu pot interveni, precum se poate interveni de exemplu pe procedura parlamentară”, explică Iohannis.

Klaus Iohannis la Sibiu

„Societatea civilă trebuie să fie în alertă, și în momentul în care apare o ordonanță de urgență care n-ar trebui să existe, cum a fost ordonanța 13, SĂ PROTESTĂM cu toată fermitatea,” a adăugat Iohannis.

Kovesi nu vede nici o urgență pentru emiterea ordonanței

Într-un interviu pentru publicațiaEmerging Europe, cu sediul în Londra, procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a declarat că nu există nici o urgență pentru modificarea legislației penale în România.

„Aceste modificări pot trece printr-o ordonanță de urgență, dar este dificil să comentez. Teoretic, aceste modificări ale codurilor penale nu ar trebui să treacă prin ordonanță de urgență, decât dacă este o nevoie urgentă. Nu există această urgență,” punctează Kovesi. „Aceste modificări vor îngreuna nu doar ancheta cazurilor de corupție, ci și a infracțiunilor în general. (…) „Sunt îngrijorată în mod special de una din noile prevederi care interzice procurorului să facă apel la o instanță superioară, în cazul unei achitări, fără a aduce probe noi. Este incorect: când un procuror a finalizat un caz, TOATEprobele trebuie să fie incluse în dosar. Foarte rar se întâmplă să mai apară probe noi în timpul procesului.”

Protest Piata Victoriei

Lumea se adună la protestul din Piața Victoriei (Mediafax Foto)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase