Legea lui Dragnea, care taie 102 taxe, VOTATĂ de deputați în unanimitate. Este eliminată taxa radio-TV

Legea lui Dragnea, care taie 102 taxe, VOTATĂ de deputați în unanimitate. Este eliminată taxa radio-TV
Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inițiată de liderul PSD Liviu Dragnea, are șansa să devină inițiativa care a reușit să treacă cel mai rapid prin Parlament, ajungând, la doar două săptămâni de la depunerea ei, la sfârșitul procesului de avizare legislativă. Luni, proiectul a primit aviz favorabil în Comisia de Buget din Camera Deputaților, iar marți plenul Camerei a și votat această lege, cu 225 de voturi„pentru”. Tot marți, deputații au votat eliminarea taxei radio-TV cu 109 voturi „pentru”, 38 „împotrivă”, 3 abțineri.
Astfel, prin votul deputaților la articolul 4 a fost adoptat în forma în care a venit de la Senat, forma inițiatorului, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menținerea taxei pentru posturile de radio și televiziune publice.Întrebat cum de a ajuns această lege să fie adoptată în două săptămâni, când sunt unele proiecte care zac în sertare de ani de zile, Dragnea a răspuns că „secretul eficienței e determinarea și faptul că această lege e importantă”.
Deputatul PNL, Andreea Paul, a acuzat PSD că „pune pumnul în gura” TVR și Radio: „Acest vot este o uriașă greșeală a Parlamentului. (…) Ceea ce vă doriți este să puneți pumnul în gura TVR și Radio.
În ceea ce privește acuzația Andreei Paul, Dragnea a precizat că îi este greu să comenteze „minciuni atât de gogonate”: „Am spus un lucru foarte simplu și ușor de înțeles pentru oricine: pentru TVR și pentru RADIO se va face un calcul care e deja realizat și care va fi pus negru pe alb în Legea bugetului de stat și anume: pentru fiecare cetățean român care ar trebui să plătească acum taxa TV se calculează un cuantum de 21 de lei, se înmulțește cu numărul de cetățeni și acea sumă va fi pusă din bugetul de stat (…) pentru TVR (…) o taxă de 47 de lei (…) Nu se vor pune taxe, se face un calcul, se stabilește suma și ăla e bugetul pentru TVR. În ce privește controlul politic, acum 48% la sută din buget e asigurat de la bugetul de stat, deci și acum depinde de legea bugetului de stat”, a detaliat Dragnea.
Comisia de buget reintrodusese în proiectul lui Dragnea taxa radio-TV, propusă pentru eliminare, prin votul unanim al membrilor comisiei, inclusiv cel al membrilor PSD.Comisia nu a făcut alte modificări asupra proiectului de lege care a fost votat, în ansamblu, cu 19 voturi „pentru” și o abținere. Amendamentul care prevede reintroducerea taxei radio-TV va fi cuprins în raportul comisiei de buget-finanțe, care va merge marți la votul final în Camera Deputaților, care este cameră decizională în acest caz.
PNL: Proiectul are o tentă de„demagogie, oportunism, de a frapa cu ceva electoratul”
„Aș vrea să dau câteva răspunsuri la unele întrebări. De ce acum? Dincolo de faptul că nu cred că este o abordare corectă, atunci când se întâmplă un lucru bun este important că se întâmplă, să discutăm de ce nu mai devreme, o facem și pe asta. O spun cu toată sinceritatea, atunci când am cerut de la acest microfon colegilor mei să susțină Guvrenul Cioloș. Am sperat că va începe un proces de debirocratizare, de descentralizare, de simplificare a administrației, lăsând noi la guvern un pachet complet în acest domeniu. (…) Din păcate nu a venit pana la momentul inițierii acestei legi, iar eu insist s-o aprobăm înaintea legii bugetului de stat, anul viitor, pentru ca tot ceea ce eliminăm să poată fi prins în bugetul de stat”, a spus Liviu Dragnea de la microfonul central.
Guvernul rămâne, însă, la aceeași poziție, secretarul de stat care a reprezentat Executivul arătând că și de la Palatul Victoria este susținută eliminarea anumitor taxe, în măsura în care ele asigură sustenabilitatea financiară: „Față de raportul comisiei, nu susținem această formă, având în vedere că nu au fost preluate toate observațiile”.
În plus, la scurt timp de la votul în plen, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat că Executivul analizează posibilitatea ca legea lui Dragnea să fie atacată la CCR: „La nivelul guvernului susținem eliminarea unor taxe, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017 de la buget”, a confirmat Dragu.
Cu toate că proiectul a fost votat în unanimitate, înainte de luarea deciziei finale, cei de la PNL au arătat că nu susțin inițiativa, pentru că aceasta are o tentă de„demagogie, oportunism, de a frapa cu ceva electoratul”, după cum a spus Eugen Nicolăescu, menționând că este„mare păcat că un asemenea proiect se dezbate în campania electorală”.
„Guvernul deja a luat o decizie importantă pe linia debirocratizării. PNL nu se opune, ca să se înțeleagă bine, debirocratizării, dar acest proiect capătă o turnură populistă electorală fiind depus acum. Dacă era depus acum un an, doi, aveam timp suficient să dezbatem, să evaluăm impactul, să vedem ce e bine și ce e rău. Proeictul a trecut într-o viteză cum rar se vede în Parlamentul României, în două săptămâni”, a transmis Nicolăescu.
Mai mult, deputatul PNL, Andreea Paul, a declarat că liberalii iau în calcul atacarea eliminării taxei radio – TV la Curtea Constituțională.
„Vom face toate demersurile pentru salvarea libertății de exprimare a mass- mediei publice și a garantării autonomiei lor. (…) Art. 35 din Constituție garantează autonomia televiziunii și Radioului public și se spune explicit în Constituție că noi avem obligația – Parlament și Guvern – să le respectăm. Or, ce face astăzi PSD, încalcă grav Constituția. Vom lua în calcul și această analiză (n.r. atacarea la CCR), dar aici juriștii trebuie să se exprime și jurnaliștii nu vă lăsați încălecați de politică, indiferent care este culoarea ei”, a declarat Andreea Paul.
Lunea trecută, legea privind eliminarea a 102 taxe fiscale a trecut rapid prin Senat, în aceeași zi în care a primit avizul în Comisia de Buget din Senat, în condițiile în caresurse din cadrul Biroului Permanent au declarat că pentru acest proiect de lege s-a considerat că nici măcar nu este necesar vreun aviz din partea celorlalte comisii permanente din Senat.
Liviu Dragnea a declarat în urmă cu o săptămână că „putem reduce o mare parte din birocrație” prin eliminarea acestor 102 taxe. Două dintre acestea, însemnând taxa pentru eliberarea cazierului fiscal și taxa de timbru fuseseră, însă, deja eliminate de Guvern. În replică, senatorul PNL, Teodor Atanasiu, a acuzat rapiditatea cu care a trecut propunerea legislativă prin Senat și a cerut supunerea propunerii în dezbatere publică pentru un termen de 30 de zile: „După 3 ani și jumătate de guvernare Ponta, PSD a găsit soluția pentru România. O soluție liberală, scăderea taxelor. Problema PNL este că PSD, fiind un partid de stânga, nu a înțeles metoda de implementare a scăderii acestor taxe. (…) Vă propunem să lăsăm legea 30 de zile în dezbatere publică. Comisia să o dezbată serios, apoi să venim cu ea în plen”, a spus Atanasiu.
Propunerea lui Atanasiu a fost susținută în plen și de liderul senatorilor PNL, Ion Popa, în caz contrar el anunțând că senatorii liberali vor vota împotrivă. Propunerea de amânare a fost atunci respinsă cu 24 de voturi „pentru” și 83 „împotrivă”.
Ministerul Finanțelor Publice nu susține proiectul
Cu toate acestea, impactul bugetar estimat de PSD nu se potrivește cu cel calculat de Ministerul Finanțelor Publice. Din calculele Executivului, ar fi vorba de un impact de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB, conform celor expuse de PSD. În consecință, ministerul nu susține acest proiect: „A fost analizat în amănunt de Ministerul Finanțelor Publice. Meționez că debirocratizarea este o preocupare a MFP, precum și a Guvernului. Au fost luate o serie de măsuri pentru împlinirea acestui obiectiv. (…) Din calculele noastre a rezultat că e vorba de un impact de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB. O parte dintre taxele menționate deja sunt eliminate. Articolul 13 din proiect devine redundant. (…) Concluzia ministerului este că nu susține adoptarea acestei legi”, a declarat fostul secretar de stat Mariana Vizoli.
Președintele Consiliului Fiscal: „0,2% din PIB nu este o sumă mică. Dezbaterea trebuie să fie consistentă”
De asemenea, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, este de părere că dezbaterea pe marginea acestui subiect ar trebui să fie una consistentă, subliniind că impactul bugetar, estimat de Ministerul Finanțelor Publice, de 0,2% din PIB „nu putem să spunem că e un impact neglijabil”.
„A mai fost un exercițiu, la un moment dat, acum câțiva ani, care tot așa a făcut un inventar al taxelor fiscale și parafiscale care se încasau și a scos vreo 100 și ceva, care aveau un impact bugetar oricum foarte mic. Deci mă îndoiesc că au mai rămas foarte multe taxe cu impact bugetar extrem de mic. Mai degrabă tind să cred că impactul ar trebui să fie mai mare, dar trebuie văzut exact care dintre ele au impact bugetar și care nu”, a declarat, pentru Gândul, președintele Consiliului Fiscal.
Dumitru nu consideră că adoptarea în grabă a acestui proiect ar putea fi justificată „dacă le-am ținut de atâtia ani de zile și nu am luat o decizie în sensul ăsta”: „Trebuie văzut ce taxe sunt și cât de mare e impactul lor versus povara pe care o generează pentru contribuabil. Trebuie făcută o inventariere a lor serioasă și temeinică, nu așa pur și simplu spunem ‘avem 100 de taxe și le eliminăm’. Vedem la ce folosesc, în primul rând, care e destinația lor, are sens sau nu are sens să le mai păstrăm. Dezbaterea trebuie să fie consistentă și dacă, într-adevăr, sunt astfel de taxe care nu generează un impact bugetar semnificativ ci, mai degrabă, sunt doar împovărătoare pentru contribuabil, evident că trebuie scoase”, a mai spus Dumitru.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică