Biro Attila
12.11.2012
Politică

Legionar sau ignorant? Co-președintele ARD, Mihail Neamțu, acuzat oficial de incitare la extremism: „Sunt doar eclectic în stil”

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului susține într-un comunicat public că Mihail Neamțu, co-președinte al ARD este "vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime împotriva umanității"

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului susține într-un comunicat public că Mihail Neamțu, co-președinte al ARD, este „vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime împotriva umanității”. CMCA a reacționat dur după ce Mihail Neamțu a recitat în cadrul lansării candidaților ARD la alegerile parlamentare poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, a lui Radu Gyr, poet, membru al Mișcării Legionare, figură marcantă a temnițelor comuniste și autor al versurilor imnului neoficial al Mișcării Legionare, „Sfântă tinerețe legionară”.

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului spune că Mihail Neamțu „a ales să promoveze ideologi legionari care au fost și rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetățenilor români vinovați de a se fi născut evrei”.

Reacția dură a CMCA vine la câteva zile după ce Neamțu în calitate de candidat și co-președinte ARD a recitat în cadrul lansării oficiale a candidaților alianței poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te Ioane”, a lui Radu Gyr.

CMCA spune că Neamțu a îmbrățișat valorile legionare și nu este prima dată când le promovează.

„Dacă în trecut domnul Mihail Neamțu, atunci când a îmbrățișat doctrina legionară, a avut posibilitatea și scuza să invoce lipsa sa de educație cu privire la crimele împotriva umanității comise de legionari, în prezent, conform informațiilor publicate de presă, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime împotriva umanității.

Demersul domnului Neamțu este si mai grav el fiind un demers manipulativ făcut, cu bună știința, în scopuri electorale. Aceasta stare de fapt este mai mult decât îngrijorătoare. Domnul Mihail Neamțu este un tânăr educat, cu aspirații politice pe termen lung. Din păcate, gruparea politica condusă de către domnul Neamțu se alătură astfel altor mișcări naționaliste aflate la granița cu extremismul. Astfel de curente politice ignoră faptul că în România trăiesc și cetățeni români de altă naționalitate și religie”, se arată în comunicatul CMCA.

CITEȘTE AICI COMUNICATUL INTEGRAL

Cum se apără Mihail Neamțu

Mihail Neamțu a declarat pentru gândul că intența lui a fost să evoce suferințele victimelor gulagului. „Eu cred profund în necesitatea unei confruntări cu trecutul traumatic, fie cel provocat în contextul holocaustului, fie în contextul gulagului. Când am recitat poezia lui Radu Gyr intenționam să cinstesc memoria victimelor gulagului care însumează în România 2 milioane de ani de pușcărie. Raportul Tismăneanu spune clar asta”, a declarat Mihail Neamțu pentru gândul

„Evocarea lui Gheorghe și lui Ion a fost una profund pioasă și a avut intenția de comemorare și compasiune. În nici un caz nu m-am gândit că invoncarea plugarilor Ion și Gheorghe poate să trezească suspiciuni cu privința unei lipse de suspiciuni față de celelalte victime. „, a mai declarat Neamțu pentru gândul

Neamțu admite că poate fi acuzat doar de lipsă de inspirație și că ar fi putut alege o altă poezie. „Dacă te îndrăgosteți de personaje precum Vitoria Lipan nu înseamnă că închizi ochii la crimele împotriva spiritului pe care unii intelectuali comuniști le-au comis „, mai spune Mihail Neamțu.

Întrebat dacă are vreo afinitate pentru mișcarea legionară Mihail Neamțu a răspuns: „Am susținut public că aceste crime comise în perioadă comunistă, inclusiv de mișcarea legionară sunt impardonabile. Am susținut public nevoie confruntării cu problema holocaustului. Am susținut că naționalismul care idolatireazează o figură a căpitanului, sau o figură mesianică a fuhrerului este o forma de erezie și un plus de patologie a gândirii politice. Aceste lucruri sunt clare în cărțile mele. Acuzațiile care îmi sunta aduse nu țin cont de toată activitatea mea”.

Neamțu spune că regretă confuzia creată și pentru situația creată. Co-președintele ARD susțin că „unii au încearcă să perpetueze în mod răuvoitor confuzia” pe marginea acestui subiect. „Dacă voi avea posibilitatea să evoc compasiunea pentru victimele comunismului voi căuta să citez un alt autor”, a mai adăugat Neamțu

Într-o postare pe contul său de Facebook acesta explică însă de ce a recitat din poezia lui Radu Gyr.

„Când am recitat „Ridică-te, Gheorghe…”, am vrut să onorez memoria țăranilor uciși de comuniști, iar nu să cauționez aberațiile politice din tinerețea lui Gyr. Ele sunt respingătoare și stupide. Legionarismul a fost o aberație politică, combinând extremismul naționalist, recursul la crimă și cultul morților”, spune Neamțu pe contul de Facebook.

Neamțu mai spune că în discursul său utilizează o mulțime de referințe culturale. „Caut să rămân un om liber, deci uneori eclectic în stil”, spune Neamțu.

Cu toate că momentul liric de la lansarea candidaților ARD a fost criticat de opinia publică, Mihail Neamțu a precizat că va continua să recite poezia lui Radu Gyr. „După discursul de la Opera, am fost onorat cu invitații la Sibiu (Mărginime), Baia Mare, Brăila, Gorj, Țara Moților, Vrancea si Teleorman – mulți oameni legați de pământ și mișcați de evocarea plugarilor Ion și Gheorghe”, a precizat Neamțu pe Facebook.

Inchide