Liberalii n-au votat pensiile speciale, dar nu refuză banii. „Mi-i acordă o lege și nu găsesc de ce ar fi normal să renunț la ei”

Liberalii n-au votat pensiile speciale, dar nu refuză banii. „Mi-i acordă o lege și nu găsesc de ce ar fi normal să renunț la ei
Publicat: 18/06/2015, 10:57
Actualizat: 18/06/2015, 16:30

În momentul de față, de pensiile speciale nu ar beneficia foarte mulți dintre actualii parlamentari, în primul rând pentru că mulți sunt sub 50 de ani. Printre ei însă, sunt și deputați și senatori care au împlinit deja vârsta de pensionare sau care sunt foarte aproape de ea. Pe lista PNL se numără Mircea Toader (67 de ani – 3 mandate), Vasile Berci (69 de ani- 3 mandate), Mihăiță Calimente (63 de ani- 4 mandate), Grigore Crăciunescu (67 de ani – două mandate), Constantin Dascălu (65 de ani – 2 mandate), Ioan Oltean (62 de ani- 6 mandate), Gheorghe Udriște (68 de ani- un mandat), Victor Paul Dobre (63 de ani – 3 mandate), Mariana Câmpeanu (67 de ani- 2 mandate) și Alexandru Pereș (63 de ani- 5 mandate).

Calimente nu refuză banii

Fostul șef al Metrorex, actual deputat PNL, Gheorghe Udriște, susține că ia în calcul foarte serios să nu facă cerere pentru a primi cei aproximativ 1.550 de lei, care i s-ar cuveni ca pensie specială pentru mandatul de parlamentar. Cu toate acestea, nu bagă mâna-n foc pentru colegii săi.

„Așa cum sunt eu în situația de acum, nu cred că voi face o cerere. Astea sunt povești cu propuneri de donații. Unde-i lege, nu-i tocmeală. Când e vorba de bani, nu cred că vor fi foarte mulți doritori care să încaseze banii și apoi să doneze”, a declarat Udrișe pentru gândul.

O afirmație care este întărită de mai colegul său, mult mai vechi în Parlament, Mihăiță Calimente. Cu cele patru mandate pe care le are, deputatul PNL ar urma să încaseze 4.600 de lei. Bani pe care nici nu se gândește să-i refuze, după cum el însuși o spune.

„Nu, sigur că nu. Sunt niște bani pe care mi-i acordă o lege și nu găsesc de ce ar fi normal să renunț la ei. Dacă pun în calcul că nu mi se calculează vechimea și am 20 de ani în Parlament… Iar chestia cu donatul știți cum e, eu, de exemplu, nu am nicio activitate comercială și niciun fel de firmă sau altă activitate”, a spus Calimente pentru gândul.

Ceilalți liberali în prag de pensie ocolesc un răspuns clar. Deși a fost inițiator al proiectului de lege, retrăgându-și semnătură după îndemnul PNL, deputatul Grigore Crăciunescu este acum mai calculat în declarații.

Contactat de gândul, el își amintește de cei 45 de ani experiență ca medic, de pensia de 1.500 de lei pe care o va primi, dar și la experiența de viață.

„Nu vă pot spune acum nimic. Vă voi răspunde când voi face acest lucru sau nu-l voi face. Domnul Anghel Stanciu se grăbește, eu nu. Eu să fiu sănătos, mai am încă mulți ani, despre celelalte vom vorbi la vremea respectivă. Uneori în viață nu trebuie să te grăbești ca să dai niște răspunsuri”, a spus acum Crăciunescu.

Victor Paul Dobre: „De ce să calculez ce nu este?”

Alții nici măcar nu vor „să comenteze o lege care nu există”, invocând pașii care mai trebuie parcurși până la intrarea în vigoare. Vechi în Parlamentul României, cu șase mandate la activ, deci 4.600 de lei în plus, și cu doar trei ani până la pensie, deputatul PNL Ioan Oltean ne invită să discutăm după intrarea în vigoare a legii. Totodată, punctează faptul că ar trebui să existe o pensie pentru 20 de ani de muncă, fie ei și în Legislativ.

„Deocamdată legea a fost adoptată, mai sunt pași. Să vedem ce va face președintele, ce va face PNL, dacă vom găsi elemente care să justifice un atac la CCR, sunt elemente care trebuie parcurse. Discutăm după. Propuneri sunt multe, trebuie să luăm în calcul care sunt modalitățile prin care un parlamentar care refuză această modalitate de plată poate beneficia de pensie. În ultimă instanță, trebuie să aibă o pensie. Ai fost aici 20 de ani, trebuie să te gândești în ce măsură poți beneficia de pensie. Aștept să iasă legea și pe urmă mă gândesc ce fac. Vom vedea pe urmă, în toamnă, ce se va întâmpla dacă va fi o lege sau nu va fi o lege”, a declarat Oltean pentru gândul.

La fel și deputatul PNL Victor Paul Dobre, fost ministru delegat pentru Administrație. Mai are doi ani până la pensie și are trei mandate la activi, deci ar urma să încaseze tot 4.600 de lei. Nici el nu discută până nu e promulgată legea.

„Stați să vedem dacă legea rămâne așa, de ce să discutăm acum? Atât timp cât o lege nu este, nu o comentez. Nu calculez nimic, de ce să calculez ce nu este? Nici măcar nu am ajuns la pensia normal, ce calcule să fac? Nu știu cum o să fie, dar cred că la pensia mea, la cât am muncit, am tot dreptul și am contribuit”, a spus Dobre pentru gândul.

Parlamentarii au adoptat marți proiectul de lege privind pensiile speciale. Decizia a fost luată cu 303 voturi „pentru” și 124 „împotrivă” și două abțineri.

Astfel, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizație de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câștiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Potrivit inițiativei legislative, „cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”